Π. Καππάτος: “Δεν ωφελεί μεσοβέζικη λύση στον Μύρτο – Έρχονται Παθολόγος και Γαστρεντερολόγος στο ΓΝ Κεφαλονιάς και νέες προσλήψεις"

Τελευταία ενημέρωση: Τετάρτη, 27 Ιανουαρίου 2021 19:46

Π. Καππάτος: “Δεν ωφελεί μεσοβέζικη λύση στον Μύρτο – Έρχονται Παθολόγος και Γαστρεντερολόγος στο ΓΝ Κεφαλονιάς και νέες προσλήψεις"

Στην εκπομπή “Μέρα Μεσημέρι” στον Inkefalonia 103,9 καί στον Γιώργο Χαλαβαζή μίλησε ο Βουλευτής Κεφαλονιάς -Ιθάκης Παναγής Καππάτος, για θέματα ζωτικής σημασίας που αφορούν την τοπική κοινωνία.

Συνοπτικά:

Για την παραλία του Μύρτου, ο κ.Καππάτος ανέφερε ότι το έργο της αποκατάστασης του δρόμου από Διβαράτα προς Μύρτο,είναι υποχρέωση του Δήμου Σάμης γιατί είναι δημοτική οδός,ωστόσο είναι τόσο εκτεταμένες οι ζημιές που ο δήμος Σάμης αδυνατώντας να αντεπεξέλθει γιατί δεν διαθέτει τεχνικές υπηρεσίες,ζήτησε την βοήθεια του αρμόδιου υπουργείου.

Το Υπουργείο Υποδομών όμως όταν ένα έργο είναι δημοτικό δεν μπορεί να συνδράμει ,εκτός και εάν γίνει προγραμματική σύμβαση μεταξύ του Δήμου Σάμης και του Υπουργείου για να αναλάβει το έργο.

Για να πραγματωθεί αυτή η σύμβαση απαιτείται τουλάχιστον ένας χρόνος και στην συνέχεια γίνεται η αδειοδότηση του έργου και όσα προβλέπονται από το Ελληνικό κράτος και την Ευρωπαική νομοθεσία,ήτοι δύο χρόνια.

Είναι μία χρονοβόρα διαδικασία η οποία δεν συμφέρει.

Είπε δε σχετικά:“Μετά από συζήτηση με τον γενικό Γραμματέα του υπουργείου κ.Καραγιάννη θα επιχειρηθεί να ενταχθεί η αποκατάσταση του εν λόγω δρόμου σε ένα έργο το οποίο ήδη εκτελείται, με την προϋπόθεση να επαρκούν τα χρήματα, γιατί διαφορετικά δεν θα τελεσφορήσει αυτή η προσπάθεια.

Μας επισκέφθηκε προ λίγων ημερών ο διευθυντής συγκοινωνιακών έργων όλης της Ελλάδας ο κ. Αναγνώπουλος για να διαπιστώσει την κατάσταση του δρόμου.

Στην αυτοψία που έκανε διαπίστωσε ότι ο δρόμος μήκους 2.500 χλμ, στο τελευταίο χιλιόμετρο έχει πάθει ολική καταστροφή.

Η μεσοβέζικη λύση δεν ωφελεί ,πρέπει να γίνει ένα έργο με τις ανάλογες προδιαγραφές και την πρέπουσα ασφάλεια.

Ο Δήμος Σάμης,καλώς εχόντων των καιρικών συνθηκών,σχεδιάζει διάνειξη του δρόμου με μία λωρίδα κυκλοφορίας και με τα απαραίτητα προστατευτικά μέτρα για την ερχόμενη καλοκαιρινή περίοδο και εάν επαρκούν τα χρήματα να ενταχθεί η αποκατάσταση του δρόμου,στο έργο που είναι σε εξέλιξη.

Μέσα στον Φεβρουάριο με απευθείας ανάθεση απο το Υπουργείο Υποδομών θα ανατεθεί σε μελετητικό γραφείο η μελέτη για τον δρόμο και μετά το καλοκαίρι (εάν επαρκούν τα χρήματα) θα ξεκινήσει το έργο.
Οι διάφορες κορώνες τύπου, “απαιτούμε το καλοκαίρι να έχει φτιαχτεί ο δρόμος” και από ανθρώπους με μία σχετική μόρφωση, χαρακτηρίζονται από έλλειψη σωφροσύνης .

Όποιος δεν γνωρίζει,καλύτερα να σιωπά.

Ο Μύρτος είναι μέσα στις εννιά καλύτερες παραλίες της Ευρώπης και όλου του κόσμου,δεν ενδιαφέρει μόνο τους Κεφαλονίτες αλλά και το ίδιο το κράτος να αποκατασταθεί η πρόσβαση σ αυτόν ,γιατί είναι διαφήμιση για όλη την Ελλάδα.

Σε δύο με τρείς εβδομάδες θα εγκατασταθεί στην περιοχή μελετητικό γραφείο”.

Για την αποκατάσταση των ζημιών στις περιοχές που επλήγησαν απο τον “Ιανό”, ο κ.Καππάτος ενημέρωσε ότι η αποκατάσταση των επαρχιακών δρόμων είναι αρμοδιότητα της περιφέρειας και των δημοτικών δρόμων των Δήμων και πρόσθεσε ότι για να έχει γνώση της καταστροφής που έλαβε χώρα ο κ.Αναγνώπουλος στην πρόσφατη επίσκεψη του στην Κεφαλονιά περιηγήθηκε στο οδικό δίκτυο της Πυλάρου επισκέφθηκε την Άσσο και διαπίστωσε ότι οι καταστροφές είναι μεγάλες.

Η Περιφέρεια εργάζεται,όπως είπε,ως προς την γέφυρα του Χειμωνικού,τις επόμενες μέρες δήλωσε ότι θα επισκεφθεί το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας,θα υπογραφεί η προγραμματική σύμβαση της υλοποίησης του έργου τις επόμενες μέρες και εντός του Φεβρουαρίου θα κατασκευαστεί και θα τοποθετηθεί η γέφυρα του στρατού με την δέσμευση της περιφέρειας ότι μελοντικά θα κατασκευάσει νέα γέφυρα.

Για την αποκατάσταση του κεντρικού δρόμου της ιθάκης στην θέση «Μπροσαετός», είπε ότι είναι ένας καταπονημένος δρόμος,επιβάλλεται να κατασκευαστεί πλέον με σύγχρονες και ασφαλείς προδιαγραφές και αυτό σημαίνει ότι χρειάζεται χρόνος .Μέλημα μας όπως ανέφερε, ήταν να μην αποκοπούν τα δύο τμήματα του νησιού για αυτό και του Υπουργείο Εμπορικής Ναυτηλίας ανταποκρίθηκε αυθημερόν στο αίτημα του Δήμου Ιθάκης για να δρομολογηθεί το καράβι που συνδέει την βόρεια με την νότια Ιθάκη.

Ήδη έχει ανατεθεί από την Περιφέρεια το έργο σε εργολάβο και εκτελείται.

Για τις αποζημιώσεις για τον 'Ιανό”,ο Καππάτος ενημέρωσε ότι μέχρι τέλος του 2020 υπήρχε μία συγκεκριμένη πίστωση. Με την νέα χρονιά έπρεπε να ξαναδιατεθούν τα ανάλογα ποσά στο αρμόδιο υπουργείο. Μέχρι τέλος του 2020 είχαν ανακοινωθεί άνω των 5.000 δικαιούχων και οι περισσότεροι έχουν πάρει τα χρήματα τους. Τις επόμενες ημέρες θα γίνει ενημέρωση και απο το γραφείο του βουλευτή για τον ακριβή αριθμό αυτών που έχουν καλυφθεί.

Το θέμα είναι τυπικό, τέλος Ιανουαρίου θα ανακοινωθούν 500 ίσως και παραπάνω νέοι δικαιούχοι.
Αυτοί που έχουν κάνει αιτήσεις μπορούν να τηλεφωνούν στις αρμόδιες υπηρεσίες και να ενημερώνονται ανάλογα,γιατί τέλος του μήνα λήγει η προθεσμία,ούτως ώστε αν χρειάζεται να επανυποβάλλουν την αίτηση τους να προλάβουν. Υπάρχει η πολιτική βούληση να αποζημιωθεί ο κόσμος.

Για τις διαμαρτυρίες γονέων στο δημοτικό σχολείο Κεραμειών για την απομάκρυνση εκπαιδευτικού,ο κ.Καππάτος δήλωσε ότι ενημερώθηκε σχετικά από τον προιστάμενο της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης κ. Κοκκόση για το ότι το Υπουργείο Παιδείας είχε κάνει τρίμηνες συμβάσεις με κάποιους εκπαιδευτικούς για να καλύψει κάποια προβλήματα που ενέσκηψαν με τον covid-19.

Η συγκεκριμένη εκπαιδευτικός που έληξε η σύμβαση της είχε προσληφθεί ως αντικαταστάτρια μίας άλλης εκπαιδευτικού για τρεις μήνες. Εάν συνέχιζε να υφίσταται πρόβλημα με τον covid-19,προβλέπει ο νόμος παράταση της σύμβασης για άλλους τρείς μήνες.¨Όμως η άδεια της πρώτης εκπαιδευτικού αφορούσε εγκυμοσύνη οπότε δεν υπάρχουν τα προαπαιτούμενα στον νόμο για ανανέωση της σύμβασης της δεύτερης εκπαιδευτικού. Άμεσα θα καλυφθεί η θέση και εντός της εβδομάδας θα υπάρχει εκπαιδευτικός. Δεν είναι ευχάριστο να αλλάζουν εκπαιδευτικούς τα παιδιά,αλλά η κατάσταση που υφιστάμεθα είναι ιδιαίτερη. Όσο γαι την πληρότητα των εκπαιδευτικών, πέρσι και φέτω έχουμε παραπάνω από το 100%,υπάρχουν εκπαιδευτικοί που καλύπτουν ακόμα και τα κενά λόγω ασθένειας,είπε.

Για τον τομέα της υγείας στα νησιά μας,ανέφερε ότι το πρόβλημα εστιάζεται στην Παθολογική κλινική του Γ.Ν. Κεφαλονιάς,από τον Μάρτιο του 2020 που ξεκίνησαν οι προσλήψεις διοικητικού και νοσηλευτικού προσωπικού μέχρι και σήμερα έχουν προσληφθεί ως επικουρικοί 80 περίπου άτομα,οι περισσότεροι ανήκουν στο νοσηλευτικό προσωπικό.
Το πρόβλημα εστιάζεται στο παθολογικό τμήμα μετά την παραίτηση του κ. Χριστοδουλάκη,αυτή την στιγμή το νοσοκομείο δουλεύει με αποσπασμένο παθολόγο,αλλά εντός των επόμενων ημερών θα υπάρχει μόνιμος γιατρός,ο κ. Κουρούκλης ,ο οποίος είναι ήδη γραμμένος στο μητρώο του νοσοκομείου.

Την προηγούμενη εβδομάδα όπως είπε,σε προγραμματισμένη συνάντηση που είχε στο Υπουργείο Υγείας με τον υφυπουργό συμφώνησαν επειδή τέλος του μήνα θα γίνουν προσλήψεις για μόνιμους γιατρούς να προσληφθούν δύο αναισθησιολόγοι,με τα κίνητρα του διευθυντή και επιμελητή Α΄,δύο παθολόγοι,δύο παιδίατροι με τα ίδια κίνητρα και ένας χειρούργος .Αναμένεται σε λίγο διάστημα να εγκατασταθεί και γαστρεντερολόγος με θέση διευθυντή στο νοσοκομείο,δικαιούχος της θέσης έχει κριθεί η κα Στρίγκου,και αν δεν αποδεχθεί την θέση της θα έρθει ο επόμενος ο οποίος είναι και Κεφαλονίτης.

Ο χαρακτηρισμός”Άγονο”,είναι ένα πολύ μεγάλο κίνητρο και ας το λοιδορούν πολλοί.

Όσον αφορά τους εμβολιασμούς στην Κεφαλονιά δήλωσε: “Οι 773 που εμβολιάστηκαν έως το Σάββατο 23 Ιανουαρίου είναι ένας πολύ ενθαρρυντικός αριθμός,θα συνεχιστούν οι εμβολιασμοί,δεν πρέπει όμως να χαλαρώσει ο κόσμος,να μην εφησυχάζεται για το ότι πάμε καλά σε Κεφαλονιά και Ιθάκη και δεν έχουμε πολλά κρούσματα,γιατί μπορεί να αλλάξουν τα πράγματα από ένα δικό μας λάθος μέσα σε ελάχιστες ώρες.Πρέπει να είμαστε σε εγρήγορση και προσεκτικοί.

Η κυβέρνηση με την δυνατότητα την οποία έχει,έχει στηρίξει αρκετά τους επαγγελματίες και τους εργαζόμενους ,είναι για όλους δύσκολα,γι αυτό ελπίζω ότι από το καλοκαίρι τα πράγματα θα βελτιωθούν”.

Ακολουθεί ολόκληρη η συνέντευξη

{https://soundcloud.com/user-46829938/inkefalonia-103-9-578596315}




00 inkefalonia general ad 300X250