Κάτοικοι Δήμου Σάμης: "Δεν ζητάμε πολλά,ζητάμε τα αυτονόητα"

Τελευταία ενημέρωση: Παρασκευή, 19 Φεβρουαρίου 2021 18:03

Κάτοικοι Δήμου Σάμης: "Δεν ζητάμε πολλά,ζητάμε τα αυτονόητα"

Η υγειονομική κρίση που μαστίζει αυτές τις ημέρες το νησί μας αποτελεί πλέον μείζον κοινωνικό θέμα με πολιτικές διαστάσεις και φέρνει όλους τους αρμοδίους προ των ευθυνών τους. Ως κάτοικοι, δεν μπορούμε να παραδοθούμε στο έλεος της κρατικής αναλγησίας και της έλλειψης συντονισμού, ούτε και σε τυχαίους χειρισμούς τοπικών και περιφερειακών αρχών. Ούτε φυσικά συμμεριζόμαστε τα "ευχαριστώ" που ακούσαμε προς τον κύριο βουλευτή στο πρόσφατο Δ.Σ Σάμης, που με δημόσια παρέμβαση μας προκαλέσαμε, αναδεικνύοντας το τεράστιο αυτό πρόβλημα που είχε προκύψει.

Δεν είναι η ώρα να αναρωτηθούμε, είναι πλέον ξεκάθαρο σε εμάς τους κατοίκους ότι είμαστε έρμαια των καθυστερημένων αποφάσεων και της έλλειψης πολιτικής βούλησης της κεντρικής, περιφερειακής και τοπικής εξουσίας. Και τελικά της έλλειψης ανάλογης για τέτοια ζητήματα σοβαρότητας με την οποία διαχειρίστηκαν την όλη κατάσταση, ειδικά όταν όφειλαν να επιδείξουν άμεσα αντανακλαστικά. Αντί αυτών, εκπρόσωποι της πολιτείας και της κυβέρνησης μας παρείχαν ανέξοδους εφησυχασμούς υποτιμώντας την ίδια μας την κρίση ως πολίτες αυτού του νησιού.

Ήταν χθες λοιπόν η ώρα, όχι σήμερα, για άμεσες ενέργειες, πριν να είναι πια υπερβολικά αργά!

Η μετακύλιση των ευθυνών σαφέστατα δεν δίνει λύσεις, απλά διογκώνει το πρόβλημα. Η περίοδος αναμονής έληξε απ' την στιγμή που η κατάσταση στην περιοχή μας έχει φτάσει να χαρακτηρίζεται επιεικώς ως “ανεξέλεγκτη”. Δεν πρόκειται για πανικό αλλά για απόδοση μιας αντικειμενικής κατάστασης στις πραγματικές διαστάσεις της. Περιφερειακές και τοπικές αρχές του τόπου οφείλουν να πάρουν αποφάσεις και να πιέσουν, να απαιτήσουν, να διεκδικήσουν ώστε να διαφυλάξουν το νησί, ενιαία, συντονισμένα και αποτελεσματικά.

Με την δεύτερη αυτή δημόσια παρέμβαση μας προτείνουμε :

Οι τρεις Δήμοι από κοινού να πιέσουν την πολιτεία και το κεντρικό κράτος για άμεσες ενέργειες ώστε να διαφυλαχθεί η υγεία στο νησί μας. Απαιτούνται άμεσες πολιτικές πρωτοβουλίες και όχι επικοινωνιακές "αναλαμπές", απλά για να δικαιολογηθούν τα αδικαιολόγητα.

Συνεχής και τακτική ενημέρωση των δημοτών για την πορεία του πραγματικού αριθμού των κρουσμάτων αλλά και για τις ενέργειες που γίνονται σε κάθε επίπεδο.

Άμεση ενίσχυση των κλιμακίων του ΕΟΔΥ στο νησί και δημιουργία κινητών μονάδων για την κάλυψη των αναγκών του κάθε δήμου.

Σύσταση άτυπου διαδημοτικού συντονιστικού οργάνου για τον καλύτερο συντονισμό των δημοτικών αρχών.

Μαζικά και επαναλαμβανόμενα rapid-tests σε όλο το πληθυσμό.

Χορήγηση rapid- tests σε όλες τις σχολικές μονάδες, να προσληφθούν εργαζόμενοι καθαριότητας και να ανοίξουν νέες σχολικές αίθουσες.

Να διερευνηθεί η αναγκαιότητα για τοπικά “λοκνταουν” ανάλογα με τα κρούσματα ώστε να διασφαλιστεί ο έλεγχος της διασποράς αλλά επίσης και για να μπορούν οι επαγγελματίες και εργαζόμενοι να επιδοτηθούν.

Περαιτέρω ενεργοποίηση των δομών Πρόνοιας και Πολιτικής Προστασίας των Δήμων και συνακόλουθη ενημέρωση των πολιτών-ωφελούμενων τόσο για τη στήριξη που μπορεί να τους παρέχεται σε όλα τα επίπεδα αλλά και για την καλύτερη ιχνηλάτηση και τον έλεγχο της διασποράς.

Οι Δήμοι σε συνεργασία με τους τοπικούς προέδρους, την αστυνομία και τους αρμόδιους του ΕΟΔΥ να αναλάβουν την περαιτέρω ιχνηλάτηση καθώς είναι πιο εύκολο να γνωρίζουν τον κοινωνικό ιστό των περιοχών τους.

Τακτική επικοινωνία των αρμόδιων υπηρεσιών Πρόνοιας και "Βοήθειας στο Σπίτι" των Δήμων με τους ασθενείς/φορείς για την ακριβέστερη καταγραφή των αναγκών τους.

Άμεση στελέχωση των δομών υγείας του νησιού μας σύμφωνα με τις πραγματικές ανάγκες και περαιτέρω ενίσχυση τους με εξειδικευμένο προσωπικό του ΕΟΔΥ. Κατά συνέπεια να βρεθεί επιτέλους λύση με την ΜΕΘ/ΜΑΦ.

Άμεση πρωτοβουλία και προγραμματισμός από την Π.Ι.Ν για τοπικά οικονομικά προγράμματα στήριξης της τοπικής οικονομίας που μήνες τώρα μαστίζεται από τα συνεχή “λοκνταουν”, τις συνέπειες του Ιανού και τώρα από την υγειονομική αυτή κρίση.

Δεν ζητάμε πολλά, ζητάμε τα αυτονόητα

Κάτοικοι Δήμου Σάμης