Παγίδα φόρου με τις e-αποδείξεις και περιθώριο ακόμα δύο μήνες

Τελευταία ενημέρωση: Δευτέρα, 26 Οκτωβρίου 2020 20:03

Παγίδα φόρου με τις e-αποδείξεις και περιθώριο ακόμα δύο μήνες

Ακόμα δύο μήνες έχουν περιθώριο οι φορολογούμενοι να καλύψουν το όριο των ηλεκτρονικών αποδείξεων που υποχρεούνται να συγκεντρώσουν φέτος και να κατοχυρώσουν το αφορολόγητο και την έκπτωση του φόρου.

Σε διαφορετική περίπτωση θα «τιμωρηθούν» με πρόστιμο 22% επί της διαφοράς των αποδείξεων που όφειλε να συγκεντρώσει και εκείνων που συγκέντρωσε.

Σημειώνεται ότι από φέτος έχει αλλάξει η μέθοδος υπολογισμού των ηλεκτρονικών αγορών και έγινε πιο αυστηρή για τα χαμηλά εισοδήματα και λιγότερο χαλαρή για τα υψηλά εισοδήματα.

Το ποσό των e-αγορών που οφείλουν αν συγκεντρώσει κάθε φορολογούμενος είναι το 30% επί του εισοδήματός του με μέγιστο όριο το ποσό των 20.000 ευρώ. Μέχρι και πέρυσι, το όριο ήταν 30.000 ευρώ.

Από τα στοιχεία της ΑΑΔΕ προκύπτει, ότι κάθε χρόνια είναι αρκετές χιλιάδες οι φορολογούμενοι που δεν καλύπτουν τα όρια των e-αποδείξεων και πληρώνουν επιπλέον πρόστιμα στην Εφορία.

Πέρυσι, το συνολικό ποσό επιπλέον φόρου που κλήθηκαν να καταβάλουν ανήλθε σε 22,73 εκατ. ευρώ, ενώ το 2018 ήταν ακόμα υψηλότερο και είχε ανέλθει σε 35,57 εκατ. ευρώ.

Οι δαπάνες των συζύγων

Το ποσό των δαπανών, που πραγματοποιείται με ηλεκτρονικά μέσα πληρωμής, δηλώνεται ατομικά από κάθε σύζυγο ή από κάθε μέρος συμφώνου συμβίωσης.

Σε περίπτωση κοινής δήλωσης φορολογίας εισοδήματος, όπου καλύπτεται το απαιτούμενο ποσό δαπανών από οποιονδήποτε εκ των δύο συζύγων ή μερών συμφώνου συμβίωσης, το τυχόν πλεονάζον ποσό δύναται κατά τον προσδιορισμό του φόρου εισοδήματος να μεταφερθεί στον άλλον σύζυγο ή στο άλλο μέρος συμφώνου συμβίωσης για τυχόν κάλυψη του απαιτούμενου ποσού δαπανών.

Στην κοινή δήλωση όταν ένας εκ των δυο συζύγων ή μερών συμφώνου συμβίωσης ανήκει στα πρόσωπα των περιπτώσεων για τα οποία δεν απαιτείται η πραγματοποίηση δαπανών με ηλεκτρονικά μέσα πληρωμής και εφόσον πραγματοποιεί δαπάνες με ηλεκτρονικά μέσα πληρωμής, τότε το δηλωθέν ποσό των δαπανών του δύναται κατά τον προσδιορισμό του φόρου να μεταφερθεί στον άλλο σύζυγο ή στο άλλο μέρος συμφώνου συμβίωσης για τυχόν κάλυψη του ελάχιστα απαιτούμενου ποσού δαπανών.

dikaiologitika.gr




00 inkefalonia general ad 300X250