Ερωτηση ΚΚΕ για την εγκατάσταση ΑΣΠΗΕ στη θέση «Ξερακιάς» Κοινότητας Διλινάτων

Τελευταία ενημέρωση: Δευτέρα, 12 Οκτωβρίου 2020 21:52

Ερωτηση ΚΚΕ για την εγκατάσταση ΑΣΠΗΕ στη θέση «Ξερακιάς» Κοινότητας Διλινάτων

ΕΡΩΤΗΣΗ Προς τους Υπουργούς Περιβάλλοντος και Ενέργειας, εσωτερικών και Υποδομών και Μεταφορών

Θέμα: Εγκατάσταση ΑΣΠΗΕ στη θέση «Ξερακιάς»  Κοινότητας Διλινάτων στο Δήμο Αργοστολίου

Από τις 4/10/2020, έχει ελλιμενιστεί στο λιμάνι της Σάμης Ν. Κεφαλονιάς φορτηγό πλοίο φορτωμένο με συστοιχία ανεμογεννητριών, που προβλέπεται να τοποθετηθούν στο νέο Αιολικό Πάρκο, συνολικής ισχύος 9,2 MW, στη θέση «Ξερακιάς»  Κοινότητας Διλινάτων στο Δήμο Αργοστολίου.

Το παραπάνω γεγονός αποτελεί πρόκληση απέναντι στο λαό της Κεφαλονιάς και ιδιαίτερα της περιοχής του Δήμου Σάμης, ο οποίος έχει εμποδίσει μέχρι σήμερα την εκφόρτωση των ανεμογεννητριών, επειδή η συγκεκριμένη εγκατάσταση λόγω της μορφολογίας του εδάφους και της κατεύθυνσης της λεκάνης απορροής, θα δημιουργήσει μεγάλο πλημμυρικό κίνδυνο στα χωριά του Καραβομύλου και των Πουλάτων. Η πρόκληση γίνεται μεγαλύτερη, αφού ακόμη δεν έχουν καθαριστεί οι λάσπες και τα φερτά υλικά από τις προηγούμενες πρόσφατες (19/9/2020) καταστροφικές πλημμύρες του «Ιανού» στο διπλανό χωριό της Αγίας Ευφημίας, δεν έχουν καταγραφεί πλήρως οι ανυπολόγιστες ζημιές (στα σπίτια, στις μικρές επιχειρήσεις, αγροκτηνοτροφική υποδομή και παραγωγή, στις κρατικές υποδομές και το οδικό δίκτυο κ.α.), δεν έχει δοθεί ούτε ένα ευρώ αποζημίωση στα χωριά που πλημμύρισαν, ως αποτέλεσμα και κατά κύριο λόγο της διατάραξης της φυσικής ισορροπίας των υδατορεμάτων στα υπερκείμενα βουνά, από την ανεξέλεγκτη εγκατάσταση μεγάλου όγκου ΑΠΕ.

Είναι ενδεικτικό ότι μέχρι σήμερα στο νησί της Κεφαλονιάς στα πλαίσια της άναρχης παραγωγής της ενέργειας, που επιβάλλουν οι καπιταλιστικές αναδιαρθρώσεις, έχουν αλλά και σχεδιάζεται να εγκατασταθούν Αιολικά Πάρκα, που η ισχύ τους θα ξεπερνά το τριπλάσιο των αναγκών του νομού. Με βάση τα παραπάνω στοιχεία στις ήδη κορεσμένες από ΑΠΕ περιοχές, αναμένεται να τοποθετηθούν και άλλες. Με κίνδυνο να αυξηθούν δραματικά οι πιθανότητες για επανάληψη τέτοιων μεγάλων καταστροφών.

Η παραπάνω πολιτική επιλογή σε συνδυασμό με την ανυπαρξία και την έλλειψη προγραμματισμού έστω και στοιχειωδών αντιπλημμυρικών έργων από την πλευρά της κυβέρνησης, της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων και των Δήμων της Κεφαλονιάς, αλλά και σε συνδυασμό με τη σφοδρότητα των φαινομένων, θα γίνει η αιτία το επόμενο διάστημα τα νησιά αυτά, να δεχτούν ένα επιπλέον ανυπολόγιστο περιβαλλοντικό και οικονομικό πλήγμα. Η βασική αιτία γι αυτό είναι η πολιτική "απελευθέρωσης" της Ενέργειας προς όφελος του μεγάλου κεφαλαίου που με τις ευλογίες της ΕΕ υλοποιούν όλες οι μέχρι σήμερα κυβερνήσεις (ΝΔ- ΣΥΡΙΖΑ- ΠΑΣΟΚ) προεξάρχοντος της σημερινής. Αυτή στηρίζει αποκλειστικά τους επενδυτικούς σχεδιασμούς των μονοπωλίων των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας κάνοντας την Ενέργεια ένα απλησίαστο και πανάκριβο εμπόρευμα για τη λαϊκή οικογένεια. Παράλληλα γεννά την αντίφαση, ενώ ο νομός Κεφαλονιάς - Ιθάκης παράγει ήδη το διπλάσιο ρεύμα από αυτό που χρειάζεται με ΑΠΕ και μάλιστα με τόσο βαρύ τίμημα (προβλέπονται πολλαπλάσιες "επιδόσεις"), ο λαός και τα φτωχά στρώματά του, βιώνουν μια μεγάλη ενεργειακή φτώχεια, πληρώνουν πανάκριβους λογαριασμούς και ταυτόχρονα μένουν αθωράκιστοι στην ανάγκη συνεχούς κάλυψής τους από ρεύμα όπως απέδειξε η πρόσφατη κακοκαιρία, αλλά και στο «black- out» τον Γενάρη του2006.

Με βάση τα παραπάνω ΕΡΩΤΩΝΤΑΙ οι κ. Υπουργοί, πώς τοποθετούνται στα αιτήματα των κατοίκων και φορέων της Κεφαλονιάς και της συγκεκριμένης περιοχής:

  • Για να σταματήσει η καταστροφική για το περιβάλλον εγκατάσταση του νέου Αιολικού Πάρκου στη θέση Ξερακιάς Κοινότητας Διλινάτων στο Δήμο Αργοστολίου του νομού Κεφαλονιάς. Να αποχωρήσει αμέσως το καράβι με το φορτίο των ανεμογεννητριών από το λιμάνι της Σάμης.
  • Για να πραγματοποιηθούν άμεσα αντιπλημμυρικά έργα στα ήδη υπάρχοντα πάρκα ανεμογεννητριών, ώστε να μη ξανασυμβούν τα ίδια με τις επόμενες βροχοπτώσεις.
  • Για να υπάρξει άμεση επανεξέταση του συνόλου των αδειοδοτήσεων εγκατάστασης ΑΠΕ στην ευρύτερη περιοχή Πυλάρου και Αργοστολίου, ώστε να απαγορευτεί η τοποθέτηση οποιουδήποτε άλλου σταθμού, προκειμένου να σταματήσουν ή να μετριαστούν τουλάχιστον τα πλημμυρικά φαινόμενα «μαμούθ» που πλέον είναι μόνιμα στην περιοχή Αγίας Ευφημίας και Σάμης και να προστατευτούν ζωές και περιουσίες.

Οι Βουλευτές

Καραθανασόπουλος Νίκος

Παπαναστάσης Νίκος

 


Ετικέτες:


ΠΙΟ ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

00 inkefalonia general ad 300X250