Μ. Σιμωτάς: "Η κατάσταση στην εστίαση έχει φτάσει στο απροχώρητο - Προσομοιάζουμε με τον ασθενή που περιμένει μέχρι εξαντλήσεως να του παρασχεθεί το κατάλληλο φάρμακο"

Τελευταία ενημέρωση: Πέμπτη, 25 Μαρτίου 2021 19:23

Μ. Σιμωτάς: "Η κατάσταση στην εστίαση έχει φτάσει στο απροχώρητο - Προσομοιάζουμε με τον ασθενή που περιμένει μέχρι εξαντλήσεως να του παρασχεθεί το κατάλληλο φάρμακο"

 Στην εκπομπή “Μέρα Μεσημέρι” στον Inkefalonia 89,2 καί στον Γιώργο Χαλαβαζή μίλησε ο πρόεδρος του Σωματείου Επισιτιστικών και Συναφών Επαγγελμάτων Αρκείσιος Μάκης Σιμωτάς.

Η επαγγελματική εστίαση βιώνει την πιο εφιαλτική περίοδο της ιστορίας της και αυξάνονται οι φωνές εκείνες που κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για το μέλλον χιλιάδων καταστημάτων σε περίπτωση που η εστίαση εξακολουθήσει να βρίσκεται εκτός αγοράς για δεύτερη συνεχόμενη άνοιξη.

Αυξάνεται επίσης και ο προβληματισμός σε όσους είναι αποφασισμένοι να μείνουν στον κλάδο και να παλέψουν, για τις συνθήκες στις οποίες θα κληθούν να επιχειρήσουν μετά το άνοιγμα της αγοράς.

Ο κ.Σιμωτάς ανέφερε σχετικά:

 “Οι επιχειρήσεις μας δεν λειτουργούν πέντε μήνες και όσο αυξάνεται η αβεβαιότητα για την επαναλειτουργία μας ,προσομοιάζουμε με τον ασθενή που περιμένει μέχρι εξαντλήσεως να του παρασχεθεί το κατάλληλο φάρμακο.

Δεν είναι μόνο θέμα ψυχολογίας,οικονομικά στερεύουμε και τα προγράμματα ενίσχυσης που αναγγέλλονται, προσωπικά τα χαρακτηρίζω ως φωτοβολίδες.

Η Κυβέρνηση είχε ανακοινώσει ότι θα χρηματοδοτήσει μέρος των πάγιων επενδύσεων του 2019 και καταλήξαμε στις επιδοτήσεις των 500-1000 ευρώ.

Η πανδημία και οι περιορισμοί ξεκίνησαν πριν ένα χρόνο και παρά την αυστηροποίηση των μέτρων, με 5 μήνες lockdown η Ελλάδα χρωματίστηκε βαθιά κόκκινη.

Τους χώρους που θεωρούσαν οτι προέρχονται τα προβλήματα όπως η εστίαση,τους κράτησαν κλειστούς και που όπως αποδείχτηκε δεν ήταν εκεί το πρόβλημα και κατά τα άλλα,συσωρεύεται ο κόσμος στις πλατείες που κατ εμέ είναι εστίες μετάδοσης.

Εάν λειτουργούσε η εστίαση σε εξωτερικούς χώρους με όλα τα επιβαλλόμενα μέτρα,θα μείωνε την συγκέντρωση του κόσμου σε ορισμένα σημεία και δεν θα υπήρχαν όλα αυτά τα οικονομικά προβλήματα.

Όταν συνεχώς επαναλαμβάνεται ότι οι επόμενες δύο εβδομάδες είναι οι πιο κρίσιμες και η επαναλειτουργία της εστίασης πηγαίνει πίσω στον χρόνο,πολύ φοβάμαι ότι θα φτάσουμε να λειτουργήσουμε μετά το Πάσχα.

Ανέφερε πρόσφατα ο Υπουργός Ανάπτυξης & Επενδύσεων Άδωνις Γεωργιάδης ότι σκέφτεται να χρηματοδοτήσει πρόγραμμα για αποστειρωτές αέρα,απο το σκέφτεται μέχρι να λειτουργήσει η εστίαση που θα χρειαστεί αυτή η χρηματοδότηση,θα έχουμε φτάσει στον Αύγουστο.

Δυστυχώς βαδίζουμε σε αχαρτογράφητα νερά ,πολλοί επαγγελματίες της εστίασης προετοιμάζονταν να λειτουργήσουν το Πάσχα και τώρα έχουν αρχίσει να απογοητεύονται.

Περιμέναμε να ανοίξει η τουριστική περίοδος, γύρω στις 15 Μαίου και οι πρόσφατες ανακοινώσεις απο την Μ.Βρετανία αναφέρουν ότι θα ξεκινήσει ο τουρισμός Ιούνιο.

Η κατάσταση έχει φτάσει στο απροχώρητο.

Οι προτάσεις μας έχουν χιλιοειπωθεί,για κάλυψη των εισφορών,για πάγωμα των οφειλών ,για την επέκταση του μέτρου μη καταβολής ενοικίου,για παράταση της αναστολής των συμβάσεων,το θέμα είναι να γίνει κάτι σε σχέση με αυτά.

Υιοθετήθηκε το μέτρο της αναστολής πληρωμής των επιταγών που τις πηγαίνει έως τον Μάιο,εάν ανοίξει μια επιχείρηση 15 Μαίου και πρέπει να καλύψει μια επιταγή για τις 20 Μαΐου,δεν θα μπορέσει να την καλύψει.

Πρέπει η Κυβέρνηση και όλοι οι φορείς να κατανοήσουν ότι είμαστε ένας μεγάλος κλάδος ,η Βαριά βιομηχανία της Ελλάδας είναι ο τουρισμός, η εστίαση είναι συνυφασμένη με τον κλάδο του τουρισμού και πρέπει να υποστηριχθεί.

Θα είναι πλήγμα αυτό που είχε γίνει την περίοδο του 2012 στις μεγάλες πόλεις που τα λουκέτα υπερτερούσαν στην αγορά,να το ζήσουμε τώρα στην εστίαση”.

Στην ερώτηση εάν θα ήταν προς το συμφέρον της εστίασης να λειτουργήσει με περιορισμένο αριθμό τραπεζιών σε εξωτερικό χώρο,ο κ.Σιμωτάς απάντησε ότι η λειτουργία των εστιατορίων και των καφέ έχει άμεση σχέση με τα καιρικά φαινόμενα και ανάλογα μπορεί να λετουργήσει σε εξωτερικό η εσωτερικό χώρο και ότι ο κάθε επιχειρηματίας γνωρίζει ανάλογα με τον αριθμό των πελατών του αν θα είναι κερδοφόρα η λειτουργία του η όχι.

Τόνισε δε, ότι καλό θα ήταν να λειτουργήσει η εστίαση κανονικά και όχι με ημίμετρα,γιατί και με τα μέτρα πρόληψης που θα συνεχιστούν ,οι δαπάνες είναι μεγαλύτερες.

Όσον αφορά την τουριστική περίοδο του 2021 ανέφερε ότι βλέπει να χάνεται ο Μάιος, την χαρακτήρισε ως μια ακόμη δύσκολη περίοδο που ίσως διαρκέσει τρείς μήνες ,και υπενθύμισε ότι την περσινή περίοδο είχαν λειτουργήσει οι μισές επιχειρήσεις και εάν φέτος λειτουργήσουν στο σύνολο τους με μια μέτρια τουριστική κίνηση το πρόβλημα θα διογκωθεί.

Τόνισε ακόμη,ότι οι ανακοινώσεις για το άνοιγμα του τουρισμού απο 15 Μαίου και η εκ των υστέρων αναβολή της λειτουργίας της εστίασης,δεν βοηθά,αλλά επιβαρύνει το κλίμα και ότι ο χώρος της εστίασης δε επαιτεί αλλά απαιτεί πλέον, γιατί δεν πάει άλλο αυτή η κατάσταση.

Ερωτηθείς για το πως αντιμετωπίζουν αυτή την παρατεταμένη ασφυξία οι επιχειρηματίες και οι εργαζόμενους του τουρισμού/επισιτισμού, ο κ.Σιμωτάς είπε ότι υπάρχει μεγάλο πρόβλημα με τους εργαζόμενους ,ότι υπάρχουν εργαζόμενοι που απο τον Οκτώβριο του 2019,ζουν με 400 ευρώ τον μήνα απο το ταμείο ανεργίας που έχει παραταθεί και όσοι εργάσθηκαν το 2020 με 534 ευρώ.

Για τους επιχειρηματίες του κλάδου ανέφερε ότι κάποιοι αντιμετωπίζουν σοβαρά οικονομικά προβλήματα,κάποιοι λιγότερο σοβαρά,όμως στο σύνολο τους απο ψυχολογικής απόψεως δεν αντέχουν αυτή την κατάσταση.

Επεσήμανε δε, ότι όταν θα πάψει να υφίσταται η κατάστασταση έκτακτης ανάγκης για Κεφαλονιά και Ιθάκη λόγω του “Ιανού”,τα προβλήματα θα αυξηθούν.

Ευχήθηκε να παραμείνουμε υγιείς ,να έχουμε ένα καλύτερο αύριο ,να καταφέρουν οι επιχειρηματίες να κρατήσουν τις επιχειρήσεις τους και οι κρατούντες να επιλέξουν σωστά για την πορεία της χώρας.

Έψεξε την κατάσταση στην υγεία και την υποστελέχωση των δομών της υγείας και τόνισε κλείνοντας,ότι οι υγιείς πολίτες είναι αυτοί που εργάζονται και παράγουν και όχι αυτοί που ζούν με επιδόματα.

Ακολουθεί το ηχητικό της συνέντευξης

{https://soundcloud.com/user-46829938/inkefalonia-89-2-488872873}

 

 

 




ΠΙΟ ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ