Υπεραιωνόβιοι ελαιώνες στα Ιόνια : Σπουδαίο φυσικό και πολιτιστικό κεφάλαιο

Τελευταία ενημέρωση: Παρασκευή, 26 Φεβρουαρίου 2021 15:22

Υπεραιωνόβιοι ελαιώνες στα Ιόνια : Σπουδαίο φυσικό και πολιτιστικό κεφάλαιο

Για τους υπεραιωνόβιους ελαιώνες των Ιονίων νήσων μίλησε στον COSMOS 96,5 ο καθηγητής του Ιονίου Πανεπιστημίου Αριστοτέλης Μαρτίνης, με αφορμή τη διεξαγωγή ημερίδας για τους μνημειακούς ελαιώνες στα νησιά μας.

«Η περιοχή του Ιονίου διαθέτει έναν φυσικό και πολιτιστικό πλούτο», τόνισε ο κ. καθηγητής επισημαίνοντας ότι τα υπεραιωνόβια δέντρα απαντώνται από τη Ζάκυνθο έως και τα διαπόντια νησιά , βόρεια της Κέρκυρας, κρύβοντας μέσα τους την ιστορία και των πολιτισμό των Επτανήσων.

Σύμφωνα με τον κ. Μαρτίνη, στόχος του Ιονίου Πανεπιστημίου είναι ο καθορισμός συγκεκριμένων κριτηρίων τα οποία θα χαρακτηρίζουν ένα δέντρο μεγάλης ηλικίας ως μνημειακό.

Αναλυτικότερα, θα επιχειρηθεί με επιστημονική προσέγγιση, η ραδιοχρονολόγηση των μνημειακών ελαιόδεντρων, σε συνεργασία με το εργαστήρι αρχαιομετρίας του Δημόκριτου Πανεπιστημίου.

Επιπρόσθετα, θα επιχειρηθεί η χαρτογράφηση ώστε η επιστημονική κοινότητα να γνωρίζει που βρίσκονται τα ελαιόδεντρα, ποιος είναι ο αριθμός τους καθώς και η κατανομή τους.

«Με βάση το 1945 και το σήμερα, θα μπορούμε να γνωρίζουμε και πως έχουν εξελιχθεί και αν απειλούνται» υπογράμμισε ο προσκεκλημένος της εκπομπής.

  • Ανάλυση ποιότητας λαδιού στα αρχαία δέντρα

Ένα εξαιρετικά ενδιαφέρον στοιχείο του προγράμματος που εκπονεί το Πανεπιστήμιο, είναι και η ανάλυση των φαινολικών στοιχείων του ελαιόλαδου που παράγεται από τα μνημειακά ελαιόδεντρα , σε συνεργασία με το τμήμα Τεχνολογίας Τροφίμων που βρίσκεται στην Κεφαλονιά.

«Έχουμε πάρει ήδη από όλα τα νησιά δείγματα, τα οποία αναλύονται και τα πρώτα αποτελέσματα έχουν ήδη εξαχθεί» επισήμανε ο κ. Μαρτίνης.

  • Συνεργασία με Φορέα

Σύμφωνα με όσα ακούστηκαν, το κομμάτι της καταγραφής των δέντρων σε Κεφαλονιά και Ιθάκη, έχει αναλάβει ο Φορέας Διαχείρισης του Αίνου, με τον οποίο το Πανεπιστήμιο έχει συνεργασία.

  • Αξιοποίηση των μνημειακών ελαιώνων

Ο καθηγητής υποστήριξε ότι οι μνημειακοί ελαιώνες , αποτελούν ένα αναξιοποίητο κεφάλαιο για τα Ιόνια τονίζοντας ότι οι επισκέπτες των νησιών μένουν άνουδοι στο θέαμα των αρχαίων ελιών.

Επισήμανε δε ότι θα μπορούσε να αποτελέσει και τουριστικό προϊόν , αφού προηγουμένως χαραχθούν διαδρομές , οι οποίες θα ενώνουν τους ελαιώνες μεταξύ των νησιών και πιστοποιηθούν σε ευρωπαϊκά δίκτυα

  • Ελλάδα. Η χώρα με την πλούσια βιοποικιλότητα.

Ο καθηγητής υπογράμμισε ότι η χώρα μας διαθέτει πλούσια βιοποικιλότητα , και βρίσκεται στη δεύτερη θέση με την Ιβηρική Χερσώνησο και την Ισπανία.

«Η Ελλάδα έχει 6.500 διαφορετικά είδη και ολόκληρη η Αγγλία 1.300» ανέφερε.

  • Να ευαισθητοποιηθούν  οι πολίτες

«Προσπαθούμε να πείσουμε ότι οι γίγαντες αυτοί που έχουν θρέψει γενιές και γενιές στη διάρκεια των αιώνων έχουμε την ελάχιστη υποχρέωση να τους προστατέψουμε και να τους αναδείξουμε » ανέφερε ο κ. Μαρτίνης , προσθέτοντας ότι σε άλλες χώρες της Μεσογείου πωλείται σε υψηλές τιμές το ελαιόλαδο από αρχαίους ελαιώνες. 

Ακούστε όλη την πολύ ενδιαφέρουσα συνέντευξη στην εκπομπή "Στα Υπόγεια ειναι η Θεα" του COSMOS 96,5.