Βουλή: Ομιλία Π. Καππάτου για επείγουσες ρυθμίσεις για την αντιμετώπιση των καταστροφικών συνεπειών του «Ιανού» και των συνεπειών της πανδημίας του Κορονοϊού (video)

Τελευταία ενημέρωση: Τρίτη, 29 Σεπτεμβρίου 2020 13:27

Βουλή: Ομιλία Π. Καππάτου για επείγουσες ρυθμίσεις για την αντιμετώπιση των καταστροφικών συνεπειών του «Ιανού» και των συνεπειών της πανδημίας του Κορονοϊού (video)

Κείμενο και βίντεο απο τη σημερινή ομιλία μου στην Ολομέλεια της Βουλής στο Ν/Σ του Υπουργείου Οικονομικών, με τίτλο «Επείγουσες ρυθμίσεις για την αντιμετώπιση των καταστροφικών συνεπειών από την πορεία του μεσογειακού κυκλώνα «Ιανός», περαιτέρω μέτρα για την αντιμετώπιση των συνεχιζόμενων συνεπειών της πανδημίας του κορωνοϊού COVID-19 και άλλες κατεπείγουσες διατάξεις».

{https://www.youtube.com/watch?v=hhR_q4OVkn4}

Με τιμή, 

Παναγής Καππάτος

Βουλευτής Κεφαλονιάς και Ιθάκης

Κύριε Πρόεδρε,

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

Λόγω του θέματος του νομοσχεδίου, θα τοποθετηθώ για ορισμένα ζητήματα που αφορούν ειδικότερα την Κεφαλονιά και την Ιθάκη.

Λυπάμαι που ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης ο κ. Τσίπρας, δεν βρήκε χώρο στην ομιλία του να κάνει έστω μια αναφορά στην Κεφαλονιά και την Ιθάκη, που μπορεί να είναι ένας τόπος πιο μικρός αλλά έχει κι αυτός μεγάλα προβλήματα.

Συζητώντας για τα καιρικά φαινόμενα της προηγούμενης εβδομάδας, η μεγαλύτερη επιτυχία στην Κεφαλονιά και την Ιθάκη, ήταν ότι υπήρχε επαρκής προετοιμασία και ενημέρωση για την κακοκαιρία. Το αποτέλεσμα ήταν ότι η πλειονότητα των πολιτών πειθάρχησε και έτσι δε θρηνήσαμε θύματα. Με όλες τις διαχρονικές αδυναμίες του, το Ελληνικό Κράτος λειτούργησε από την πρώτη στιγμή και σήμερα στέκεται δίπλα στους ανθρώπους που αντιμετωπίζουν δυσκολίες εξαιτίας της κακοκαιρίας.

Η κυβέρνηση χρηματοδότησε άμεσα τους οργανισμούς τοπικής αυτοδιοίκησης για τις έκτακτες ανάγκες και συνεχώς αξιολογεί την κατάσταση.

Ευχαριστώ τον Υφυπουργό κ. Χαρδαλιά για την άμεση παρέμβασή του, το Υπουργείο Εσωτερικών, το Υπουργείο Οικονομικών, το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών και όλη την κυβέρνηση γιατί στέκονται δίπλα στην Κεφαλονιά και την Ιθάκη και σε νομοθετικό επίπεδο και με χρηματοδότηση των έκτακτων αναγκών. Οι ένοπλες δυνάμεις είναι στην Κεφαλονιά από την πρώτη στιγμή και κυριολεκτικά ξεθάβουν τον οικισμό της Άσσου.

Τα μέτρα στήριξης που προβλέπει το νομοσχέδιο, είναι πολύ σημαντικά.

Οι κύριες προβλέψεις αφορούν σε:

  • Χορήγηση οικονομικών ενισχύσεων.
  • Αφορολόγητο και ακατάσχετο των ενισχύσεων.
  • Αναστολή μέτρων αναγκαστικής εκτέλεσης.
  • Μέτρα για την προστασία των θέσεων εργασίας και στήριξη ανέργων.

Ωστόσο κυρίες και κύριοι συνάδελφοι υπάρχει ένα αρνητικό προηγούμενο στην Κεφαλονιά, αρκετά πρόσφατο. Για αυτό και οι πολίτες είναι αρκετά δύσπιστοι όταν ακούνε για μέτρα στήριξης και αποζημιώσεις.

Αναφέρομαι στο σεισμό του 2014 στην Κεφαλονιά. Σας λέω χαρακτηριστικά ότι οι αποζημιώσεις από το σεισμό του 2014 δεν έχουν δοθεί σε κανέναν! Και πέρασαν 4,5 ολόκληρα χρόνια διακυβέρνησής σας συνάδελφοι της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Το ίδιο έχει γίνει και σε περιοχές της Κεφαλονιάς που έχουν χτυπηθεί από πλημμύρες τα προηγούμενα έτη.

Υπάρχουν τρία σημεία που πρέπει η πολιτεία να δει με προσοχή:

Πρώτον: Σε κάποιες περιπτώσεις οι αποζημιώσεις που προβλέπονται δεν καλύπτουν τις ανάγκες. Για τον πρωτογενή τομέα και τον τουρισμό για παράδειγμα, πρέπει να δοθεί στοχευμένα μεγαλύτερη οικονομική στήριξη. Οι διαδικασίες αποζημιώσεων πρέπει να γίνουν γρήγορα και με τρόπο που δεν θα ταλαιπωρεί ακόμα περισσότερο τους πολίτες.

Δεύτερον: Είναι κρίσιμο να στηριχθούν οι οργανισμοί τοπικής αυτοδιοίκησης με προσωπικό για τις τεχνικές υπηρεσίες τους, ώστε να μπορέσουν να ολοκληρώσουν τις διαδικασίες για την αποκατάσταση των υποδομών χωρίς καθυστερήσεις.

Τρίτον: Να δοθούν παρατάσεις για σημαντικές διαδικασίες με τις οποίες αρκετοί πολίτες αυτές τις ημέρες δεν μπορούσαν να ολοκληρώσουν. Αναφέρω συγκεκριμένα:

Την Παράταση της προθεσμίας για την υπαγωγή αυθαιρέτων, την Παράταση της προθεσμίας για την καταγραφή των αδήλωτων τετραγωνικών από τους Δήμους και την Παράταση της δυνατότητας έκδοσης οικοδομικών αδειών κατηγορίας 1 και 2.

Κυρίες και κύριοι Υπουργοί. Το πιο σημαντικό είναι η ελληνική πολιτεία να δει επιτέλους με πραγματικό ενδιαφέρον κρίσιμα θέματα που χρονίζουν για την Κεφαλονιά και την Ιθάκη.

Τα έκτακτα μέτρα είναι σημαντικά, αλλά δεν μπορούν τα βασικά προβλήματα των νησιών μας να αντιμετωπίζονται μέσω καταστάσεων έκτακτης ανάγκης.

Η Κεφαλονιά και η Ιθάκη είναι νησιά που αντιμετωπίζουν διαχρονικά προβλήματα από όλο το φάσμα των φυσικών καταστροφών. Από σεισμούς, πλημμύρες, πυρκαγιές και κατολισθήσεις.

Όσον αφορά την υγεία, δε γίνεται για παράδειγμα κυρίες και κύριοι Υπουργοί σε μεγάλες πόλεις της Ηπειρωτικής Ελλάδας, όπως στην Καλαμάτα, τα νοσοκομεία να χαρακτηρίζονται «άγονα» και στο νοσοκομείο της Κεφαλονιάς να μην μπορεί να βρεθεί μια διαδικασία ώστε να έλθουν να εργαστούν γιατροί των πιο βασικών ειδικοτήτων. Το νοσοκομείο Κεφαλονιάς και το Κέντρο Υγείας Ιθάκης επιβάλλεται να κηρυχθούν «άγονα». Τι άλλο πρέπει να συμβεί κυρίες και κύριοι Υπουργοί για να κηρυχθούν «άγονα»;;;

Δε γίνεται επί 10 χρόνια να έχει γίνει μια δωρεά δεκάδων εκ. ευρώ για τη λειτουργία μονάδας εντατικής θεραπείας στην Κεφαλονιά, το ελληνικό κράτος να έχει βάλει την υπογραφή του για τη λειτουργία της και το Υπουργείο Υγείας να μην έχει προβεί στις απαραίτητες διαδικασίες.

Δε γίνεται επί δεκαετίες το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας να αδρανεί για τη ρύθμιση του ιδιοκτησιακού καθεστώτος των δασικών εκτάσεων στα Ιόνια Νησιά.

Μια υπόθεση για την οποία προσπαθούμε να πείσουμε τις ηγεσίες των Υπουργείων για πράγματα που έχουν κριθεί από αμετάκλητες αποφάσεις του Αρείου Πάγου και του Συμβουλίου της Επικρατείας και αποτελούν τροχοπέδη για την ανάπτυξη των νησιών του Ιονίου.

Και κάτι τελευταίο όσον αφορά τα πράγματα που πρέπει η κυβέρνηση να δει σοβαρά. Στην Κεφαλονιά αυτές τις ημέρες είχαμε σπίτια,  επιχειρήσεις, οικισμούς ολόκληρους χωρίς νερό και ρεύμα για μια εβδομάδα. Μέχρι και σήμερα σε κάποια σημεία της Κεφαλονιάς.

Αν αυτό είχε συμβεί σε περιοχή του Λεκανοπεδίου, σήμερα θα το συζητούσαμε εκτάκτως στη Βουλή. Οι τεχνικοί και οι υπηρεσίες δουλεύουν μέρα-νύχτα και τους ευχαριστούμε. Ωστόσο κάτι πρέπει να γίνει με τα δίκτυα, όπως για παράδειγμα υπογειοποιήσεις όπου είναι εφικτό.

Πριν ολοκληρώσω κ. Πρόεδρε, εκ μέρους των πολιτών της Κεφαλονιάς και της Ιθάκης θέλω να ευχαριστήσω όλους όσους στάθηκαν δίπλα μας αυτές τις δύσκολες ημέρες.

Την τοπική αυτοδιοίκηση, τις ένοπλες δυνάμεις, τους ετεροδημότες μας, τις υπηρεσίες του ελληνικού κράτους, την πυροσβεστική, την αστυνομία, το λιμενικό και όλα τα σώματα ασφαλείας.

Όλους όσους έστειλαν στα νησιά μας βοήθεια από άλλα σημεία της Ελλάδας, της Κύπρου και του εξωτερικού. Τους ευχαριστούμε όλους.

Το πιο αισιόδοξο για την κοινωνία μας, μέσα από αυτή την καταστροφή, είναι το μεγάλο κύμα εθελοντισμού και αλληλεγγύης που αυτές τις ημέρες ζούμε στην Κεφαλονιά και την Ιθάκη. Εθελοντικές ομάδες και απλοί πολίτες, δουλεύουν μέρα και νύχτα. Έσωσαν ζωές. Οφείλουμε κυρίες και κύριοι συνάδελφοι ως Ελληνικό Κοινοβούλιο να τους τιμήσουμε.

Ευχαριστώ

 

 




ΠΙΟ ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

00 inkefalonia general ad 300X250