Αυξάνεται η θητεία στο Στρατό Ξηράς

Τελευταία ενημέρωση: Πέμπτη, 21 Ιανουαρίου 2021 15:25

Αυξάνεται η θητεία στο Στρατό Ξηράς

eurokinissi

Ποιους αφορά η αύξηση στη στρατιωτική θητεία και ποιες είναι οι εξαιρέσεις

Αποδεκτή έγινε από το ΚΥΣΕΑ η εισήγηση του ΓΕΣ και έτσι αυξάνεται η θητεία των οπλιτών του Στρατού Ξηράς και εξισώνεται με τη διάρκεια της θητείας των οπλιτών σε Πολεμικό Ναυτικό και Πολεμική Αεροπορία. Πλέον, οι νεοσύλλεκτοι θα υπηρετούν 12 μήνες (σ.σ.: οι υπόχρεοι πλήρους θητείας αντί για 9 που ισχύει σήμερα).

Πάντως, οι στρατιώτες που είναι υπόχρεοι μειωμένης θητείας (πολύτεκνοι, προστάτες οικογενειών κτλ) από 9 μήνες που κάνουν σήμερα θητεία θα κάνουν 8 μήνες. Αυτή η πρόβλεψη αφορά μόνο εκείνους που εκτελούν τη στρατιωτική τους θητεία σε συγκεκριμένες μονάδες Στρατού Ξηράς ( Θράκη και ακριτικά νησιά του Αιγαίου). Το εν λόγω καθεστώς ισχύει επίσης σήμερα για την Πολεμική Αεροπορία και το Πολεμικό Ναυτικό.Ως προς τη θητεία των Δόκιμων Έφεδρων Αξιωματικών και των Έφεδρων Ανθυπολοχαγών του Στρατού Ξηράς, αυτή εξισώνεται με τη διάρκεια της θητείας των αντίστοιχων κατηγοριών του Πολεμικού Ναυτικού και της Πολεμικής Αεροπορίας (17 μήνες αντί για 14 που ισχύει σήμερα). Καθορίζεται επίσης διάρκεια θητείας 14 μηνών, για τους Δόκιμους Έφεδρους Αξιωματικούς και τους Έφεδρους Ανθυπολοχαγούς του Στρατού Ξηράς που υπηρετούν στη Θράκη και τα νησιά του Αιγαίου, κάτι το οποίο ισχύει ήδη για τους Επίκουρους Σημαιοφόρους του Πολεμικού Ναυτικού και τους Δόκιμους Έφεδρους Αξιωματικούς και τους Έφεδρους Ανθυποσμηναγούς της Πολεμικής Αεροπορίας που υπηρετούν σε μονάδες που εδρεύουν στις αντίστοιχες περιοχές. 

Η αύξηση στη στρατιωτική θητεία ανακοινώθηκε λίγη ώρα μετά την απόφαση του ΚΥΣΕΑ για παράταση της θητείας των αρχηγών της ΕΛ.ΑΣ. και του ΓΕΑ. Οι αλλαγές στη στρατιωτική θητεία αναμένεται να τεθούν σε ισχύ από το Μάιο και τις τελικές αποφάσεις θα λάβει ο υπουργός Εθνικής Αμυνας, Νίκος Παναγιωτόπουλος, με υπουργική απόφαση.

ethnos.gr