Η ΔΣΕ (Διεθνής Σύμβαση Εργασίας) κυρώθηκε από τη χώρα μας με τον 3251/55

Δημοσιεύτηκε: Πέμπτη, 13 Δεκεμβρίου 2012 07:43

Η ΔΣΕ (Διεθνής Σύμβαση Εργασίας) κυρώθηκε από τη χώρα μας με τον 3251/55

«Διαχέονται κατά καιρούς πληροφορίες, οι περισσότερες δημοσιογραφικής προέλευσης, περί αυξήσεως του ανωτάτου ορίου ηλικίας για σύνταξη, που ισχύει σήμερα των 65 ετών στο 67ο. Για το προκείμενο θέμα, το όριο ηλικίας των 65 δεν είναι εύκολα υπερβατό, γιατί προστατεύεται από την 102/1952 ΔΣΕ «περί ελαχίστων ορίων της κοινωνικής ασφάλειας».

Η ΔΣΕ (Διεθνής Σύμβαση Εργασίας) κυρώθηκε από τη χώρα μας με τον 3251/55 και αποτελεί εσωτερικό δίκαιο αυξημένης τυπικής ισχύος κατά το άρθρο 28 παρ.1 του Συντάγματος. Η δέσμευση αυτή ως προς το όριο ηλικίας επιβεβαιώθηκε και με τον ευρωπαϊκό κοινωνικό χάρτη, άρθρο12, που κύρωσε η Ελλάδα με τον νόμο 1426/84».

Αυτήν την ξεκάθαρη τοποθέτηση έκανε ο ειδικός στα ζητήματα κοινωνικής ασφάλειας

Γ. Ψηλός πριν από 11 χρόνια στις 20/5/2001 στην εφημερίδα «Καθημερινή» εξηγώντας ότι είναι συνταγματικά αλλά και ευρωπαϊκά αδύνατη η αύξηση του ορίου σύνταξης.

Κανένας μέχρι σήμερα δεν μπορούσε να στραφεί ενάντια σ'αυτήν την απόφαση της 102 Διεθνούς Σύμβασης Εργασίας και του Άρθρου 28 παράγραφος 1 του Συντάγματος που δηλώνει ρητά ότι «οι γενικά παραδεγμένοι κανόνες του διεθνούς δικαίου καθώς και οι διεθνείς συμβάσεις από την επικύρωση τους με νόμο και την θέση τους σε ισχύ σύμφωνα με τους όρους καθεμιάς, αποτελούν αναπόσπαστο μέρος του εσωτερικού ελληνικού δικαίου και υπερισχύουν από κάθε άλλη αντίθετη διάταξη νόμου»

Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι είναι αδύνατον να καταργηθεί μονομερώς από ένα κράτος μέλος διεθνής σύμβαση που έχει ενσωματωθεί στο Ελληνικό Δίκαιο με νόμο.

Η επικύρωση της ισχύς της 102 ΔΣΕ έγινε μέσω του άρθρου 12 του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Χάρτη που υπογράφηκε στο Τορίνο στις 18/10/1961. Παρά ακόμα και την εικοσαετή καθυστέρηση της επικύρωσης η αύξηση του ορίου συνταξιοδότησης από 65 σε 67 είναι παράνομη.

Πώς μπορούμε να νομοθετούμε νόμους 4093/2012 ( Πολυνομοσχέδιο- Μεσοπρόθεσμο ) που είναι παράνομοι και αντισυνταγματικοί;

Πώς προχωρώντας στην Ανάπτυξη καταστρατηγούμε νόμους, διεθνείς συμβάσεις και Συντάγματα;

Γιατί το Αρμόδιο γραφείο δεν προειδοποίησε την Ελλάδα για αυτήν την ανομία;

Κάτω από πιο νομοθετικό πλαίσιο θα διατηρήσουμε την «πορεία στην Ανάπτυξη»;

Μήπως κάτι άλλο συμβαίνει;

Δεν μπορεί να μην λειτουργούν τα όργανα του κράτους και οι νομοθέτες.

Αν η προοπτική επίλυσης βρίσκεται στις αντιθέσεις νόμων, συμβάσεων και εξουσιών τότε υπάρχει πρόβλημα. Θυμίζω πως η Ελληνική Δικαιοσύνη προασπίζοντας το Δίκαιο, έβγαλε απόφαση για το «Χαράτσι» στους λογαριασμούς ΔΕΗ και πως ο αρμόδιος υπουργός διαφώνησε επιβάλλοντας άλλη απόφαση...

Μήπως το νομοθετικό έλλειμμα πηγάζει από το έλλειμμα στην ύπαρξη κεντρικής εξουσίας;

Χαράλαμπος Μοσχόπουλος

 




ΠΙΟ ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

00 inkefalonia general ad 300X250