Κεφαλονιά: Αντιδρούν κτηνοτρόφοι-αγρότες-αλιείς για τις αποζημιώσεις του ΙΑΝΟΥ & τους Δασικούς Χάρτες

Τελευταία ενημέρωση: Δευτέρα, 26 Απριλίου 2021 22:20

Κεφαλονιά: Αντιδρούν κτηνοτρόφοι-αγρότες-αλιείς για τις αποζημιώσεις του ΙΑΝΟΥ & τους Δασικούς Χάρτες

ΕΠΙΤΡΟΠΉ ΑΓΩΝΑ ΑΠΟ ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΟΥΣ-ΑΓΡΟΤΕΣ-ΑΛΙΕΙΣ

Καλούμε σε αγωνιστική συστράτευση και επαγρύπνηση όλους τους συναδέλφους κτηνοτρόφους-αγρότες-αλιείς .

Αγρότη-αγρότισσα,

          Οι κτηνοτρόφοι οι αγρότες και οι ψαράδες του νομού μας, βιώνουμε τα τελευταία χρόνια μια πρωτόγνωρη επίθεση  που υποθηκεύει την ίδια μας την ύπαρξη.

          Καθημερινά ερχόμαστε αντιμέτωποι με τα προβλήματα που προκαλεί και οξύνει η  πολιτική όλων διαχρονικά των κυβερνήσεων, με πυξίδα τις κατευθύνσεις της ΚΑΠ της ΕΕ και τις αξιώσεις των κάθε λογής επιχειρηματικών συμφερόντων στα αγροτοκτηνοτροφικά προϊόντα. Η πανδημία και το lockdown, η μη ύπαρξη κατώτατων εγγυημένων τιμών στα αγροτοκτηνοτροφικά προϊόντα ώστε να διασφαλίζουμε εισόδημα επιβίωσης, η  μείωση του κόστους παραγωγής, οι άμεσες και δίκαιες αποζημιώσεις για τις καταστροφές στην παραγωγή και τον εξοπλισμό από τον ΙΑΝΟ , οι νέοι Δασικοί χάρτες  κ.α. είναι ένα σύνολο προβλημάτων που λειτουργούν αθροιστικά σε βάρος μας.

          Συγκεκριμένα όσον αφορά:

  1. Τις Αποζημιώσεις από τον ΙΑΝΟ

          Από τις 150αιτήσεις για αποζημιώσεις ζωικού κεφαλαίου συνολικού ποσού 242.523,20 ευρώ, έχουν δοθεί 6 μήνες μετά μόνο οι 36.374,40 ευρώ, δηλαδή το 15%(!)  και από τις 453αιτήσεις για αποζημιώσεις φυτικού κεφαλαίου(συνολικού ποσού 374.759,47 ευρώ), έχουν δοθεί 6 μήνες μετά μόνο οι 71.475,87 ευρώ, δηλαδή το 19% ! Ούτε ένα ευρώ δεν έχει δοθεί για αποζημιώσεις παγίων (εγκαταστάσεις, μηχανήματα κ.λ.π.).

          Οι δικαιολογίες που προβάλλουν είναι από απαράδεκτες έως γελοίες. (…« Δεν ήταν στις στάνες οι κτηνοτρόφοι να φυλάνε τα ζωντανά την ώρα του κυκλώνα, καθώς επίσης και όσα ζωντανά είναι πάνω από 6 χρονών δεν αποζημιώνονται ….», την ώρα μάλιστα που πληρώνουν κανονικά τις εισφορές στον ΕΛΓΑ).

          Η δε κατάσταση με τους αλιείς είναι ένα από τα πολλά τρανταχτά παραδείγματα της έλλειψης μέριμνας και θωράκισης από φυσικές καταστροφές από τη πλευρά του κράτους για τον πρωτογενή τομέα. Mε τις διεκδικήσεις του ο λαός  της Κεφαλονιάς και της Ιθάκης και το αίτημα για 100% αποζημίωση όλων των πληγέντων από τις καταστροφές του Ιανού,  κατόρθωσε να συμπεριληφθούν στις αποζημιώσεις και οι αλιείς, παρότι υπήρχε  νομικό κενό.

          Από τις 28 αιτήσεις αλιέων που είτε έπαθαν ολική καταστροφή του σκάφους τους, είτε έχουν υποστεί υλικές ζημιές, δεν έχει αποζημιωθεί κανένας συνάδελφος.

  1. Την ανάπτυξη των δασικών χαρτών

          Στην Κεφαλονιά και σε άλλες περιοχές της χώρας οι Δασικοί χάρτες αναδεικνύουν ξεκάθαρα τις επιδιώξεις της προηγούμενης και της σημερινής κυβέρνησης. Στόχος δεν είναι η προστασία των δασών αλλά η συγκέντρωση γης και οι επενδύσεις κεφαλαίων διαφόρων επιχειρηματικών ομίλων.Ήδη με προηγούμενο νόμο επιτρέπεται η δόμηση για μεγάλες επενδύσεις σε δασικές εκτάσεις και περιοχές Νατούρα.

          Φαίνεται καθαρά η προσπάθεια να αντιμετωπιστεί το ζήτημα του μικρού και διάσπαρτου κλήρου που υπάρχει έντονα στα νησιά μας, μετατρέποντας την ιδιοκτησία πολλών ατομικών παραγωγών σε συνολική κρατική ιδιοκτησία ώστε να προκαλείται το επενδυτικό ενδιαφέρον και να γίνεται εύκολα η παραχώρηση στους μεγαλοεπιχειρηματίες.

          Για να υποβληθούν οποιεσδήποτε αιτήσεις απαιτείται τοπογραφικό με συντεταγμένες και τίτλοι ιδιοκτησίας δηλαδή χρήμα και χρόνος για κάθε τεμάχιο. Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα πολλοί συνάδελφοι μικροϊδιοκτήτες να μη μπορούν να προβούν στις απαραίτητες ενστάσεις λόγω αυξημένου κόστους και να χάσουν την ιδιοκτησία τους. Για την αναχαίτιση των χαρτών δε θα χρησιμοποιήσουν τα μητρώα του ΟΠΕΚΕΠΕ που χρησιμεύει για την επιδότηση, ούτε το Ε9. Έτσι πολλοί αγρότες θα χάσουν και την επιδότηση τους.

  1. Τις Χαμηλές τιμές και υψηλό κόστος παραγωγής που αποδεκατίζουν το εισόδημά μας.

          Ακόμα ένα διαχρονικό πρόβλημα είναι αυτό των απαράδεκτα χαμηλών τιμών για την πλειοψηφία των αγροτικών προϊόντων που διαμορφώνουν οι εμποροβιομήχανοι, ενώ ταυτόχρονα  σε αυτές τις συνθήκες κερδοσκοπούν, εκτοξεύοντας τις τιμές για τον καταναλωτή.

          Παίρνοντας υπόψη το κόστος παραγωγής (σπόροι, εφόδια, λιπάσματα, καύσιμα, ρεύμα, νερό), το οποίο συνεχώς αυξάνεται, οι  τιμές στο γάλα το κρέας στα αγροτικά προϊόντα συνολικά είναι καταστροφικές, γιατί δεν καλύπτουν ούτε τα έξοδά μας, πόσο μάλλον που δεν αφήνουν ένα εισόδημα για τις ανάγκες μας όταν αντιμετωπίζουμε  σοβαρά προβλήματα επιβίωσης. Πουλάμε τα αρνιά και τα κατσίκια σε εξευτελιστικές τιμές, ακόμη και κάτω από το κόστος. Η στάσιμα χαμηλή τιμή στο γάλα και τη φετινή χρονιά πάει μαζί με την αύξηση στο κόστος των ζωοτροφών που ήταν πολύ μεγαλύτερη και φέτος. Από τα 370 εκατομμύρια ευρώ που προβλέπονται στον προϋπολογισμό του 2021 για επιστροφή πετρελαίου σε εφοπλιστές, βιομηχάνους, κλινικάρχες και ξενοδόχους δεν προβλέφθηκε τίποτε για  το πετρέλαιο κίνησης των αγροτών  που επιβαρύνεται με "πράσινο" τέλος για να ενισχυθούν οι επιχειρήσεις της "πράσινης" Ενέργειας».  Τα χαράτσια ωστόσο παραμένουν (ΕΝΦΙΑ για σπίτια και χωράφια, υποβολή δηλώσεων ΟΣΔΕ, άδειες λειτουργίας  σταβλικών εγκαταστάσεων), το ρεύμα είναι ακριβό, με τη ΔΕΗ να απειλεί με  διακοπές για αγροτικές εγκαταστάσεις και σπίτια.

  1. Δεν έχουμε την στοιχειώδη γεωπονική- κτηνιατρική συνδρομή από κάποιο δημόσιο φορέα ώστε να μειώσουμε το κόστος παραγωγής μας και να μην κινδυνεύουν η παραγωγή και τα ζώα μας. Απαιτούμε εκσυγχρονισμό των ποιμνιοστασίων μας (εξηλεκτρισμός κ.α.).
  2. Τεράστιες ελλείψεις στο δημόσιο σύστημα Υγείας, ιδιαίτερα στην ύπαιθρο. Από τα παραπάνω δεν θα μπορούσαν να λείπουν τα προβλήματα με την πανδημία. Εμείς και οι οικογένειές μας είμαστε ακόμα πιο εκτεθειμένοι σε ό,τι αφορά την προστασία της υγείας και της ζωής μας, με τα Νοσοκομεία, τα Κέντρα Υγείας και τα Αγροτικά Ιατρεία στα χωριά υπολειτουργούν.
  3. Για την κατάσταση που αφορά τους ψαράδες, μεθοδεύουν την αποκοπή των επαγγελματιών ψαράδων απ' τον αλιευτικό πλούτο της περιοχής, αποθαρρύνοντας τη νέα γενιά, να ακολουθήσει το επάγγελμα του ψαρά (μεθοδεύσεις ιδιωτικοποίησης του Καταφυγίου Αγίας Πελαγίας, δεν υπάρχει κανένα καρνάγιο στην Κεφαλονιά ).

          Από τα παραπάνω ενδεικτικά προβλήματα προκύπτει η ανάγκη της οργάνωσης ενός αγώνα για την ίδια μας την επιβίωση. Η μαζική συμμετοχή σε αυτόν είναι προϋπόθεση για να δούμε έστω και λίγο να βελτιώσουμε την ζωή μας.

ΟΛΟΙ ΣΤΗ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ  ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΑΓΩΝΑ,

ΤΗΝ ΠΕΜΠΤΗ 6 ΜΑΪΟΥ ΣΤΙΣ 10:00 Π.Μ. ΣΤΗΝ ΑΝΤΙΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ

ΟΛΟΙ ΣΤΗΝ  ΑΠΕΡΓΙΑ ΜΕ ΤΟΥΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ ΚΑΙ ΤΟ ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΣΤΗΝ ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΠΛΑΤΕΙΑ ΑΡΓΟΣΤΟΛΙΟΥ  ΤΗΝ ΠΕΜΠΤΗ 6 ΜΑΪΟΥ  ΣΤΙΣ 10:30 Π.Μ.

Απαιτούμε εδώ και τώρα

  • Να δοθούν με βάση τις αιτήσεις αποζημιώσεις στο 100% της ζημιάς χωρίς όρους και προϋποθέσεις . Στα πλαίσια αυτά να αλλάξει ο κανονισμός του ΕΛΓΑ, ώστε να εξασφαλίσει την αναγκαία και επαρκή κρατική χρηματοδότηση που θα ασφαλίζει και θα αποζημιώνει στο 100% τη ζημιά στην παραγωγή και στο κεφάλαιο από όλους τους φυσικούς κινδύνους και νόσους, χωρίς καθυστερήσεις, ιδιαίτερα στις σημερινές συνθήκες. Αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματος στα προϊόντα και σε όλους όσοι πλήττονται, από την πανδημία , το lockdown, την υπολειτουργία των λαϊκών αγορών και των καταστημάτων , από ζημιές, τον παγετό.
  • Να απαλλαγούν οι αγρότες, κτηνοτρόφοι, αλιείς από τις ασφαλιστικές εισφορές στον ΕΦΚΑ για όσο διάστημα διαρκεί η Πανδημία. Η πληρωμή να γίνει από την κυβέρνηση.
  • Απαλλαγή από δόσεις δανείων ως και διαγραφή χρεών σε ΔΕΚΟ για τον μικρό παραγωγό. Να καταργηθεί το χαράτσι του ΕΝΦΙΑ.
  • Καμία κατάσχεση και πλειστηριασμός πρώτης, δεύτερης κατοικίας, χωραφιών, αποθηκών, αγροτικών μηχανημάτων κ.α. που βρίσκονται στο “κόκκινο”, συνολικής αντικειμενικής αξίας μέχρι 300 χιλ.Ε . Καμία διακοπή ρεύματος νερού σε σπίτια, χωράφια και κτηνοτροφικές εγκαταστάσεις.
  • Να δοθούν άτοκα δάνεια σε αγρότες-κτηνοτρόφους για να μπορέσουμε να συνεχίσουμε τις δραστηριότητες μας.
  • Η νέα ΚΑΠ κινείται σε ακόμη χειρότερη κατεύθυνση με μείωση των επιδοτήσεων. Να μη γίνει καμία μείωση. Να συνδεθεί η επιδότηση με την παραγωγή.
  • Μείωση του κόστους παραγωγής και τη θέσπιση κατώτατων εγγυημένων τιμών που θα ανταποκρίνονται στο κόστος παραγωγής και θα διασφαλίζουν εισόδημα επιβίωσης.
  • Να γίνουν άμεσα όλα τα αναγκαία και απαραίτητα αντιπλημμυρικά και εγγειοβελτιωτικά έργα προστασίας των αγροτικών καλλιεργειών της αγροτικής οδοποιίας, των αλιευτικών υποδομών, καθώς και όλα τα έργα υποδομής για την εξασφάλιση επαρκούς άρδευσης.
  • Ιδιαίτερα για τους Δασικούς Χάρτες να αντιμετωπίσει η κυβέρνηση το πρόβλημα που δημιουργήθηκε με δική της ευθύνη, χωρίς καμία επιβάρυνση για τους αγρότες. Να μην χρησιμοποιηθούν για το ξεκλήρισμα των αγροτών (ιδιαίτερα για τα ιόνια νησιά που ισχύει το ειδικό καθεστώς), να λυθεί άμεσα το πρόβλημα εξαιρέσεων από αναδάσωση λόγω πυρκαγιών κ.α

          Τα παραπάνω αιτήματα μπορούν να αποτελέσουν αφορμή και να προβληματιστούν περισσότεροι συνάδελφοι αγρότες, κτηνοτρόφοι και αλιείς, σε σχέση για το τι πρέπει να γίνει, ώστε να μπορούμε να ζήσουμε χωρίς τις απειλές και τους εκβιασμούς των εμπόρων, χωρίς κυνηγητό από τις τράπεζες και την εφορία, χωρίς τους περιορισμούς της ΕΕ, αξιοποιώντας τις τεράστιες παραγωγικές δυνατότητες του αγροτοκτηνοτροφικού τομέα για το όφελος το δικό μας και του λαού.

          Θα συνεχίσουμε με δημιουργία ΑΓΡΟΤΟΚΤΗΝΟΤΡΟΦΙΚΟY ΣΥΛΛΟΓΟY που θα οργανώνει τον αγώνα μας για την διεκδίκηση των δίκαιων αιτημάτων μας.

Απρίλης 2021      

Η ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΓΩΝΑ




ΠΙΟ ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

00 inkefalonia general ad 300X250