Τραυλός για πρόγραμμα ενίσχυσης για Covid: "Τα κριτήρια εφαρμόστηκαν, δεν ευνοήθηκαν οι επιχειρήσεις της Κέρκυρας"

Τελευταία ενημέρωση: Σάββατο, 24 Απριλίου 2021 18:00

Τραυλός για πρόγραμμα ενίσχυσης για Covid: "Τα κριτήρια εφαρμόστηκαν, δεν ευνοήθηκαν οι επιχειρήσεις της Κέρκυρας"

Στην εκπομπή “Μέρα Μεσημέρι” στον Inkefalonia 89.2 καί στον Γιώργο Χαλαβαζή μίλησε ο Αντιπεριφερειάρχης Κεφαλονιάς και Ιθάκης Σταύρος Τραυλός για θέματα που άπτονται της αρμοδιότητας του.

Συνοπτικά:

Όσον αφορά την αποφόρτιση της Κεφαλονιάς απο τα κρούσματα του covid-19 ο κ.Τραυλός είπε ότι αυτή την περίοδο η εικόνα της Κεφαλονιάς είναι καλύτερη,η πτέρυγα covid του ΓΝ Αργοστολίου έχει αδειάσει,όμως επιβάλλεται να είμαστε όλοι σε επαγρύπνηση.

“Οι εμβολιασμοί συνεχίζονται, ο καιρός καλυτερεύει, η εστίαση ανοίγει 3 Μαΐου, 15 Μαίου θα επιτρέπονται οι μετακινήσεις εκτός νομού,ας κρατήσουμε άμυνα” ήταν το μήνυμα του.

Στην συνέχεια αναφέρθηκε στην επίσκεψη της Υφυπουργού Τουρισμού κ.α Ζαχαράκη στις 23 , 24, και 25 Απριλίου στην Κεφαλονιά και την Ιθάκη,και της Περιφερειάρχη κα Κράτσα,στα όσα έχουν προγραμματισθεί για τις 24 Απριλίου - συσκέψεις με Βουλευτή και Δημάρχους, Περιφερειάρχη, Αντιπεριφερειάρχη,συναντήσεις με τοπικούς φορείς κλ.π.

Συμπλήρωσε δε, ότι είναι πολύ σημαντικό ότι σε πολύ λίγο διάστημα και ο Υπουργός Τουρισμού κ.Θεοχάρης και η Υφυπουργός κα Ζαχαράκη επισκέπτονται τα νησιά μας και που τους δίνεται η δυνατότητα εκ του σύνεγγυς να τους ενημερώσουν για όσα αφορούν τα νησιά μας και να ενημερωθούν και οι ίδιοι για το θα πρέπει να αναμένουν για την φετινή σεζόν.

Για την δυσμενή κριτική που δέχτηκε η Περιφέρεια απο πολλούς φορείς για τις επιδοτήσεις των επιχειρήσεων που επλήγησαν απο την πανδημία του covid-19,ο κ.Τραυλός είπε.

“Η Περιφέρεια Ιονίων Νήσων αποφάσισε να διαθέσει το ποσό των 14.000.000 ευρώ απο το ΠΕΠ Ιονίων Νήσων για να βοηθήσει τις επιχειρήσεις φτάνοντας ένα ανταγωνιστικό πρόγραμμα.

Δεν είπε ποτέ κάντε όλοι αίτηση και θα πάρετε όλοι χρήματα. Όπως είναι όλα τα προγράμματα ανταγωνιστικά ,που ο κάθε ενδιαφερόμενος καταθέτει τον φάκελο του,αξιολογείται ανάλογα και βάσει των κριτηρίων προκρίνεται,έτσι λειτουργεί και το πρόγραμμα επιδοτήσεων των επιχειρήσεων που επλήγησαν απο την πανδημία.

Τα κριτήρια ήταν σε όλους γνωστά. Πολλοί επιχειρηματίες έκαναν αίτηση,γύρω στις 7.000 επιχειρήσεις σε όλη την Περιφέρεια,αλλά τα χρήματα ήταν περιορισμένα.

Μείωσε το πλαφόν η Περιφέρεια απο 30.000 ευρώ στις 15.000, ούτως ώστε να πάρουν περισσότερες επιχειρήσεις αυτή την επιδότηση και πάλι με κάποια κριτήρια,π.χ. να απασχολούν κάποιους εργαζόμενους για να διατηρηθούν οι θέσεις εργασίας κ.λ.π.

Τα κριτήρια εφαρμόστηκαν ,πήραν όλοι βαθμολογία με αξιοκρατικό σύστημα και προκρίθηκαν 1000 περίπου επιχειρήσεις απο τις 7.000. Δεν ισχύει ότι ευνοήθηκαν οι επιχειρήσεις της Κέρκυρας ,είναι λογικό αφού έχει το 50% των επιχειρήσεων να πάρει και το 50% των επιδοτήσεων.

Έχουμε ήδη εξαγγείλει οτι θα ακολουθήσει ένα νέο πρόγραμμα 16.000.000 ευρώ για να ενισχυθούν οι επιχειρήσεις το οποίο η θα είναι πρόγραμμα γέφυρα για να μπουν περισσότερες επιχειρήσεις με μικρότερη βαθμολογία,η θα αλλάξουν τα κριτήρια και θα μοριοδοτηθούν περισσότερο οι μικρότερες επιχειρήσεις.

Εμείς δεν μπορούμε να υποκαταστήσουμε το κράτος,το κράτος λαμβάνει μέτρα για τις επιχειρήσεις και είναι δική του αρμοδιότητα,εμείς ως Περιφέρεια υποβοηθούμε και έχουμε έναν επικουρικό ρόλο”.

Για τα έργα αρμοδιότητας της Περιφέρειας,ενημέρωσε: “Εχουμε βάλει στόχο τα επικίνδυνα σημεία στον οδικό άξονα Αργοστολίου Πόρου και μετά την πολύ επικίνδυνη στροφή στο Αδράκι παρεμβαίνουμε στην στροφή στα Βλαχάτα,έχουμε ήδη αρχίσει τις εργασίες και πιστεύω μέσα στον επόμενο μήνα να έχουμε διαπλατύνει το σημείο.

Έχουμε εξασφαλίσει χρηματοδότηση 800.000 ευρώ απο το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων για μελέτες για αυτό τον οδικό άξονα και θα προσπαθήσουμε με όσο το δυνατόν γρηγορότερες διαδικασίες να τις αναθέσουμε σε μελετητές για να κάνουμε ακόμα μεγαλύτερα έργα.

Αυτός ο δρόμος είναι προσωπικό στοίχημα για μένα και όσο είμαι Αντιπεριφερειάρχης θα κάνω ότι μπορώ για να γίνει ένας δρόμος ασφαλής.

Επίσης έχει γίνει ο διαγωνισμός και σύντομα θα ξεκινήσει ο εργολάβος για στηθαία ασφαλείας ,ένα έργο 600.000 ευρώ για όλο το επαρχιακό οδικό δίκτυο της Κεφαλονιάς με έμφαση στην γύρα του Ληξουρίου.'Ενα έργο 360.000ευρώ για ασφαλτοστρώσεις και διαγραμμίσεις ξεκινά οσονούπω,εκτελούνται αυτή την στιγμή έργα οδοποιίας στο Ληξούρι,άλλο ένα έργο εκτελείται στην γύρα Ληξουρίου,ολοκληρώσαμε το έργο οδοποιίας στον Ασπρογέρακα και πρίν λίγες ημέρες εγκρίθηκε ομόφωνα στο Περιφερειακό Συμβούλιο να χρηματοδοτηθεί η κατασκευή του αγωγού της Αγίας Ευφημίας με 5.000.000 ευρώ με τον χαρακτηρισμό του κατεπείγοντος και αυτό σημαίνει ότι μέσα στο καλοκαίρι δρομολογείται το έργο.

Ο Αγωγός της Αγίας Εφημίας είναι ένα έργο που θα έπρεπε να έχει γίνει εδώ και 50 χρόνια και σε ένα δύο χρόνια θα το δούμε να υλοποιείται και θα λύσει το πρόβλημα κατα 95%.Δεν είναι δε μόνο αυτό το έργο ,προτείναμε και είναι στην διάθεση του Δήμου και του Δημοτικού Συμβουλίου Σάμης η πρόταση μας για τους μεταλλικούς φράχτες και έχουμε ήδη ανοιχτή εργολαβία στην Αγία Ευφημία 360.000 ευρώ για αντιπλημμυρικά έργα και έχουμε εξασφαλίσει και 1,6 εκατομμύρια απο το Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής πολιτικής για να γίνει μια μελέτη που θα οριοθετεί πλέον όλα τα έργα στην λεκάνη απορροής υδάτων της Πυλάρου και με βάση αυτή την μελέτη στο μέλλον θα μπορούμε να απαιτήσουμε και όλα τα συνοδά έργα του αγωγού.

Μέσα σε ενάμισι χρόνο που είμαστε στην Περιφέρεια,πήραμε μια μελέτη απο το 2.005 του αγωγού που ήταν ξεχασμένη στα συρτάρια,την επικαιροποιήσαμε ,βρήκαμε την χρηματοδότηση και είμαστε στην διαδικασία να προκηρύξουμε το έργο τους επόμενους μήνες. Κάναμε ότι δεν έχει γίνει τα τελευταία 30 χρόνια.Για το λιμάνι της Αγίας Εφημίας έχει αναλάβει ο Δήμος Σάμης,εμείς του παρέχουμε μηχανικό.

Για το εμπορικό λιμάνι Αργοστολίου περιμένουμε την απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Αργοστολίου,ως Περιφέρεια θα ταχθούμε με την απόφαση που θα λάβει όποια και αν είναι αυτή.Είναι πολύ σημαντικό ότι η Κυβέρνηση δεσμεύτηκε ότι θα εισακούσει την απόφαση της τοπικής κοινωνίας.

Ο Μύρτος θα είναι επισκέψιμος φέτος με κάποιες παρεμβάσεις που θα γίνουν ,το έργο του δρόμου του Μύρτου που είναι στην αρμοδιότητα του Δήμου Σάμης,μαζί με την οριστική γέφυρα του Χειμωνικού εντάχθηκε στο έργο που εκτελείται αυτή τη στιγμή στο Ληξούρι και χρονικά θα εκτελεστούν όσο πιο γρήγορα γίνεται.Για τα λιμνοσπήλαια Μελισσάνη Δρογκαράτη,η ομάδα του κ.Λέκκα έχουν αναλάβει να δώσει λύση για να λειτουργήσουν φέτος και απο κει και πέρα θα μελετήσουν τι θα γίνει μετά.

Ολοκληρώνουμε το βοηθητικό γήπεδο του Αγίου Αντωνίου στο Ληξούρι,ολοκληρώσαμε το γήπεδο στα Μακριώτικα πυλάρου,στην επόμενη οικονομική επιτροπή έχουμε να περάσουμε προγραμματική σύμβαση με τον Δήμο Αργοστολίου για την επισκευή των γηπέδων μπάσκετ και τένις .

Bρισκόμαστε σε αγαστή συνεργασία με όλους τους δημάρχους και σύντομα θα έχουμε να πούμε περισσότερα για την μεγάλη χρηματοδότηση που έχουμε πάρει για την αποκατάσταση των ζημιών απο το πέρασμα του κυκλώνα “Ιανού”.

Αυτή την στιγμή οι μελετητές μας κάνουν τις απαραίτητες ενέργειες και τις μελέτες ,έχουμε εξασφαλίσει 24.000.00 ευρώ,που αν καταφέρουμε να τα αποροφήσουμε θα έχουμε και νέα χρηματοδότηση και πιστεύω ότι όλα αυτά τα χρήματα είναι πάρα πολύ σημαντικά για να μπορέσουμε να αποκαταστήσουμε τις πληγές μας.Το μόνο μας πρόβλημα είναι η γραφειοκρατία

Ακολουθεί το ηχητικό της συνέντευξης 

{https://soundcloud.com/user-46829938/inkefalonia-89-2-250861643}

 




00 inkefalonia general ad 300X250