Σταύρος Σπαθής: “Επιβάλλεται οι επιστρεπτέες να γίνουν μη επιστρεπτέες, τουλάχιστον κατά 70%”

Τελευταία ενημέρωση: Σάββατο, 13 Φεβρουαρίου 2021 09:09

Σταύρος Σπαθής: “Επιβάλλεται οι επιστρεπτέες να γίνουν μη επιστρεπτέες, τουλάχιστον κατά 70%”

Στην εκπομπή “Μέρα Μεσημέρι” στον Inkefalonia 103,9 καί στον Γιώργο Χαλαβαζή μίλησε ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Κεφαλονιάς -Ιθάκης Σταύρος Σπαθής σχετικά με την επιστολή που έστειλε στον Υπουργό Ανάπτυξης κ. Άδωνι Γεωργιάδη,για την αποφυγή ενδεχόμενου περιορισμού της λειτουργίας των εμπορικών καταστημάτων σε Κεφαλονιά και Ιθάκη ενόψει των εξελίξεων για την πορεία της πανδημίας.

Συνοπτικά ο κ. Σπαθής ανέφερε τα εξής:

“Από την στιγμή που ξεκίνησε ο προβληματισμός για την Αττική ότι ενδέχεται να ενταχθεί στις κόκκινες περιοχές και ενδεχομένως να συμπαρασύρει και άλλες περιοχές,επικοινώνησα με κάποια επιμελητήρια της Αθήνας και ενημερώθηκα ότι όντως κινούνται προς αυτή την κατεύθυνση.

Ενήργησα αμέσως στέλλοντας στον κ.Γεωργιάδη την επιστολή που έχει ήδη κοινοποιηθεί στα τοπικά ΜΜΕ γιατί θεωρώ ότι είναι άδικο για τις τοπικές επιχειρήσεις ,υπάρχουν φυσικά και άλλες περιοχές που είναι στο “πράσινο”, από την στιγμή που τηρούν τα υγειονομικά μέτρα,δεν υπάρχουν ιδιαίτερα κρούσματα και έχουν φορτωθεί το επιδημιολογικό φορτίο που έχουν άλλες περιοχές με τα οριζόντια μέτρα.

Αυτή την χρονική στιγμή,θα πρέπει η κυβέρνηση να δει ποιές περιοχές δεν αντιμετωπίζουν πρόβλημα και να τις εξαιρέσει.

Βρισκόμαστε σε περίοδο εκπτώσεων και θα πρέπει να στηριχθούν τα καταστήματα.

Οι δηλώσεις του κ. Γεωργιάδη είναι διφορούμενες σε σχέση με το κλείσιμο της Αθήνας και το click away και ότι δεν θα κλείσει το λιανεμπόριο.

Εάν πάρουν οριζόντια μέτρα και τα καταστήματα θα λειτουργούν πανελλαδικά με το click away,θα είναι σαν να είναι κλειστά γιατί πολλές επιχειρήσεις δεν θα μπορέσουν να εξυπηρετήσουν τον κόσμο. Περιμένουμε να ξεκαθαριστούν τα πράγματα και ότι θα πρυτανεύσει η λογική και δεν θα πάμε σε γενικό κλείσιμο γιατί αυτό θα είναι καταστροφικό για όλους”.

Όσον αφορά την κατάσταση της τοπικής αγοράς απο την επαναλειτουργία της και εντεύθεν ,ο κ.Σπαθής ανέφερε ότι το Επιμελητήριο με την επαναλειτουργία της αγοράς έδωσε τον δικό του τόνο τονώνοντας μουσικά την ψυχολογία των καταστηματαρχών και του αγοραστικού κοινού ,η πρώτη εβδομάδα ήταν πολύ ενθαρρυντική και συνεχίστηκε αυτό το κλίμα και την δεύτερη ,μετά από 72 ημέρες επήλθε μία κανονικότητα και γι αυτό άμεσα έγινε η παρέμβαση του επιμελητηρίου στον Υπουργό Ανάπτυξης για να παραμείνει η τοπική αγορά ανοιχτή.

Τέλος ο κ. Σπαθής ανέφερε ότι εάν προχωρήσει η κυβέρνηση σε τρίτο κλείσιμο του λιανεμπορίου συνυπολογιζομένης της 5ης επιστρεπτέας από την οποία έμειναν έξω πολλές επιχειρήσεις και ειδικά απο τον χώρο της εστίασης (η εστίαση έμεινε κλειστή με εντολή της κυβέρνησης) και με 1000 έως 4.000 ευρώ που έλαβαν θα πρέπει να ανταπεξέλθουν, θα αυξηθεί η ανεργία.

Σωστό κι ωφέλιμο θα ήταν η 6η επιστρεπτέα να δοθεί τον Φεβρουάριο και να μην είναι των 1.000 ευρώ και υπενθύμισε ότι η εστίαση στην Κεφαλονιά έχει κλείσει ουσιαστικά από τον Σεπτέμβριο του 2020.

Τόνισε επίσης για μία κόμη φορά ότι επιβάλλεται οι επιστρεπτέες να γίνουν μη επιστρεπτέες τουλάχιστον κατά 70% για να μην δημιουργηθεί μία νέα στρατιά "κόκκινων δανείων" και να διευρυνθεί ο χρόνος της επιστροφής του 30%.

Το Επιμελητήριο όπως είπε ,στηρίζει τους επαγγελματίες, τον χώρο της εστίασης και τον τουρισμό και θα καταβάλλει κάθε προσπάθεια για να γίνει κατανοητό ότι η κυβέρνηση θα πρέπει να ενισχύσει οικονομικά τους μικροεπαγγελματίες.

Ακολουθεί το ηχητικό της συνέντευξης

{https://soundcloud.com/user-46829938/inkefalonia-103-9-871577915}




00 inkefalonia general ad 300X250