Το Εργατικό Κέντρο για τον νέο Περιβαλλοντικό Νόμο

Δημοσιεύτηκε: Πέμπτη, 07 Μαΐου 2020 21:22

Το Εργατικό Κέντρο για τον νέο Περιβαλλοντικό Νόμο

 

Συναδέλφισσες, συνάδελφοι,

Το ΔΣ του Ε.Κ. Κ-Ι δηλώνει τη συνολική του διαφωνία με το νέο νόμο του υπουργείου Περιβάλλοντος με τον τίτλο «Εκσυγχρονισμός Περιβαλλοντικής Νομοθεσίας που ψηφίστηκε χθες στη Βουλή και απαιτεί να αποσυρθεί εδώ και τώρα.

Ο νόμος αυτός δεν αφορά μόνο την διαχείριση αποβλήτων και την κατάργηση της ΕΔΑΚΙ ΑΕ ΟΤΑ ως φορέα, αλλά ταυτόχρονα προωθεί σοβαρές αντιλαϊκές και αντεργατικές μεταρρυθμίσεις. Ενδεικτικά:

- Εξευτελίζει την έννοια της περιβαλλοντικής αδειοδότησης με τις εξπρές αδειοδοτήσεις κάθε είδους που θα ανατίθενται και σε ιδιώτες,

- Κατάργησε - μέσα σε μια νύχτα - το καθεστώς προστασίας των προστατευόμενων περιοχών, υψηλής περιβαλλοντικής αξίας της χώρας, με το αστείο όμως και ταυτόχρονα κυνικό επιχείρημα, που έρχεται κατευθείαν απ' τον ΣΕΒ, πως «τι θέλετε να κάνουμε, έχουμε πολλές» τέτοιες περιοχές...

- Τσαλαπατά βάναυσα την ίδια την έννοια του δάσους και της σχετικής επιστήμης - αφού πια δεν θα είναι οι κρατικοί δασολόγοι υπεύθυνοι για να εξετάσουν τι είναι δάσος, αλλά οι κατά τόπους μηχανικοί και δικηγόροι που συνάπτουν συμβόλαια και χτίζουν μέσα στο δάσος, που δήθεν πρέπει να προστατεύσουν - αποδεικνύοντας φυσικά πως η επιστήμη είναι καλή μόνο όταν μας βολεύει.

- Μετατρέπει όλη τη χώρα σε ένα απέραντο εργοτάξιο που ψάχνει πετρέλαιο, αδιαφορώντας πλήρως για κάθε αντίρρηση των τοπικών κοινωνιών.

Όλοι πια καταλαβαίνουμε ότι η διαχείριση των απορριμμάτων είναι φλέβα χρυσού και πεδίο αντιπαράθεσης συμφερόντων. Κεφάλαιο - Ε.Ε. στήνουν μια μεγάλη βιομηχανία κερδών γύρω από τα σκουπίδια με την “πράσινη οικονομία”, την ανακύκλωση, την “κυκλική οικονομία”. Μια χρυσοφόρα δεξαμενή για τους επιχειρηματικούς ομίλους που ποδοπατούν την ανάγκη προστασίας της δημόσιας υγείας, του περιβάλλοντος, του χαρακτήρα της γης, των εργασιακών συνθηκών και δικαιωμάτων και έχει ως προϋπόθεση την ακόμη μεγαλύτερη επιβάρυνση των λαϊκών νοικοκυριών.

Στην Κεφαλονιά άνοιξε μεγάλη συζήτηση το τελευταίο διάστημα με άξονα το αίτημα να μείνει η ΕΔΑΚΙ ως έχει και να εξαιρεθεί από το νόμο. Θυμίζουμε ότι η ΕΔΑΚΙ είναι μια Ανώνυμη Εταιρεία με κύριο μέτοχο τον πρώην Δήμο Κεφαλονιάς (98%) και έταιρο μέτοχο το Δήμο Ιθάκης (2%). Στο καταστατικό της ευθέως αναφέρεται η δυνατότητα οποιουδήποτε ιδιώτη επιχειρηματία να αγοράσει μερίδιο από την εταιρεία. Λειτουργεί όπως κάθε άλλη ΑΕ, με γνώμονα την αύξηση της κερδοφορίας της και τη μείωση του κόστους και όχι την ικανοποίηση των εργατικών-λαϊκών αναγκών. Είχε παραχωρήσει μεγάλο μέρος των εργασιών της σε ιδιωτική εταιρεία (Μεσόγειος ΑΕ). Ο χώρος της καθαριότητας που διαχειρίζεται η ΕΔΑΚΙ στο νησί μας είναι αυτός που τον χαρακτήριζε η υποστελέχωση σε διάφορα πόστα, η απαράδεκτη «ποικιλία» σε συμβάσεις (μόνιμοι, εποχιακοί, μήνα-μήνα κ.ά.) , η έλλειψη Μέσων Ατομικής Προστασίας, η έλλειψη συντήρησης του μηχανολογικού εξοπλισμού. Το περσινό εργατικό ατύχημα-εργοδοτικό έγκλημα με τον άδικο θάνατο του συναδέλφου στο ΧΥΤΑ της Παλλοστής δεν ήταν τίποτα παραπάνω από την έκφραση όλων αυτών των προβλημάτων.

Όσο η καθαριότητα είναι πεδίο κερδοφορίας και επιχειρηματικών συμφερόντων, τίποτα δεν θα αλλάξει προς το καλύτερο για τους εργαζόμενους, ούτε φυσικά για τους κατοίκους του νησιού ως προς το κόστος των απορριμμάτων, όπως υποκριτικά διατείνονται κάποιοι, αφού η τάση συγκεντροποίησης και αυτού του τομέα είναι αδήριτη ως συστατικό στοιχείο της λογικής “κόστους – οφέλους” που προωθεί η πολιτική της Ε.Ε που όλοι τους υπερθεματίζουν σε αυτήν.

Το Ε.Κ. Κ.-Ι., από θέση αρχής είναι ταγμένο στο πλάι των εργατοϋπαλλήλων που αγωνίζονται για δουλειά και ζωή με δικαιώματα και θεωρεί απαράδεκτους τους υπαινιγμούς σε βάρος του από όσους ταυτίζονται με την εργοδοσία. Στέκει αλληλέγγυο στους εργαζόμενους στην καθαριότητα και συμμερίζεται την αγωνία του λαού των νησιών μας που ενώ τα δημοτικά τέλη αυξάνονται οι συνθήκες για τους εργαζόμενους, τους δημότες αλλά και για το περιβάλλον επιδεινώνονται.

Διαφωνούμε με την ιδιωτικοοικονομική λειτουργία της ΕΔΑΚΙ, από όποια επιχειρηματικά συμφέροντα και αν επιδιώκεται.

Η ορθολογική διαχείριση των απορριμμάτων είναι πολιτικό και όχι τεχνικοοικονομικό ζήτημα καθώς σήμερα, το 2020, υπάρχει η επιστημονική γνώση και τεχνολογία που επιτρέπει και οι εργαζόμενοι στον κλάδο αυτό να εργάζονται με αξιοπρεπείς εργασιακούς όρους και συνθήκες υγιεινής και ταυτόχρονα να προστατεύονται η υγεία του λαού και το περιβάλλον.

Υπάρχει διέξοδος για τους εργατοϋπάλληλους από όλη αυτή την κατάσταση, υπάρχει τρόπος να ζούμε καλύτερα εμείς και οι οικογένειές μας. Χρειάζεται όμως οργανωμένος αγώνας, σε ταξική κατεύθυνση, με ενίσχυση των συλλογικών λειτουργιών, που να λαμβάνει υπόψη του τις συνθήκες στις οποίες δρούμε αλλά και τις δυνατότητες οι οποίες υπάρχουν. Σε αυτή την κατεύθυνση θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε και καλούμε όλο τον εργαζόμενο λαό των νησιών μας να ενισχύσει αυτή την προσπάθεια για να μπορέσουμε να ορθώσουμε αποτελεσματικά το ανάστημά μας σαν λαός απέναντι σε όσα έχει νομοθετήσει ήδη και θα νομοθετήσει το επόμενο διάστημα η κυβέρνηση και οι συνοδοιπόροι της.

Παλεύουμε για:

  • Να μειωθούν στα εργατικά – λαϊκά νοικοκυριά τα ανταποδοτικά τέλη. Το κόστος της διαχείρισης των απορριμμάτων να επιβαρύνει αποκλειστικά τον κρατικό προϋπολογισμό και το μεγάλο κεφάλαιο, οι μεγαλοξενοδόχοι και οι μεγαλοεπιχειρηματίες του νησιού.
  • Την πρόσληψη του απαραιτήτου μονίμου προσωπικού με πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα, μετρά υγιεινής και ασφάλειας, μονιμοποίηση των συμβασιούχων χωρίς όρους και προϋποθέσεις
  • Τη δημιουργία Δημόσιου Φορέα Διαχείρισης Απορριμμάτων. Κανένας ιδιώτης καμιά εταιρεία ή ΜΚΟ στη διαχείριση των σκουπιδιών και των αποβλήτων.

ΓΙΑ ΤΟ ΔΣ

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                   Ο ΓΕΝ.ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

Γ.ΓΑΒΡΙΛΗΣ                       Γ.ΒΑΛΕΝΤΗΣ




ΠΙΟ ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

00 inkefalonia general ad 300X250