Ο Μάκης Σιμωτάς στον Inkefalonia 103,9: «Πώς θα αντέξουν οι επιχειρήσεις επισιτισμού αν μειωθούν στο μισό τα τραπέζια που θα μπορούν να εξυπηρετούν; Χρειάζονται κι άλλα μέτρα στήριξης»

Τελευταία ενημέρωση: Σάββατο, 25 Απριλίου 2020 09:16

Ο Μάκης Σιμωτάς στον Inkefalonia 103,9: «Πώς θα αντέξουν οι επιχειρήσεις επισιτισμού αν μειωθούν στο μισό τα τραπέζια που θα μπορούν να εξυπηρετούν; Χρειάζονται κι άλλα μέτρα στήριξης»

Συνέντευξη με τον Πρόεδρο του Επισιτιστικού Σωματείου «Αρκείσιος»

O Πρόεδρος του Επισιτιστικού Σωματείου «Αρκείσιος» και μέλος του ΔΣ του Επιμελητηρίου Κεφαλονιάς και Ιθάκης Μάκης Σιμωτάς, μίλησε στην εκπομπή του INKEFALONIA 103,9 «Μέρα Μεσημέρι» με τον Γιώργο Χαλαβαζή, για την κατάσταση που επικρατεί στον κλάδο αυτή την περίοδο της πανδημίας του Κορονοϊού.

Ο κ. Σιμωτάς μεταξύ άλλων τόνισε: «Τα καταστήματα όπως καφετέριες, εστιατόρια, ταβέρνες είναι κλειστά εδώ και ενάμισι μήνα και κυριαρχεί ένα κλίμα αβεβαιότητας στους επαγγελματίες του κλάδου, για το πως θα καλύψουμε τα χρωστούμενα. Αυτή η κατάσταση είναι πρωτόγνωρή και πρέπει σύντομα, διότι θα τελειώσει η περίοδο χάριτος, να αρχίσουμε να καλύπτουμε τις υποχρεώσεις. Εμείς έχουμε κάνει όλες τις προσπάθειές και ως Σωματείο και ως Επιμελητήριο Κεφαλονιάς και Ιθάκης να φτάσουν τα αιτήματά μας στην Κυβέρνηση. Ενώ στην αρχή ακούσαμε για μεγάλη παροχολογία, σιγά σιγά η ανταπόκριση να μην αυτή που πρέπει να είναι. Και αυτό μας γεμίζει ερωτηματικά και φοβίες. Όλα τα μέτρα που θα εξαγγελθούν θα είναι μέτρα επιβίωσης, δεν θα είναι ούτε μέτρα πλουτισμού, ούτε μέτρα για να μας φέρουν καν στην ίδια θέση που θα ήμασταν προ Κορονοϊού. Δυστυχώς όμως θα έχουμε και άσχημες συνέπειες με κάποια μαγαζιά που δεν θα μπορέσουν να ανταπεξέλθουν και δεν θα καταφέρουν να ανοίξουν. Γιατί το χρονικό σημείο που συνέβη αυτή η κατάσταση ήταν ο,τι χειρότερο. Αν ανοίξει μία επιχείρηση, είτε είναι εστιατόριο, είτε είναι καφετέρια, η Κυβέρνηση σκέφτεται να υπάρξει περιορισμός στα άτομα που θα πρέπει να εξυπηρετηθούν. Αυτό αν εφαρμοστεί θα είναι ένα μέτρο που θα οδηγήσει όλα τα μαγαζιά στο να χάσουν όλο τους το κέρδος. Πώς θα αντέξουν αυτές οι επιχειρήσεις αν μειωθούν στο μισό τα τραπέζια που θα μπορούν να εξυπηρετούν; Και ακόμα και μία επιχείρηση που ήταν «υγιής» προ Κορονοϊού, τώρα θα έχει πρόβλημα… Αν δεν υπάρξει μία συνολική αντιμετώπιση, είτε με φοροελαφρύνσεις, είτε με πιο χαλαρά μέτρα, δεν θα καταφέρουν να ανταπεξέλθουν οι επιχειρήσεις…Μέτρα στήριξης των 800ευρώ είναι δυστυχώς για να περάσουμε ένα μήνα… Είναι ασπιρίνη και μετά είναι ο θάνατος… Εμείς ζητάμε η Κυβέρνηση να το αντιμετωπίσει όλο αυτό συνολικά… Τα μαγαζιά ακόμα και αν ανοίξουν μετά τις 15 Μαΐου, εκτιμώ πως μετά τις πρώτες δύο τρεις μέρες που όλοι θα βγουν μετά την καραντίνα, δεν θα έχουν δουλειά… ίσως ο Αύγουστος να είναι ο πρώτος νορμάλ μήνας… Το πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί και θα συνεχίσει να υπάρχει για να καλυφθεί θέλει μία πενταετία. Θα θέλουμε μία πενταετία για να καταφέρουμε ως επαγγελματίες να το φέρουμε στα ίσια και χρειάζεται και μία γενναία πολιτική και από τις Τράπεζες, ώστε να βοηθήσουν την κατάσταση».

Ακούστε παρακάτω ολόκληρη την ενδιαφέρουσα συνέντευξη του κ. Σιμωτά