Έρχονται αυξήσεις σε λογαριασμούς ρεύματος -Έτοιμο να παρέμβει το ΥΠΕΝ

Δημοσιεύτηκε: Δευτέρα, 07 Δεκεμβρίου 2020 11:38

Έρχονται αυξήσεις σε λογαριασμούς ρεύματος -Έτοιμο να παρέμβει το ΥΠΕΝ

Κόκκινο συναγερμό από τις παρενέργειες του χρηματιστηρίου ενέργειας προκαλεί στην κυβέρνηση αλλά και σε ολόκληρη την αγορά, η εκτίναξη των τιμών της χονδρεμπορικής ρεύματος, η οποία, σύμφωνα με το newmoney.gr,  έχει επιβαρύνει τα τιμολόγια της μέσης τάσης και μέσα στο Δεκέμβριο, οι καταναλωτές αναμένεται να δουν ανατιμήσεις και στα οικιακά τιμολόγια!

Υπολογίζεται ότι το κόστος για τα τιμολόγια των επιχειρήσεων (Μέση Τάση) έχει ήδη επιβαρυνθεί με 70 ευρώ την Μεγαβατώρα, από 55 έως 60 ευρώ που ήταν προ της εφαρμογής του νέου τρόπου λειτουργίας της αγοράς ηλεκτρισμού (Target Model). Mάλιστα, οι προμηθευτές ενέργειας επισημαίνουν ότι και με αυτές τις ανατιμήσεις είναι ζήτημα αν μπορούν να είναι βιώσιμες οι επιχειρήσεις.

Σε ότι αφορά τα τιμολόγια της χαμηλής τάσης που είναι οι μικρές επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά, οι πάροχοι ενέργειας επίσης ενεργοποιούν ο ένας μετά τον άλλο, τις ρήτρες αναπροσαρμογής που προβλέπουν τα συμβόλαια με βάση την τιμή χονδρεμπορικής (ΟΤΣ-Οριακή Τιμή Συστήματος). Πρόκειται για διόλου αμελητέες αλλαγές τιμολογίων, οι οποίες σύμφωνα με στελέχη της αγοράς προμήθειας εκτιμάται ότι θα φέρουν αυξήσεις από 10 έως 20% συνολικά στα νέα τιμολόγια.

Την άποψη ότι όσα τιμολόγια έχουν ρήτρες αναπροσαρμογής ενεργοποιούνται εξέφρασε την Παρασκευή μιλώντας σε δημοσιογράφους και ο Πρόεδρος της ΡΑΕ κ. Αθανάσιος Δραγούμας.

Ένα μήνα μετά την λειτουργία του target model, όπου η αγορά ενέργειας από ρυθμιζόμενη λειτουργεί με χρηματιστηριακούς όρους, οι τιμές στην χονδρεμπορική αγορά ρεύματος έχουν ανέβει στα ύψη, με αποτέλεσμα την παρέμβαση της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας (ΡΑΕ) αλλά και του υπουργείου Περιβάλλοντος, το οποίο κατηγορεί τους παραγωγούς για τεχνητό και μη δεοντολογικό «μπιτάριμσα» τιμών.

Οι τελευταίοι υποστηρίζουν ότι η συμπεριφορά τους δεν είναι καταχρηστική, στηρίζεται στις αρχές του συστήματος και ότι συνδέεται με το προφίλ της αγοράς. Όπως αναφέρουν οι τιμές είναι υψηλές γιατί παρατηρείται μεγάλη ζήτηση για ισχύ ενώ η προσφορά είναι περιορισμένη από την στιγμή που δεν υπάρχουν πολλές ευέλικτες μονάδες.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι πέραν των τηλεδιασκέψεων που πραγματοποιήθηκαν την περασμένη εβδομάδα με τους παραγωγούς ηλεκτρικής ενέργειας και τον κ. Κωστή Χατζηδάκη, κατά τις οποίες η πολιτική ηγεσία ζήτησε εξηγήσεις σε υψηλούς τόνους για όσα συμβαίνουν στην αγορά, παρέμβαση υπήρξε για το θέμα και από το Μαξίμου. Το γραφείο του πρωθυπουργού είναι πλήρως ενημερωμένο για ότι συμβαίνει στην αγορά από αρχές Νοέμβρη και αποδέκτης επιστολών από επιχειρήσεις του κλάδου, με τις οποίες ζητούν την παρέμβασή του.

Δεν είναι τυχαίο ότι αμέσως μετά τις επαφές και την ενόχληση του κυβερνητικού επιτελείου για όσα διαδραματίζονται στο χρηματιστήριο ενέργειας, η Protergia της εταιρείας Μυτιληναίος με περισσότερους από 250.000 πελάτες έσπευσε να ανακοινώσει ότι παγώνει για όλο το 2021 τα τιμολόγια ρεύματος.

Πρόκειται για μια κίνηση που η εταιρεία δικαιολόγησε ως μέτρο στήριξης του Target Model, βάζοντας ταυτόχρονα «πλάτη» και στην προσπάθεια της κυβέρνησης να προστατευθούν οι καταναλωτές από τις στρεβλώσεις του χρηματιστηρίου ενέργειας.

Στην αγορά πάντως επισημαίνουν ότι η κίνηση Μυτιληναίου δείχνει την αποφασιστικότητα της εταιρείας να μεγιστοποιήσει το μερίδιο αγοράς στο retail και επισημαίνουν με νόημα ότι με βάση τους κανονισμούς της ευρωπαϊκής αλλά και εθνικής νομοθεσίας, δεν μπορείς να πουλάς ενέργεια κάτω του κόστους.

ο πρόβλημα εντοπίζεται στην αγορά εξισορρόπησης, μία από τις τέσσερις νέες αγορές του χρηματιστηρίου ενέργειας μέσα από την οποία οι θερμικοί παραγωγοί (ΔΕΗ, Μυτιληναίος, ΗΡΩΝ, Elpedison) αποζημιώνονται για την ηλεκτρική ισχύ που παρέχουν στο σύστημα αλλά και για τις εφεδρείες που παρέχουν. Την αγορά αυτή έχει σχεδιάσει και λειτουργεί ο ΑΔΜΗΕ.

Σήμερα, το κόστος από την λειτουργία της αγοράς εξισορρόπησης που επωμίζεται ο τομέας της προμήθειας υπολογίζεται σε 70 εκατ. ευρώ, όταν σε ετήσια βάση πέρσι ανήλθε σε 200 εκ. ευρώ.

Ο κλάδος, περιμένει ότι οι ανοδικές τάσεις θα συνεχιστούν και αυτή την εβδομάδα, που εκτιμάται ότι το κόστος εξισορρόπησης της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας μπορεί να φτάσει τα 30 ευρώ από 8 ευρώ που ήταν την πρώτη εβδομάδα και 23 ευρώ που ήταν την προηγούμενη.

Στελέχη της αγοράς προμήθειας αναφέρουν ότι αν συνεχίσει να παράγεται τόσο υψηλό επίπεδο τιμών, το κόστος αυτό θα υπερβεί τα 800 εκ. ευρώ σε ετήσια βάση (δηλαδή τετραπλάσιο από την προηγούμενη χρονιά).

Την παρέμβαση του υπουργείου και της ΡΑΕ για να προστατευτούν οι καταναλωτές από την κλιμάκωση των τιμολογίων ρεύματος, ζήτησε την περασμένη εβδομάδα και η Ήρων του ομίλου ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ.

aftodioikisi.gr


Ετικέτες: