Συνέντευξη Τύπου ΕΛΜΕΚΙ: Αντιεκπαιδευτικό Πολυνομοσχέδιο με Reality Show τάξεις…

Τελευταία ενημέρωση: Τετάρτη, 20 Μαΐου 2020 17:10

Συνέντευξη Τύπου ΕΛΜΕΚΙ: Αντιεκπαιδευτικό Πολυνομοσχέδιο με Reality Show τάξεις…

Συνέντευξη Τύπου παραχώρησαν το απόγευμα της Τρίτης το προεδρείο της ΕΛΜΕΚΙ όσον αφορά τα ζητήματα στην παιδεία.

Μίλησαν η πρόεδρος της ΕΛΜΕΚΙ, Σοφία Ποταμιάνου, καθώς και ο Γενικός Γραμματέας Δημήτρης Μαντουράτος, ενώ στην αίθουσα βρέθηκαν και εκπαιδευτικοί.

Πιο συγκεκριμένα η πρόεδρος της ΕΛΜΕΚΙ ζήτησε να αποσυρθεί το, όπως το χαρακτήρισε, Αντιεκπαιδευτικό Πολυνομοσχέδιο που όπως τόνισε:

Υψώνει νέους ταξικούς φραγμούς και νέα εμπόδια στους μαθητές διατηρώντας και επεκτείνοντας το νόμο Γαβρόγλου (Τράπεζα Θεμάτων, βάση του 10, αύξηση των γραπτώς εξεταζόμενων μαθημάτων στο Λύκειο κ.α.), που μετατρέπουν το Λύκειο σε «εξεταστική αρένα».

Θέτει ανώτερο ηλικιακό όριο εγγραφής στα ημερήσια ΕΠΑΛ τα 17 έτη, κλείνοντας έτσι το δρόμο για χιλιάδες μαθητές να συνεχίσουν τη φοίτησή τους Συστηματοποιεί την αντιδραστική αντιεκπαιδευτική αξιολόγηση που είχε νομοθετήσει ο ΣΥΡΙΖΑ, που δεν αντιμετωπίζει τις σύγχρονες ανάγκες των παιδιών της λαϊκής οικογένειας για ουσιαστική μόρφωση, που δεν επιλύει τα προβλήματα των σχολείων και προωθεί την παραπέρα την κατηγοριοποίηση σχολείων και μαθητών.

Εισάγει υποχρεωτικούς εσωτερικούς κανονισμούς λειτουργίας των σχολείων με τη συμμετοχή του Συλλόγου Γονέων και Τοπικής Διοίκησης για να εμπεδωθεί παραπέρα το υποχρηματοδοτούμενο, κατηγοριοποιημένο και διαφοροποιημένο σχολείο, που θα αναζητά εσαεί «χορηγούς» και «χρηματοδότες».

IMG 20200519 190325

Να πάρει πίσω η κυβέρνηση την τροπολογία που ψήφισε πρόσφατα, που προβλέπει την ταυτόχρονη δια ζώσης διδασκαλία και τη ζωντανή αναμετάδοση της από την τάξη (κάμερες).

Αυτή η ρύθμιση ανοίγει επικίνδυνους δρόμους για την εκπαιδευτική διαδικασία, δεν πατάει σε κανένα παιδαγωγικό κριτήριο, παραβιάζει τα προσωπικά δεδομένα μαθητών και εκπαιδευτικών. Το Υπουργείο έχει την ευχέρεια να βρεθούν άλλοι τρόποι για τη στήριξη των απόντων μαθητών.

Να παρθούν όλα τα μέτρα για την εφαρμογή των γενικών οδηγιών του ΕΟΔΥ για την προστασία της υγείας μαθητών και εκπαιδευτικών.

Επισημάναμε :

ότι για τη μόνιμη λύση αυτών των προβλημάτων απαιτείται η άμεση, ανέγερση σύγχρονων και ασφαλών σχολικών κτηρίων, για το 2ο και 3ο γυμνάσια Αργοστολίου και για το Γυμνάσιο-Λύκειο Πάστρας στην επικράτεια του Δήμου Αργοστολίου, για το σχολικό συγκρότημα Μεσοβουνίων στο Δήμο Σάμης, για το ΓΕΛ Ληξουρίου και το μηχανουργείο του ΕΠΑΛ Ληξουρίου, καθώς και η άμεση παράδοση των υπό επισκευή σχολείων Γυμνάσια Ληξουρίου και Αγίας Θέκλης, στην επικράτεια του Δήμου Ληξουρίου.

την ανάγκη καθαριότητας σχολείων, απολυμάνσεις και επάρκεια αναλώσιμων.

Η διάθεση των εργαζόμενων στην καθαριότητα στα δημοτικά και νηπιαγωγεία δεν αποτελεί ουσιαστική και μόνιμη λύση.

Απαιτούμε μονιμοποίηση αυτού του προσωπικού.

Να σταματήσουν οι μετακινήσεις του επιστημονικού δυναμικού των Ειδικών Σχολείων προς τα την ανάγκη να εξασφαλιστεί η ασφαλής και απρόσκοπτη μετακίνηση μαθητών με λεωφορεία ή ταξί (να τηρηθούν οι αποστάσεις και όλοι οι απαραίτητοι κανόνες υγιεινής απολυμάνσεις, αποστάσεις, κ.λπ) μεταξύ των μαθητών ακόμη και αν αυξηθούν τα δρομολόγια.

Αναφέρθηκε το πρόβλημα της κατάργησης των απογευματινών δρομολογίων με το “Ferry B” Ληξούρι - Αργοστόλι  για τους μαθητές του Εσπερινού Σχολείου από το Ληξούρι. την ανάγκη να προστατευτούν ιδιαίτερα οι ευπαθείς ομάδες συναδέλφων εκπαιδευτικών και όσοι θα κάνουν χρήση της άδειας ειδικού σκοπού (Εξίσωση όλων των αδειών των αναπληρωτών με αυτές των μόνιμων).

την ανάγκη άμεσης εξασφάλισης του απαραίτητου εκπαιδευτικού προσωπικού, να μην απολυθεί κανένας εκπαιδευτικός, να ανανεωθούν οι συμβάσεις των αναπληρωτών και να γίνουν έγκαιρα νέες προσλήψεις επιπλέον προσωπικού για την επόμενη σχολική χρονιά την ανάγκη ειδικών μέτρων για τη διαδικασία των Πανελλαδικών εξετάσεων.

ΚΕΣΥ αποκλείοντας έτσι τους μαθητές από τη βοήθεια που παρείχαν αυτοί οι συνάδελφοι στους μαθητές, μέσω του προγράμματος τηλεκπαίδευσης στο οποίο συμμετείχαν. Επιπλέον, ανοίγει ο δρόμος για την ελαστικοποίηση των εργασιακών σχέσεων των συναδέλφων.

Όπως τόνισε ο κ. Μαντζουράτος, η Κυβέρνηση εν μέσω Covid -19 βρίσκει τον τρόπο, να παράσει και το μέτρο για τις κάμερες μέσα στην αίθουσα, γεγονός που είναι αντιπεδαγωγικό και απαράδεκτο. Δεν μπορούμε να το δεχτούμε, Δεν μπορεί να γίνει η τάξη Reality Show… Κανένας εκπαιδευτικός στην Κεφαλονιά, δεν πρόκειται να αποδεχθεί κάτι τέτοιο…

Παράλληλα, τονίστηκε πως κάτω απο αυτές τις συνθήκες, δηλαδή οι μαθητές να κάνουν μαθήματα σε κοντέινερ, είναι πολύ δύσκολο να γίνονται μαθήματα, καθώς χωρίς την χρήση και του air condition, οι συνθήκες με την ζέστη γίνονται ακόμα πιο δύσκολες για μαθητές και εκπαιδευτικούς.

 Γιώργος Χαλαβαζής 


Ετικέτες: