K. Ψαρρός - Διοικητής Π.Υ. Κεφαλονιάς: «Καταβλήθηκαν υπεράνθρωπες προσπάθειες, υπήρξε συντονισμός, όλοι συνεργάστηκαν υποδειγματικά – Ένα μεγάλο ευχαριστώ»

Δημοσιεύτηκε: Τρίτη, 06 Ιουλίου 2021 09:22

K. Ψαρρός - Διοικητής Π.Υ. Κεφαλονιάς: «Καταβλήθηκαν υπεράνθρωπες προσπάθειες, υπήρξε συντονισμός, όλοι συνεργάστηκαν υποδειγματικά – Ένα μεγάλο ευχαριστώ»

Ο Πύραρχος Κωνσταντίνος Ψαρρός μίλησε στον Inkefalonia 89,2 

Στην εκπομπή “Μέρα Μεσημέρι” στον Inkefalonia 89,2 με τον Γιώργο Χαλαβαζή και την Ελευθερία Κουλουριώτου μίλησε ο Διοικητής της Διοίκησης Πυροσβεστικών Υπηρεσιών του Νομού Κεφαλληνίας και Ιθάκης, Πύραρχος Κωνσταντίνος Ψαρρός για την πρόσφατη πυρκαγιά στην ΔΕ.Ελειού - Πρόννων του Δήμου Αργοστολίου.

Έντονα συναισθήματα συγκίνησης διαρκείας, δημιουργούνται κάθε φορά που ανεβαίνει η αδρεναλίνη, στο άκουσμα του συναγερμού, στην "είσοδο" στο συμβάν, για την ικανοποίηση της προσφοράς προς την κοινωνία.

Ο κ. Ψαρρός για την πρόσφατη πυρκαγιά στην ΔΕ. Ελειού Πρόννων του Δήμου Αργοστολίου ανέφερε:

“Ακριβή εκτίμηση για την έκταση της καμένης γης δεν έχουμε ,η Δασάρχης Κεφαλονιάς την εκτιμά γύρω στις 3.500 στρέμματα, εμείς πιστεύουμε ότι η έκταση της κυμαίνεται μεταξύ 4.000 και 5.000 στρεμμάτων.

Η υπηρεσία μας ενημερώθηκε περί ώρα 11,31 π.μ. της 3ης Ιουλίου, για την εκδήλωση της φωτιάς αυτής, αμέσως σπεύσαμε στο σημείο με όλες μας τις δυνάμεις, ενώ ενεργοποιήθηκαν και τα πετζετέλ του νομού άμεσα.

Αντιμετωπίσαμε αρκετές δυσκολίες, όπως το ανάγλυφο της περιοχής, το οδικό δίκτυο, ο ισχυρός άνεμος και οι πυκνοί καπνοί.

Τα πρώτα εναέρια αντιμετώπισαν μεγάλες δυσκολίες και παρά τις επίμονες προσπάθειες μας δεν μπορέσαμε να την ελέγξουμε στην αρχική εστία, με αποτέλεσμα η φωτιά να κινηθεί προς τα χωριά τα γειτονικά, Καπανδρίτι, Ξενόπουλο, Αγία Ειρήνη, Καμπιτσάτα.

Καταφέραμε και χωρίς εναέρια αφού ήταν νυχτερινές οι ώρες που την περιορίσαμε, να αποτρέψουμε τον κίνδυνο τουλάχιστον για σπίτια .

Προληπτικά απομακρύναμε κατοίκους για να μην κινδυνεύσει κάποιος απο καπνούς η απο τη φωτιά.”

Όσον αφορά την διερεύνηση των αιτιών της συγκεκριμένης πυρκαγιάς, ο κ. Ψαρρός ενημέρωσε ότι:

Απο την πρώτη στιγμή έλαβε εντολή απο τον αρχηγό του Πυροσβεστικού Σώματος κλιμάκιο της ΔΑΕ να σπεύσει στην περιοχή και να ασχοληθεί με τις έρευνες σχετικά με την αιτία πρόκλησης της συγκεκριμένης πυρκαγιάς, ταυτόχρονα ασχολείται και το ανακριτικό της υπηρεσίας μας.

Υπάρχουν κάποιες πληροφορίες, εξετάζονται όλες.”

Σχετικά με τον συντονισμό που έλαβε χώρα για την αντιμετώπιση της πυρκαγιάς στην ΔΕ. Ελλειού Πρόννων, ανέφερε:

“Σίγουρα υπήρξε συντονισμός και το αποτέλεσμα το δείχνει αυτό, καταβλήθηκαν υπεράνθρωπες προσπάθειες και θέλω να ευχαριστήσω και την τοπική αυτοδιοίκηση Α΄και Β΄ βαθμού, τις υπηρεσίες, τους φορείς, το προσωπικό της υπηρεσίας μας και τους εθελοντές που υπερέβαλαν εαυτό και τους κατοίκους που συνεργάστηκαν μαζί μας υποδειγματικά και δεν είχαμε απώλειες σε ζωές και σπίτια.”

Ερωτηθείς για την μέγιστη δυνατή απόδοση σε χρόνο ενός πυροσβέστη ανέφερε ότι δεν πρέπει να υπερβαίνει τις 24 ώρες και ότι το προσωπικό της Πυροσβεστικής υπηρεσίας στην πρόσφατη πυρκαγιά υπερέβαλε και τους ευχαρίστησε θερμά.

Για την προσεγγισιμότητα της εν λόγω περιοχής είπε:

“Το ανάγλυφο της περιοχής είναι πολύ έντονο με αποτέλεσμα η φωτιά να μας κινείται προς διαφορετικές κατευθύνσεις και με την φορά του ανέμου αλλά και με την κλίση ,με αποτέλεσμα οι δυνάμεις μας να είναι παντού.”

Για τον αν τον προβληματίζει η συχνότητα των τελευταίων πυρκαγιών στην Κεφαλονιά απάντησε:

“Έχουμε ξεκινήσει εδώ και 15 μέρες να έχουμε πυρκαγιές ,το γεγονός ότι στην Σκάλα είχαμε τουλάχιστον δύο εστίες, εμείς αντιμετωπίσαμε τρείς φωτιές όταν φτάσαμε, πιθανώς η μία να οφείλεται σε κηλίδωση (απο αναμμένο σωματίδιο που πετάχτηκε),αλλά οι άλλες δύο ήταν σε μεγάλη απόσταση και σε αντίθετη φορά, όλα αυτά μας δείχνουν ότι υπάρχουν πολλαπλά χτυπήματα.”

Τέλος για τον αν η δύναμη της πυροσβεστικής στην Κεφαλονιά μπορεί να ανταπεξέλθει σε πολλά μέτωπα πυρκαγιάς ο κ.Ψαρρός ανέφερε:

Πάντα φροντίζουμε να υπάρχει μια εφεδρεία δυνάμεων ,ούτως ώστε και αλλαγή να μπορούμε να κάνουμε, αλλά και να αντιμετωπίσουμε ένα εξτρά περιστατικό πριν εξελιχθεί κι αυτό σε μεγάλο.

Στον αγώνα μας αυτό, έχουμε συμμάχους και τους εθελοντές της περιοχής, οι οποίοι πραγματικά και αυτοί κοντά μας έδωσαν αγώνα μεγάλο.

Διαθέτουμε 30 υδροφόρα οχήματα και το δυναμικό μας είναι γύρω στα 200 άτομα μόνιμοι, πενταετείς, εποχιακοί.”

Τελικά το έργο του πυροσβέστη είναι σαφώς ανεκτίμητο, όπως είναι και η προσφορά του.

Ο πυροσβέστης διακατέχεται από ένα μεράκι για τη "δουλειά" του, που, αν δεν υπήρχε, ίσως τα αποτελέσματα να μην ήταν τα προσδοκώμενα.

Ο Έλληνας πυροσβέστης θεωρείται μοναδικός στο είδος του.

Με τον έμφυτο ενθουσιασμό του και την αποδεδειγμένη πια αυτοθυσία του, αισθάνεται έτοιμος ν' αντιμετωπίσει τα πάντα.

Ακολουθεί το ηχητικό της συνέντευξης

{https://soundcloud.com/user-46829938/mera-meshmeri-3}




ΠΙΟ ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

00 inkefalonia general ad 300X250