Συμβουλευτικό Κέντρο Γυναικών Κεφαλονιάς: «Τα θύματα αισθάνονται ενοχή, ντροπή… Μιλούν την στιγμή που βρίσκουν το κουράγιο»

Τελευταία ενημέρωση: Τετάρτη, 17 Φεβρουαρίου 2021 13:47

Συμβουλευτικό Κέντρο Γυναικών Κεφαλονιάς: «Τα θύματα αισθάνονται ενοχή, ντροπή… Μιλούν την στιγμή που βρίσκουν το κουράγιο»

Μια πολύ ενδιαφέρουσα συνέντευξη παραχώρησαν στον Cosmos 96,5 και στην εκπομπή «Στα Υπόγεια είναι η Θέα» οι εργαζόμενες στο Συμβουλευτικό Κέντρο Γυναικών Κεφαλονιάς με αφορμή τα περιστατικά κακοποίησης το τελευταίο διάστημα έχουν πυκνώσει αλλά και το πως επηρέασε η καραντίνα τις προσωπικές – οικογενειακές σχέσεις.

«Το 2020 μας επισκέφτηκαν 48 γυναίκες. Το μεγαλύτερο ποσοστό ήταν γυναίκες που είχαν υποστεί βία, 6 περιστατικά θύματα πολλαπλών διακρίσεων και ήρθαν και κάποιες γυναίκες ζήτησαν πληροφορίες για δικά τους άτομα» ανέφεραν οι εργαζόμενες σημειώνοντας ότι τις πιο πολλές φορές η σεξουαλική κακοποίηση υπάρχει μέσα στον γάμο.

Μεγάλη αύξηση παρουσίασαν τα κρούσματα ενδοοικογενειακής βίας σε ποσοστό 90% και η αύξηση, όπως επισήμαναν, παρουσιάστηκε μετά την καραντίνα, ενώ παράλληλα υπήρξαν και αρκετές ενημερώσεις για το θέμα της ανεργίας, κάτι που δεν υπήρχε παλαιότερα.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον είχε η ενημέρωση ότι ένα πολύ μεγάλο ποσοστό γυναικών που έχουν υποστεί βία είναι από την περιφέρεια, εξηγώντας: «Οι γυναίκες στα χωριά (κλειστή κοινωνία) δεν έχουν καλή πληροφόρηση». Επίσης, υπογράμμισαν το γεγονός ότι οι γυναίκες στις κακοποιητικές σχέσεις, εγκλωβίζονται. «Πλέον οι γυναίκες πρέπει να μπορούν να έχουν παντού πληροφόρηση και πρέπει και η κοινωνία να ευαισθητοποιηθεί στο θέμα της βίας» κατέληξαν.

Η συζήτηση συνεχίστηκε με το θέμα των ημερών, τις καταγγελίες περί σεξουαλικής και άλλων μορφών κακοποίησης και το ερώτημα ήταν ένα: Γιατί αποφασίζουν να μιλήσουν τώρα; Μετά από τόσα χρόνια. «Τα θύματα, την στιγμή που βιώνουν την κακοποίηση, συνήθως έχουν συναισθήματα ντροπής, ενοχής, φόβου και σιωπούν. Μιλούν τώρα γιατί βρήκαν το κουράγιο να το κάνουν, γιατί δεν είναι μόνες, δεν είναι οι μόνες» ήταν η απάντηση και τόνισε ότι παρ’ όλο που έχουμε κάνει βήματα μπροστά σαν κοινωνία αλλά υπάρχουν ακόμα τα στερεότυπα που δεν αφήνουν κάποιο να μιλήσει άνετα.

Οι εργαζόμενες  ανέφεραν ότι οποίος αισθάνεται ότι του συμβαίνει κάτι το οποίο δεν μπορεί να διαχειριστεί, να επικοινωνήσει μαζί τους στο τηλέφωνο 2671020022 από τις 8:00 έως τις 16:00  ή στο 15 900 κάθε μέρα όλη μέρα και από την άκρη της γραμμής θα τους παραπέμψουν στην κατάλληλη δομή.