Επικάθιση δύο Ιστιοφόρων στο Αργοστόλι – Προσάραξη Ιστιοφόρου στην Ιθάκη

Δημοσιεύτηκε: Παρασκευή, 25 Σεπτεμβρίου 2020 09:26

Επικάθιση δύο Ιστιοφόρων στο Αργοστόλι – Προσάραξη Ιστιοφόρου στην Ιθάκη

  Ενημερώθηκε πρωινές ώρες της Πέμπτης  η Λιμενική Αρχή Κεφαλληνίας για πιθανή επικάθιση ιστιοφόρου σκάφους σε λασπώδη πυθμένα του λιμένα Αργοστολίου.

   Άμεσα στην περιοχή μετέβησαν στελέχη της οικείας Λιμενικής Αρχής όπου διαπίστωσαν ότι το ιστιοφόρο ''LA SCALOPE'' σημαίας Γαλλίας, με τρεις επιβαίνοντες καλά στην υγεία τους, είχε επικαθήσει σε αβαθή (λασπώδη πυθμένα) στην περιοχή πλησίον της γέφυρας ''ΔΕΒΟΣΕΤΟΥ'' του λιμένα Αργοστολίου, λόγω αιφνίδιων δυσμενών καιρικών συνθηκών.

    Το σκάφος αποκολλήθηκε με ιδία μέσα και προσέδεσε ασφαλώς στο λιμένα Αργοστολίου. Από το περιστατικό δεν προκλήθηκε τραυματισμός ατόμων και δεν παρατηρήθηκε θαλάσσια ρύπανση. Από την οικεία Λιμενική Αρχή απαγορεύτηκε ο απόπλους του ιστιοφόρου μέχρι προσκόμισης σχετικού βεβαιωτικού αξιοπλοΐας.

Επίσης, ενημερώθηκε πρωινές ώρες της Πέμπτης η Λιμενική Αρχή Κεφαλληνίας για πιθανή επικάθιση ιστιοφόρου σκάφους σε λασπώδη πυθμένα του λιμένα Αργοστολίου.

  Άμεσα στην περιοχή μετέβησαν στελέχη της οικείας Λιμενικής Αρχής όπου διαπίστωσαν ότι το ιστιοφόρο ''UAJJAYI'' σημαίας Γαλλίας, με τέσσερις επιβαίνοντες καλά στην υγεία τους, είχε επικαθήσει σε αβαθή (λασπώδη πυθμένα) στην περιοχή πλησίον της γέφυρας ''ΔΕΒΟΣΕΤΟΥ'' του λιμένα Αργοστολίου, λόγω αιφνίδιων δυσμενών καιρικών συνθηκών.

   Το σκάφος αποκολλήθηκε  με τη συνδρομή του Ρ/Κ ''ΜΑΚΗΣ'' Ν.Α. 546 και ρυμουλκήθηκε ασφαλώς στο λιμένα Αργοστολίου. Από το περιστατικό δεν προκλήθηκε τραυματισμός ατόμων και δεν παρατηρήθηκε θαλάσσια ρύπανση. Από την οικεία Λιμενική Αρχή απαγορεύτηκε ο απόπλους του ιστιοφόρου μέχρι προσκόμισης σχετικού βεβαιωτικού αξιοπλοΐας.

                                                                          *****

   Ενημερώθηκε απογευματινές ώρες της Πέμπτης η Λιμενική Αρχή Ιθάκης από το Ενιαίο Κέντρο Συντονισμού  Έρευνας και Διάσωσης Λ.Σ-ΕΛ.ΑΚΤ.,  για προσάραξη και εισροή υδάτων του ιστιοφόρου σκάφους ''ΟΣΤΡΙΑ'' Ν.Π. 7374, στη θαλάσσια περιοχή του κόλπου Φρικών ν. Ιθάκης, με έξι επιβαίνοντες.

     Άμεσα για την περιοχή εκίνησε από ξηράς περιπολικό όχημα Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. και απέπλευσαν από θαλάσσης ένα περιπολικό σκάφος Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ., ένα Ε/Γ-Τ/Ρ σκάφος, ένα Ε/Π-Α/Κ σκάφος καθώς και ένα Τ/Χ σκάφος. Το''ΟΣΤΡΙΑ'' εντοπίστηκε από το περιπολικό σκάφος Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ., με τους επιβαίνοντες καλά στην υγεία τους, όπου τέσσερις, μετεπιβιβάστηκαν στο Ε/Γ-Τ/Ρ σκάφος και μεταφέρθηκαν στο λιμένα Φρικών με ασφάλεια. 

    Μετά από προσωρινή στεγανοποίηση στη γάστρα και επιθεώρηση του κύτους από ιδιώτη δύτη, το ιστιοφόρο αποκολλήθηκε και ρυμουλκήθηκε με ασφάλεια από το επαγγελματικό αλιευτικό σκάφος στο λιμένα Φρικών, με τη συνοδεία του περιπολικού και του ταχύπλοου και με τους δύο επιβαίνοντές του, επίσης καλά στην υγεία τους.

    Από το περιστατικό δεν προκλήθηκε τραυματισμός ατόμων και δεν διαπιστώθηκε θαλάσσια ρύπανση.

   Από τη Λιμενική Αρχή Ιθάκης  απαγορεύτηκε ο απόπλους του ''ΟΣΤΡΙΑ'' μέχρι την αποκατάσταση της βλάβης και προσκόμισης βεβαιωτικού αξιοπλοΐας από τον οργανισμό που του παρακολουθεί.