Μείωση ενοικίων: Αφορολόγητες και ακατάσχετες οι αποζημιώσεις

Δημοσιεύτηκε: Τετάρτη, 25 Νοεμβρίου 2020 09:33

Μείωση ενοικίων: Αφορολόγητες και ακατάσχετες οι αποζημιώσεις

Τι θα ισχύσει με τα μισθώματα του Νοεμβρίου και τις χρηματικές αποζημιώσεις για τους ιδιοκτήτες

«Καθαρό» θα είναι το ποσό της αποζημίωσης που θα λάβουν οι ιδιοκτήτες ακινήτων το Δεκέμβριο για τη μείωση ενοικίων που υπέστησαν τον τρέχον μήνα καθώς δεν θα φορολογείται και δεν θα κατάσχεται. Επίσης η δήλωση «CONVID 19» όπου θα αποτυπωθούν οι μειώσεις ενοικίων παίρνει παράταση έως το τέλος του επόμενου μήνα από αυτόν που έγινε η μείωση. Δηλαδή η δήλωση των μειώσεων ενοικίων του Νοεμβρίου θα μπορεί να γίνει το αργότερο έως το τέλος Δεκεμβρίου 2020.

Σύμφωνα με τροπολογία που έχει πάρει το δρόμο για την η Βουλή η αποζημίωση που θα λάβουν οι εκμισθωτές θα είναι όχι μόνο αφορολόγητη αλλά και ακατάσχετη και μη συμψηφιζόμενη με άλλες υποχρεώσεις του δικαιούχου.

Η χρηματική αποζημίωση των ιδιοκτητών ακινήτων για το υποχρεωτικό «κούρεμα» των ενοικίων του Νοεμβρίου ανέρχεται σε 50% επί της απώλειας του εισοδήματος του εκμισθωτή. Το υποχρεωτικό «κούρεμα» των ενοικίων είναι 40% και αφορά όλες τις επιχειρήσεις που έκλεισαν υποχρεωτικά με διοικητική εντολή λόγω του lockdown αλλά και τις πληττόμενες επιχειρήσεις βάση της διευρυμένης λίστας Κωδικών Αριθμών Δραστηριότητας. Αφορά επίσης το ενοίκιο κύριας κατοικίας για τους εργαζόμενους που τίθενται σε καθεστώς αναστολής σύμβασης εργασίας και τους φοιτητές για την φοιτητική τους κατοικία που τουλάχιστον ένας από τους γονείς του έχει τεθεί σε αναστολή εργασίας. Το ποσό της αποζημίωσης για τον ιδιοκτήτη θα κατατίθεται απευθείας στον τραπεζικό λογαριασμό του ενώ με την αρχική μορφή του μέτρου η αποζημίωσης συμψηφιζόταν με άλλες φορολογικές οφειλές και ανερχόταν στο 30% της απώλειας ενοικίου.

Στη δήλωση απώλειας μισθωμάτων («δήλωση COVID»), τα στοιχεία εκμισθωτή, συνεκμισθωτή, μισθωτή καθώς και τα στοιχεία ακινήτου, ανακτώνται από την τελευταία υποβληθείσα «Δήλωση Πληροφοριακών Στοιχείων Μίσθωσης Ακίνητης Περιουσίας».

Περαιτέρω, ο εκμισθωτής πρέπει να συμπληρώσει, κατά περίπτωση, τα παρακάτω στοιχεία:

α) Χρήση μίσθιου, επιλέγοντας μία από τις παρακάτω περιπτώσεις:
-Κατοικία φοιτητή εξαρτώμενου μέλους
-Κύρια κατοικία στην οποία μισθωτής είναι εργαζόμενος και έχει ανασταλεί η σύμβαση εργασίας του
-Κύρια κατοικία στην οποία ο/η σύζυγος/Μέρος Συμφώνου Συμβίωσης (Μ.Σ.Σ.) του μισθωτή είναι εργαζόμενος και έχει ανασταλεί η σύμβαση εργασίας του
-Επαγγελματική στέγη
β) Το μηνιαίο μίσθωμα πριν τη μείωση.
γ) Το ποσό του μισθώματος μετά τη μείωση.
δ) Τον μήνα που αφορά η μείωση.

πηγη: protothema.gr