Εργατικό Κέντρο: Όχι στην παραπέρα απαξίωση του Νοσοκομείου και των άλλων δομών υγείας του νομού

Δημοσιεύτηκε: Παρασκευή, 18 Δεκεμβρίου 2020 10:30

Εργατικό Κέντρο: Όχι στην παραπέρα απαξίωση του Νοσοκομείου και των άλλων δομών υγείας του νομού

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΟΧΙ στην παραπέρα απαξίωση του Γ.Ν.Νοσοκομείου  και των άλλων δομών υγείας του νομού.

ΟΧΙ στις προκλητικές – προσβλητικές δηλώσεις του κ. Βουλευτή.

Μπροστά στις δυσάρεστες εξελίξεις που προδιαγράφονται στο το Γ.Ν.Νοσοκομείο Αργοστολίου μετά και την αποδοχή της παραίτησης του μοναδικού εναπομείναντα Παθολόγου (στις 18/12/20) από το υπουργείο υγείας, με πρωτοβουλία του Εργατικού Κέντρου Κεφαλονιάς-Ιθάκης (ΕΚΚΙ), πραγματοποιήθηκε σύσκεψη μεταξύ των εκπροσώπων του καθώς και εκπροσώπων του Ν.Τ. της ΑΔΕΔΥ και του Σωματείου εργαζομένων στο Γ.Ν.Νοσοκομείο Αργοστολίου, προκειμένου να εκτιμηθεί η κατάσταση.

Στην σύσκεψη επιβεβαιώθηκε η ήδη τραγική κατάσταση που βιώνει το Γ.Ν.Νοσοκομείο Αργοστολίου λόγω κυρίως της έλλειψης Ιατρικού προσωπικού, κατάσταση που επιδεινώνεται δραματικά με την αποχώρηση και του μοναδικού παθολόγου, στην μοναδική δημόσια Δευτεροβάθμια δομή υγείας στο Νομό.

Υπήρξε επίσης κοινή εκτίμηση ότι η κυβερνητική προσπάθεια μέσω των πρόσφατων δηλώσεων του  κ.Βουλευτή προκειμένου να διασκεδάσει τις εντυπώσεις και να αποπροσανατολίσει, πρέπει να μην ξεγελάσει κανένα. Οι τελευταίες απαξιωτικές δηλώσεις και οι απαράδεκτοι υπαινιγμοί του για τους γιατρούς «...αν ένας γιατρός θέλει να έρθει να ξεκουραστεί στο Μαντζαβινάτειο και δεν θέλει να έρθει να εργαστεί έστω με απόσπαση στο Αργοστόλι..ε… δεν είναι επιθυμητός …», καθώς και για τους εργαζόμενους-συνδικαλιστές που «δυσφημίζουν…» το Γ.Ν.Νοσοκομείο και ευθύνονται για την άσχημη κατάστασή του, αποκαλύπτουν την σκληρή πολιτική της κυβέρνησης και την ταυτόχρονη προκλητική προσπάθειά της να την συγκαλύψει.

Κοινή πεποίθηση όλου του συνδικαλιστικού κινήματος στο νομό είναι, ότι τη λύση στα προβλήματα της Υγείας και στην λειτουργία του Γ.Ν.Νοσοκομείου, δεν μπορούν να την δώσουν ούτε οι επισκέπτες γιατροί (για δέκα μέρες από γειτονικά νησιά), ούτε οι δίμηνες αποσπάσεις γιατρών, ούτε οι αγροτικοί γιατροί που αποσπώνται στο νοσοκομείο, ούτε οι στρατιωτικοί γιατροί, ούτε η δίχρονες συμβάσεις του επικουρικού νοσηλευτικού προσωπικού, παρότι η προσφορά  και η αυτοθυσία όλων είναι σημαντική. Τη λύση δεν μπορούν να δώσουν ούτε και οι αίολες προκηρύξεις θέσεων Γιατρών, αφού για άλλη μια φορά θα αποβούν άκαρπες, λόγω του απαράδεκτου ισχύοντος καθεστώτος εργασιακών συνθηκών των γιατρών γενικότερα αλλά και στο νησί μας ειδικά, (χαμηλές αμοιβές, έλλειψη επιστημονικών κινήτρων, εντατικοποίηση, αστική ευθύνη κλπ). Σε κάθε περίπτωση δεν μπορεί οι άκαρπες προκηρύξεις να γίνονται το άλλοθι για να συγκαλύπτονται οι κυβερνητικές ευθύνες.  Η λύση του προβλήματος βρίσκεται στον διορισμό όλου του προβλεπόμενου οργανισμού σε γιατρούς και νοσηλευτές με μόνιμες και σταθερές θέσεις εργασίας.

Τα προβλήματα στο χώρο της υγείας και του Νοσοκομείου είναι απόρροια της στρατηγικής επιλογής όλων των κυβερνήσεων που μέχρι σήμερα υποβαθμίζουν βήμα- βήμα την Δημόσια υγεία και την εμπορευματοποιούν  για χάρη των επιχειρηματιών της Υγείας.  Ακόμα και μέσα στην πανδημία στον φετινό Γ.Κ.Προϋπολογισμό, οι κοινωνικές δαπάνες όπως στην Υγεία μειώνονται κατά 572 εκ. ευρώ, την ίδια ώρα που συνεχίζουν να θησαυρίζουν οι όμιλοι στο χώρο της Υγείας. Σε αυτό το πεδίο δεν λύθηκε και δεν θα λυθεί  κανένα από τα παραπάνω προβλήματα του Γ.Ν.Νοσοκομείου.

Οι παραπάνω συνδικαλιστικοί φορείς εκτιμώντας ότι το πρόβλημα της υγείας και του Γ.Ν.Νοσοκομείου είναι πρώτης προτεραιότητας θέμα, ΚΑΛΟΥΝ όλα τα σωματεία, τους φορείς, όσους συμπολίτες μας αγωνιούν, να συμμετέχουν μαζικά σε κάθε πρωτοβουλία που θα παρθεί το επόμενο διάστημα για να διεκδικήσουμε τα Νοσοκομεία και τις δομές υγείας  των σύγχρονων αναγκών μας.

Στα παραπάνω πλαίσια διοργανώνουμε

  • Συνέντευξη τύπου τη Δευτέρα 21/12 και ώρα 18.00 στο Εργατικό Κέντρο
  • Διαδικτυακή σύσκεψη σωματείων και φορέων όλου του νομού την Τρίτη 22/ 12 ώρα 18.00 προκειμένου να καθορίσουμε την παραπέρα στάση μας.

Αργοστόλι 16 Δεκεμβρίου 2020                       

Εργατικό Κέντρο Κεφαλονιάς Ιθάκης   -   Ν.Τ. Κεφαλονιάς Ιθάκης της ΑΔΕΔΥ    -  Σωματείο εργαζομένων στο Γ.Ν.Νοσοκομείου Αργοστολίου