Ο Παναγής Καππάτος με αφορμή η σύσταση του νέου ΦοΔΣΑ: "Επιλέγουμε την πρόοδο και αφήνουμε πίσω τη στασιμότητα"

Δημοσιεύτηκε: Τρίτη, 16 Ιουνίου 2020 20:24

Ο Παναγής Καππάτος με αφορμή η σύσταση του νέου ΦοΔΣΑ: "Επιλέγουμε την πρόοδο και αφήνουμε πίσω τη στασιμότητα"

Με αφορμή τη σύσταση του νέου ΦοΔΣΑ Ιονίων Νήσων, καθώς και διάφορα ανώνυμα ή ψευδώνυμα δημοσιεύματα ανθρώπων που ντρέπονται να υπογράψουν με το ονοματεπώνυμό τους, σε τοπικά ΜΜΕ, δηλώνω τα εξής:

Ως Βουλευτή του νομού μας με ενδιαφέρουν τα επόμενα 30 κρίσιμα χρόνια και όχι η επαναφορά μιας συζήτησης 30 και πλέον ετών.

Δε με απασχολεί η μικροπολιτική και η ίντριγκα γύρω από το ποιος θα είναι Πρόεδρος ή μέλος του ΦοΔΣΑ. Σε λογικές της δεκαετίας 1980 δεν επιθυμώ να απαντήσω.

Με ενδιαφέρει το μείζον. Με ενδιαφέρει η επιτυχία συνολικά ενός νέου μοντέλου για τη διαχείριση των απορριμμάτων που θα εφαρμόζεται σε όλη τη χώρα, την Ευρώπη και το σύγχρονο κόσμο.

Η αντιμετώπιση των εκπροσώπων των άλλων νησιών στο ΦοΔΣΑ ως «εχθρών» της Κεφαλονιάς και της Ιθάκης είναι αντιπαραγωγική και μυωπική. Μαζί, όλα τα νησιά θα πετύχουμε ή θα αποτύχουμε, όπως μαζί πέτυχαν σε προηγούμενες δεκαετίες οι δήμοι και οι κοινότητες των νησιών μας.

Η συζήτηση για τη Διαδημοτική είναι μια συζήτηση της δεκαετίας του 1980, σύμφωνα με τις ανάγκες εκείνης της εποχής. Το ζητούμενο τότε ήταν η κατάργηση των χωματερών και η επιβολή του πράσινου κάδου. Τεράστια μεταρρύθμιση τότε που όμως δεν αφορά πλέον τη σημερινή ζωή.

Σήμερα ο στόχος είναι η ανακύκλωση, η μείωση της υγειονομικής ταφής στο 10% και το κέρδος από τα απορρίμματα, αντί για την απόρριψή τους στη φύση.

Οι διάφορες «αναλύσεις» που εστιάζουν μόνο σε τοπικά κριτήρια, αγνοώντας την μεγάλη εικόνα και τις πανευρωπαϊκές εξελίξεις, δεν προσφέρουν τίποτα στον τόπο μας.

Αγνοούν ότι η χώρα μας παραμένει πανευρωπαϊκός ουραγός στην ανακύκλωση και στην ορθολογική διαχείριση απορριμμάτων και μπάζων. Δεν προτείνουν τίποτα για αυτό. Αγνοούν ότι συνεχίζουμε με πρακτικές που βλάπτουν το περιβάλλον και τις επόμενες γενεές.

Η απάντηση σε αυτά τα ερωτήματα δε θα δοθεί στην Κεφαλονιά και την Ιθάκη, αλλά σε περιφερειακό, εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο. Εκτός αν πιστεύει κανείς ότι μπορούμε να βρούμε σε τοπικό επίπεδο τα χρήματα που θα χρειαστούν για τις απαραίτητες επενδύσεις στον τομέα της διαχείρισης απορριμμάτων.

Η απάντηση για τη σημασία του ορισμού της Κεφαλονιάς ως έδρας του ΦοΔΣΑ, δίδεται από την υποδοχή της είδησης στην ίδια την Κέρκυρα, στις αντιδράσεις που έγιναν εκεί για την απώλεια της έδρας, και όχι στην φτωχή λόγω κομματικής αντιπαλότητας ή ιδιωτικών συμφερόντων τοπική μάλιστα κριτική που προσπαθεί να υποβαθμίσει την σημασία της.

Η έδρα του ΦοΔΣΑ ήταν πρωταρχικός μου στόχος όχι μόνον για την επιβράβευση της Κεφαλονιάς αλλά και διότι το νησί μας θα γίνει το κέντρο λήψης αποφάσεων για την χάραξη και υλοποίηση πολιτικών για τα νησιά μας, και για να δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίσς για την λειτουργία της έδρας.

Ζούμε σε ένα περιβάλλον ανταγωνιστικό. Αν ήταν τόσο απλό και αυτονόητο να έρχονται δομές, υπηρεσίες και φορείς περιφερειακού χαρακτήρα στην Κεφαλονιά, αυτό θα είχε γίνει τα προηγούμενα χρόνια σε τόσες άλλες περιπτώσεις. Γιατί δεν έγινε;

Δόθηκε επίμονος αγώνας, με πειστική επιχειρηματολογία και στα πλαίσια αυτά διαβεβαίωσα ότι η Κεφαλονιά όχι μόνο έχει την τεχνογνωσία αλλά και την ωριμότητα να ανταπεξέλθει στις ευθύνες αυτές, ως κέντρο λήψης αποφάσεων για τη διαχείριση των απορριμμάτων στο Ιόνιο. Πρέπει να ανταπεξέλθουμε όλοι στις προσδοκίες και να αποδείξουμε ότι αξίζουμε και έχουμε τη θεσμική ωριμότητα να είμαστε έδρα περιφερειακών θεσμών, αντί να τους μηδενίζουμε.

Πρέπει να κοιτάμε μπροστά με οράματα και να μην μένουμε εγκλωβισμένοι στην συνήθεια του σήμερα και του παρελθόντος.

Τέλος όσοι ισχυρίζονται ότι οι εικόνες της Κέρκυρας και της Ζακύνθου με τα βουνά σκουπιδιών στους δρόμους, δεν αφορούν το δικό μας νομό, κάνουν τραγικό λάθος. Η δυσφήμιση που υφίστανται τα Ιόνια Νησιά και η Ελλάδα από τέτοιες εικόνες δε μας αφήνει καθόλου ανεπηρέαστους. Εξάλλου άλλοι έχουν λυμένο το πρόβλημα τους ως προς τον αριθμό τουριστικών αφίξεων και αυτοί σίγουρα δεν είμαστε εμείς. Τα πρόστιμα που καταλογίζονται στη χώρα μας για παραβιάσεις της περιβαλλοντικής νομοθεσίας, τα αισθάνεται στην τσέπη του εξίσου και ο Κεφαλονίτης και ο Θιακός φορολογούμενος.

Η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη δεν ασχολείται με «γκρεμούς» και παγίδες. Είμαστε όλοι προσηλωμένοι στις πραγματικές μεταρρυθμίσεις που έχει ανάγκη η χώρα και οι πολίτες της.

Σε λιγότερο από ένα χρόνο απολαμβάνουμε της ευρύτατης αποδοχής των συμπολιτών μας και θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε για την επίλυση όλων των προβλημάτων που απασχολούν την κοινωνία μας.

Με τιμή,

Παναγής Καππάτος

Βουλευτής Κεφαλονιάς και Ιθάκης




ΠΙΟ ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

00 inkefalonia general ad 300X250