Ερώτηση ΚΚΕ προς Υπ. Υποδομών, Μεταφορών και Υγείας για τις συνεχιζόμενες αναβολές της επισκευής του Μαντζαβινάτειου

Δημοσιεύτηκε: Πέμπτη, 01 Απριλίου 2021 09:56

Ερώτηση ΚΚΕ προς Υπ. Υποδομών, Μεταφορών και Υγείας για τις συνεχιζόμενες αναβολές της επισκευής του Μαντζαβινάτειου

 

Προς τους Υπουργούς Υποδομών & Μεταφορών και Υγείας

Θέμα: Για τις συνεχιζόμενες αναβολές της επισκευής του Μαντζαβινάτειου Νοσοκομείου Ληξουρίου.

Οι προκλητικές αναβολές της επισκευής του Μαντζαβινάτειου Νοσοκομείου από τις ζημιές που έχει υποστεί, κυρίως από τους καταστρεπτικούς σεισμούς του 2014, έχουν εξελιχθεί σε ένα διαρκές σκάνδαλο, που εκτός των άλλων, αποτελεί και κατάφωρη προσβολή για το λαό της περιοχής.

Η περιπέτεια του έργου αρχίζει από τις 4/2/2014 με την υπ’ αριθ 42/2014 απόφαση της Περιφέρειας Αττικής να εγκρίνει για την περιοχή της Παλικής, το ποσό των 5 εκατ. Ευρώ στα πλαίσια της αλληλεγγύης της, για την αποκατάσταση των ζημιών από τους σεισμούς του2014.

Επί τρία ολόκληρα χρόνια και με θητεία δύο κυβερνήσεων ΝΔ- ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ αυτή η χρηματοδότηση παρέμεινε αναξιοποίητη, με το πρόσχημα της μη ύπαρξης σχετικής νομοθετικής ρύθμισης. Με δυναμικές παρεμβάσεις του το Λαϊκό κίνημα (Ε.Κ.Κ.Ι.- Επιτροπή Αγώνα Φορέων), επέβαλε ουσιαστικά τη ψήφιση της που έγινε τον Μάρτιο του 2017. Σε συνέχεια της παραπάνω προαπαιτούμενης ρύθμισης, η Περιφέρεια Αττικής , μετά από σχετική πρόταση της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων (ΠΙΝ), αποφάσισε από το σύνολο των 5 εκατ. ευρώ να διαθέσει το ποσό των 1.860.000 ευρώ για την Αποκατάσταση - Βελτίωση του Μαντζαβινάτειου Νοσοκομείου. Από εκεί και μετά αρχίζει η οδύσσεια της επισκευής του Μαντζαβινάτειου που τελειωμό δεν έχει.

Συγκεκριμένα:

  • Αφού πέρασε ένας ακόμη χρόνος κωλυσιεργίας (το 2018), πραγματοποιήθηκε επιτέλους μειοδοτικός διαγωνισμός όπου η εταιρεία P&C DEVELOPMENT S.A. αναδείχτηκε ανάδοχος  του  έργου, «ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ – ΒΕΛΤΙΩΣΗ ΜΑΝΤΖΑΒΙΝΑΤΕΙΟΥ Ν.» με έκπτωση 51,54% και προϋπολογισμό μετά την έκπτωση 901.376,97 ευρώ, υπογράφοντας τελικά την σχετική Σύμβαση με αρ. πρωτ.: 17086/3875, στις 28.02.2019.
  • Στην συνέχεια αφού η συγκεκριμένη εταιρεία εγκατέστησε κάποια μηχανήματα και έφερε στο χώρο τον οπλισμό των τσιμεντοπασσάλων (βρίσκονται στο χώρο ακόμη), το έργο πριν  καν ξεκινήσει εγκαταλείφτηκε. Μετά από 4 μήνες (στις 20.06.2019), η Διεύθυνση Τεχνικών Έργων (Δ.Τ.Ε.) της Π.Ι.Ν.με την υπ. αρ.: 52372/12438 απόφασή της όπως προβλέπεται από τον νόμο, κήρυξε έκπτωτη την συγκεκριμένη εταιρεία.
  • Αντιδρώντας με τη σειρά της η εταιρεία, κάνει ένσταση (στις 08.07.20219) κατά της παραπάνω απόφασης της (Δ.Τ.Ε.), όπου τελικά ο κ. Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών (6 μήνες μετά!), την κάνει δεκτή, με την  ΑΤΝΣΥ/οικ.353/(ΑΔΑ: 7Χ1Ω465ΧΘΞ-3ΜΓ) 16 Δεκεμβρίου 2019 απόφασή του. Κατόπιν τούτου υπήρξε η άμεση και για δεύτερη φορά κινητοποίηση της Διευθύνουσας Υπηρεσίας της ΠΙΝ που ένα μήνα μετά (στις  20-1-2020) εγκρίνει ξανά το χρονοδιάγραμμα εργασιών δίνοντας νέα εντολή έναρξης εργασιών.
  • Συνεχίζοντας όμως ο ανάδοχος την παρελκυστική του τακτική, δεν προέβηκε για δεύτερη φορά σε έναρξη εργασιών, προφασιζόμενος διάφορες δικαιολογίες. Η στάση του αυτή ανάγκασε τη Διευθύνουσα Υπηρεσία (αφού του απέστειλε ξανά Ειδική Πρόσκληση για την εκτέλεση συγκεκριμένων εργασιών ή ενεργειών, χωρίς κανένα αποτέλεσμα), με την υπ. αρ.: 19365/4503/05.03.2020 απόφασή της, να τον κηρύξει και πάλι έκπτωτο για δεύτερη φορά.
  • Ο ανάδοχος στη συνέχεια υποβάλλει για τρίτη φορά ένσταση (στις 11.05.2020) κατά της 2ης απόφασης έκπτωσης, όπου στις 27.10.2020 το Τεχνικό Συμβούλιο του Υπουργείου Μεταφορών & Υποδομών και με την υπ. αρ. Πράξη 2 /Συνεδρίαση 21, γνωμοδοτεί κατά πλειοψηφία και στη συνέχεια ο Υπουργός Μεταφορών & Υποδομών με την υπ. αρ. πρωτ. 138921/23.12.2020 απόφαση του -δηλαδή 7 μήνες μετά- αποδέχεται ξανά την ένσταση της αναδόχου κατά της (Δ.Τ.Ε.) Π.Ε. Κεφαλονιάς. Αυτό πρακτικά σημαίνει, ότι η Σύμβαση του έργου είναι ενεργή και ο ανάδοχος οφείλει να συνεχίσει το έργο. Ωστόσο και μετά από αυτήν την απόφαση και μέχρι σήμερα και 3 μήνες μετά περίπου, δεν έχει υπάρξει έναρξη εργασιών στο Μαντζαβινάτειο!

Το παραπάνω ιστορικό, εκτός του ότι εξοργίζει, αποκαλύπτει και τις πολιτικές ευθύνες που για 7 ολόκληρα χρόνια μετά τους σεισμούς του 2014 ένα τόσο σημαντικό έργο για την περιοχή της Παλικής συνυφασμένο άμεσα με την υγεία και την ασφάλεια των κατοίκων, παραμένει στάσιμο, παρότι διαθέτει χρηματοδότηση και μελέτη.

Η κωλυσιεργία, στην επισκευή του Μαντζαβινάτειου αποτελεί την μια πλευρά της σκόπιμης διαχρονικής απαξίωσής του από όλες τις μέχρι σήμερα κυβερνήσεις ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-ΣΥΡΙΖΑ, αφού η άλλη είναι η συστηματική αποψίλωσή του και μάλιστα σε συνθήκες πανδημίας, από το αναγκαίο ιατρικό, νοσηλευτικό και διοικητικό – τεχνικό προσωπικό. Αυτή η κατάσταση κάνει το Μαντζαβινάτειο να μοιάζει περισσότερο σαν ένα Κέντρο Υγείας, παρά ως ένα ιστορικό Νοσοκομείο με μια μεγάλη προσφορά και διαδρομή. Αποτελεί όμως και μια ακόμη απόδειξη της χρεοκοπίας της κυβερνητικής πολιτικής που σε συνεργασία με τις τοπικές αρχές, κάνει πράξη τη στρατηγική του «κόστους – οφέλους» της Ε.Ε., υποτιμώντας συνεχώς τις δημόσιες υποδομές υγείας, υποθηκεύοντας έτσι την υγεία και την ασφάλεια του λαού και των εργαζομένων.

Με βάση τα παραπάνω ερωτώνται οι κ. Υπουργοί:

  • Γιατί δεν έχουν ξεκινήσει οι εργασίες επισκευής και θωράκισης του Μαντζαβινάτειου Νοσοκομείου Ληξουρίου, ποιοι είναι οι λόγοι της καθυστέρησης και πότε προβλέπεται να αρχίσουν με δεδομένο ότι η σύμβαση με τη συγκεκριμένη εταιρεία ακόμη παραμένει ενεργή και οι προθεσμίες εκπνέουν;

Οι Βουλευτές

Καραθανασόπουλος Νίκος

Παπαναστάσης Νίκος




ΠΙΟ ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

00 inkefalonia general ad 300X250