Άρση των μέτρων: Οριστικές αποφάσεις σήμερα, αύριο το διάγγελμα του πρωθυπουργού

Δημοσιεύτηκε: Δευτέρα, 27 Απριλίου 2020 09:55

Άρση των μέτρων: Οριστικές αποφάσεις σήμερα, αύριο το διάγγελμα του πρωθυπουργού

Οριστικοποιούνται σήμερα οι αποφάσεις για τη σταδιακή άρση των περιοριστικών μέτρων με τον Πρωθυπουργό να έχει και σήμερα συνεχείς διαβουλεύσεις με τον καθηγητή Σωτήρη Τσιόδρα και υπουργούς, ενόψει του διαγγέλματος που θα απευθύνει αύριο στον ελληνικό λαό.

Το πρώτο τεστ γίνεται σήμερα με τη δοκιμαστική λειτουργία ειρηνοδικείων, πρωτοδικείων και υποθηκοφυλακείων, ενώ τη μεθεπόμενη Δευτέρα σχεδιάζεται να ανοίξουν εμπορικά καταστήματα και κομμωτήρια και να απελευθερωθεί η κυκλοφορία των πολιτών. Το μεγάλο «αγκάθι» όμως είναι τα σχολεία για τα οποία αυτή την ώρα, η επικρατούσα άποψη, είναι να επαναλειτουργήσουν όλες οι βαθμίδες με όρους, ξεκινώντας από την τρίτη Λυκείου στις 11 Μαίου και φθάνοντας ως τα Δημοτικά 25 Μαίου ή πρώτη Ιουνίου. 

Η κυβέρνηση θα ανακοινώσει αύριο - μέσω του Πρωθυπουργικού Διαγγέλματος - το σχέδιο μετάβασης στη νέα κανονικότητα και την ίδια ώρα δέχεται εισηγήσεις για μεταβολή στα ωράρια προσέλευσης στους χώρους εργασίας, σε διακριτές ώρες σε δημόσιο και εμπορικά καταστήματα, ώστε να αποφευχθεί ο συνωστισμός σε μέσα μεταφοράς. Την αποκάλυψη έκανε ο υπουργός Μεταφορών, Κώστας Καραμανλής (ΣΚΑΙ) λέγοντας πως η πρόταση συζητείται και εξετάζεται πολύ σοβαρά από τον Πρωθυπουργό. «Υπάρχει μια σκέψη η οποία εξετάζεται και αυτή ειναι άλλη μια πρόταση που έχουμε κάνει ως υπουργείο υποδομών, να μεταβάλουμε τις ώρες της πρωινής προσέλευσης στις ώρες εργασίας. Έτσι ώστε να σπάσει η ώρα αιχμής». Ο κ. Καραμανλής αποκάλυψε επίσης ότι η χρήση μάσκας θα γίνει υποχρεωτική σε όσους χρησιμοποιούν τα μέσα μεταφοράς. 

Οι τέσσερις φάσεις άρσης των περιορισμών

Η πρώτη φάση άρσης των μέτρων θα ξεκινήσει τη μεθεπόμενη Δευτέρα 4 Μαϊου και θα περιλμβάνει την έναρξη λειτουργίας των εμπορικών καταστημάτων, εκτός πολυκαταστημάτων και εμπορικών κέντρων, την λειτουργία των κομμωτηρίων και των κέντρων αισθητικής. Σταδιακά θα επιτραπεί και η μετακίνηση στην επικράτεια, όχι όμως και στα νησιά, ενώ προβλέπεται και η κατάργηση της αποστολής SMS ή της ειδικής φόρμας. Την αμέσως επόμενη εβδομάδα, δηλαδή στις 11 Μαϊου θα ανοίξουν τα σχολεία για τους μαθητές της τρίτης λυκείου. 

Η δεύτερη φάση ξεκινά την 1η Ιουνίου και θα περιλαμβάνει το άνοιγμα των ξενοδοχείων 12μηνης λειτουργίας, ίσως τις υπόλοιπες τάξεις του γυμνασίου και λυκείου, τα πολυκαταστήματα, τα καταστήματα εστίασης, τα μπαρ και τα κέντρα διασκέδασης, κάτω από αυστηρά πρωτόκολλα υγιεινής, αποστάσεις και πρόσβαση κυρίως στους εξωτερικούς χώρους. 

Στην τρίτη φάση, στα μέσα Ιουνίου θα επιτραπεί η έναρξη λειτουργίας των ναών και των υπολοίπων χώρων λατρείας, ενώ η τέταρτη φάση αναμένεται να ξεκινήσει στις 29 Ιουνίου και θα περιλαμβάνει την έναρξη λειτουργίας των εποχικών καταλυμάτων καθώς και την ελεύθερη μετακίνηση στα νησιά. 

Οριστικές ανακοινώσεις θα γίνουν από τον Πρωθυπουργό αύριο το απόγευμα ενώ θα ακολουθήσει εξειδίκευση των μέτρων από υπουργεία και αρμόδιους φορείς, στους τομείς των μεταφορών, της εκπαίδευσης, της εστίασης και του τουρισμού.

Τί θα γίνει με τα σχολεία

Τα μαθήματα της τρίτης λυκείου θα ξεκινήσουν με βεβαιότητα τη Δευτέρα 11 Μαϊου, ενώ οι υπόλοιπες τάξεις του γυμνασίου και του λυκείου αναμένεται να επιστρέψουν στα θρανία δυο εβδομάδες αργότερα, δηλαδή στις 25 Μαϊου. Ο τρέχων σχεδιασμός προβλέπει άνοιγμα των δημοτικών σχολείων την 1η Ιουνίου και παράταση του σχολικού έτους μέχρι τα τέλη Ιουνίου. Μέσα στις σκέψεις του κυβερνητικού επιτελείου υπάρχει η πρόβλεψη για δημιουργία δυο τμημάτων ανά τάξη και μάθημα ανά εβδομάδα, ώστε να επιτευχθεί η απόσταση μεταξύ των μαθητών.

Αναλυτικές οδηγίες για κάθε περιβάλλον

Η κυβέρνηση προχωρά στην άρση των μέτρων καθώς έχει ισιώσει η καμπύλη των κρουσμάτων αλλά κι επειδή η οικονομία και η κοινωνία πρέπει να βγουν από την καραντίνα. Ο ΕΟΔΥ αναμένεται να εκδόσει αναλυτικές οδηγίες έτσι ώστε σε κάθε τάξη εκπαιδευτική μονάδα αλλά και κάθε  επαγγελματικό περιβάλλον να έχει σαφείς οδηγίες για το πώς θα λειτουργεί η κάθε δομή και η κάθε τάξη. Ο σχεδιασμός πάντως περιλαμβάνει και επαναφορά περιοριστικών μέτρων, μετά την άρση τους, σε περίπτωση κάποιας σοβαρής υποτροπής. Η αποκλιμάκωση δηλαδή θα γίνεται σε στάδια, ώστε μέσα σε 14 ημέρες η κυβέρνηση να μετράει τις επιπτώσεις του προηγούμενου. Εάν πάντως διαπιστωθεί πίεση στο Σύστημα Υγείας ή στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας, τότε ένα μέτρο που αποκλιμακώθηκε μπορεί να επανέλθει και έναντι αυτού να δοκιμαστεί κάποιο άλλο.

Ξεκινούν σήμερα τα Ειρηνοδικεία και τα Υποθηκοφυλακεία

Μια γεύση από τα μέτρα που της επόμενης μέρας έδωσε ο Σωτήρης Τσιόδρας περιγράφοντας τους περιορισμούς στη λειτουργία των Ειρονοδικίων και Υποθηκοφυλακείων από αύριο. Όπως είπε ο κ. Τσιόδρας, έγινε σύσταση για χρήση μάσκας, όχι μόνο στην έδρα, αλλά και στους συνηγόρους και διαδίκους, έγινε σύσταση για χρήση και παρουσία αντισηπτικού σε όλους τους χώρους, για τήρηση της απόστασης μεταξύ φυσικών προσώπων κατ' ελάχιστον 1,5 μέτρο, εντός αιθουσών και εν γένει περίκλειστων χώρων, καθορισμός ανώτατου ορίου των εισερχομένων ατόμων με αριθμό τετραγωνικών ανά άτομα, 1 άτομο ανά 10 τετραγωνικά μέτρα. Όπως εξήγησε ο κ. Χαρδαλιάς η κίνηση σε Ειρηνοδικία και Υποθηκοφυλακεία θα γίνει με τη χρήση του κωδικού Β3 στον αριθμό 13033, τον αντίστοιχο που χρησιμοποιείται για τις τράπεζες. 

reader.gr




00 inkefalonia general ad 300X250