Μ. Σιμωτάς: “Το ότι δόθηκε το "πράσινο φως" στην εστίαση δεν σημαίνει ότι ο Covid έφυγε, είναι ευθύνη όλων μας να μην τα διαλύσουμε όλα”

Τελευταία ενημέρωση: Πέμπτη, 06 Μαΐου 2021 14:01

Μ. Σιμωτάς: “Το ότι δόθηκε το "πράσινο φως" στην εστίαση δεν σημαίνει ότι ο Covid έφυγε, είναι ευθύνη όλων μας να μην τα διαλύσουμε όλα”

Στην εκπομπή “Μέρα Μεσημέρι” στον Inkefalonia 89,2 καί στον Γιώργο Χαλαβαζ, μίλησε ο πρόεδρος του Σωματείου επισιτιστικών και συναφών επαγγελμάτων Κεφαλονιάς & Ιθάκης ο «Αρκείσιος» Μάκης Σιμωτάς.

Μετά από έξι ολόκληρους μήνες η εστίαση έκανε πρεμιέρα στις 3 Μαίου.

Η επαναλειτουργία της εστίασης γίνεται με τις ανάλογες προϋποθέσεις και για τους επιχειρηματίες και τους πολίτες το άνοιγμα του κλάδου μοιάζει με γιορτή. Προβληματισμό ωστόσο προκαλούν η απουσία μουσικής και το ωράριο λειτουργίας των καταστημάτων.

 Ο κ.Σιμωτάς ως πρόεδρος του “Αρκείσιου” και επαγγελματίας του κλάδου, ανέφερε σχετικά:

 “Μας δόθηκε το πράσινο φώς, ξεκινήσαμε ,όχι στο σύνολό μας βέβαια, το Αργοστόλι και το Ληξούρι μπήκαν στην διαδικασία, στα πιο τουριστικά μέρη όμως τα καταστήματα είναι ακόμη κλειστά.

 Κάποιοι θα ανοίξουν 15 Μαΐου, κάποιοι αρχές Ιουνίου, θα το παλέψουν όλοι οι συνάδελφοι, αλλά απο τα πρώτα στοιχεία που έχουμε, ό κόσμος κινήθηκε στις καφετέριες, όμως δεν είδαμε κάτι ανάλογο στα εστιατόρια. Αυτό ήταν αναμενόμενο. Λόγω του Πάσχα ο κόσμος ήταν κορεσμένος και δεν του έλειπε το εστιατόριο.

 Υπάρχουν και κάποιες ιδιαιτερότητες που προβληματίζουν, το ένα είναι η μουσική, το άλλο το ωράριο.

 Όσο θα υφίστανται τα χρονικά όρια, οι πελάτες θα φοβούνται και δεν θα πηγαίνουν στα εστιατόρια.

 Σύμφωνα με τις εξαγγελίες της Κυβέρνησης μετά τις 15 Μαΐου σιγά σιγά τα μέτρα θα ελαφρύνουν, οπότε ελπίζουμε να αλλάξουν τα πράγματα.

 Όσον αφορά την απαγόρευση της μουσικής, ήταν ένα μέτρο για να μην ανοίξουν τα μπαρ και τα κλαμπ και χαθεί ο έλεγχος.

 Άνοιξε η εστίαση με αυτούς τους περιορισμούς οι οποίοι θα γίνονται λιγότεροι στην συνέχεια, όμως αυτό που μας καίει είναι να έρθει κόσμος,να ξεκινήσει ο τουρισμός, τα περιφεριακά μαγαζιά δεν μπορούν να σταθούν με δύο τρία τραπέζια, στηρίζονται στον τουρισμό.

 Τώρα ξεκινήσαμε να δίνουμε τις εξετάσεις μας,πρέπει όλα να λειτουργήσουν σωστά και απο την δική μας πλευρά και απο την πολιτεία και τους ελεγκτικούς μηχανισμούς για να δείξουμε ένα καλό πρόσωπο προς τα έξω το οποίο θα αξιολογείται και απο τους τουριστικούς πράκτορες για να μας στέλνουν κόσμο. Είναι πολύ σημαντική η εικόνα που θα δείξουμε προς τα έξω αυτή την περίοδο”.

Ερωτηθείς για τα κεφάλαια επανεκκίνησης για την εστίαση, ο κ.Σιμωτάς απάντησε ότι το συγκεκριμένο πρόγραμμα είχαν ανακοινώσει ότι θα ξεκινούσε 10 Μαίου ,στην συνέχεια ανακοινώσανε ότι θα ανοίξει η πλατφόρμα για τις αιτήσεις την Μ. Εβδομάδα και στην συνέχεια ανακοίνωσαν και πάλι την 10η Μαΐου και εκτός απο τις επιστρεπτέες προκαταβολές δεν έχουν πάρει κάτι άλλο.

 Επεσήμανε δε, ότι ο κλάδος της εστίασης είναι σε αναμονή και στηρίζεται πάνω σ αυτό το πρόγραμμα και ότι ευθύνη του κλάδου της εστίασης πλέον είναι η τήρηση των μέτρων ,ενώ ευθύνη της πολιτείας είναι η επιβίωση τους.

 Στην συνέχεια αφού απαρίθμησε τις δυκολίες στην λειτουργία των καταστημάτων, με συγκεκριμμένο αριθμό τραπεζιών ,με λειτουργία μόνο στον εξωτερικό χώρο κ.λ.π,ανέφερε:

 “Το ότι δόθηκε το πράσινο φώς στην εστίαση δεν σημαίνει ότι ο covid-19 έφυγε και ότι λύθηκαν όλα τα προβλήματα, είναι ευθύνη όλων μας να μην τα διαλύσουμε όλα,οι συνάδελφοι όλοι κάνουν την προσπάθεια τους μπορεί οι πολλοί θαμώνες να τραβούν περισσότερους,όμως δεν είναι ανάγκη να στοιβάζονται όλοι σε μια καφετέρια η ένα εστιατόριο.

 Υπάρχει μια αλυσίδα απο ευθύνες και υπεύθυνους για αυτά που πρέπει να τηρηθούν, που αν ένας κρίκος σπάσει, δυστυχώς δεν θα είναι καλά τα πράγματα. Ο σκοπός είναι να καλυτερεύσουν τα πράγματα και όχι να χειροτερέψουν.

 Είναι πολύ καλύτερα να είμαστε για λίγο ακόμα σφιχτοί και κουμπωμένοι για να περάσουμε ένα ωραίο καλοκαίρι, να μην συνωστιζόμαστε και με σύνεση να χαιρόμαστε και τον καφέ μας και το φαγητό μας”.

 Ακολουθεί το ηχητικό της συνέντευξης

{https://soundcloud.com/user-46829938/simwtas-esitasi-2021-maios}