Σταϊκούρας: Εξετάζεται ολιγοήμερη παράταση για την Επιστρεπτέα προκαταβολή 5 - Αύριο η απόφαση

Δημοσιεύτηκε: Πέμπτη, 14 Ιανουαρίου 2021 15:10

Σταϊκούρας: Εξετάζεται ολιγοήμερη παράταση για την Επιστρεπτέα προκαταβολή 5 - Αύριο η απόφαση

INTIME

Ανοιχτό παράθυρο για ολιγοήμερη παράταση της Επιστρεπτέας Προκαταβολής 5, άφησε ο Υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας.

Ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας μιλώντας στο ραδιόφωνο της ΕΡΤ, επιβεβαίωσε ότι υπάρχουν πολίτες, λογιστές και επιμελητήρια τα οποία ζητούν παράταση και δυνατότητα διορθώσεων και το Υπουργείο Οικονομικών αξιολογεί μια τέτοια κίνηση. Υπενθυμίζεται ότι η πλατφόρμα κλείνει αύριο Παρασκευή 15.1.21.

Πρόσθεσε όμως, πως ταυτόχρονα, υπάρχουν αιτήσεις για να κλείσει η πλατφόρμα γιατί αν υπάρχει καθυστέρηση, παράταση τότε θα αργήσουν να έρθουν πόροι στην πραγματική οικονομία». Όπως γνωστοποίησε, η απόφαση για την παράταση ή μη θα παρθεί αύριο, ανάλογα με το πώς θα εξελίσσεται το ενδιαφέρον των επιχειρήσεων που είναι πολύ έντονο.

To πρόγραμμα μέχρι στιγμής συγκεντρώνει πάνω από 400.000 αιτήσεις και οδηγεί σε χρηματοδότηση 1,5 δισ. ευρώ τον Ιανουάριο. Η τρέχουσα προθεσμία της 15ης Ιανουαρίου συμπίπτει με την τελευταία ημέρα κατά την οποία οι επιχειρήσεις μπορούν να εκδίδουν τιμολόγια για τον Δεκέμβριο και έτσι αγορά και λογιστές, ζητούν παράταση με δεδομένο και τον αυξημένο φόρτο εργασίας.

Οι ενδιαφερόμενες επιχειρήσεις θα πρέπει να συμπληρώσουν στην πλατφόρμα για το διάστημα Σεπτεμβρίου-Δεκεμβρίου 2020 τον κύκλο εργασιών για κάθε μήνα (επιχειρήσεις υποκείμενες σε ΦΠΑ), ενώ όσες επιχειρήσεις που δεν υπόκεινται σε ΦΠΑ πρέπει να δηλώσουν τα ακαθάριστα έσοδα διακριτά κάθε μήνα, το σύνολο των ακαθάριστων εσόδων του φορολογικού έτους 2019 και το σύνολο των εξόδων του φορολογικού έτους 2019.

Όπως εξήγησε ο Υπουργός πάντως, μόνο όταν θα κλείσει η πλατφόρμα θα είναι εφικτή η πληρωμή των 1,5 δισ. ευρώ μέσα στον Ιανουάριο για τους περισσότερους δικαιούχους.

dikaiologitika.gr