Φορέα Διαχείρισης Εθνικού Δρυμού Αίνου: Ένταξη Έργου στο Τοπικό Πρόγραμμα Έργων Δημοσίου χαρακτήρα LEADER/CLLD 2014-2020

Τελευταία ενημέρωση: Τρίτη, 07 Απριλίου 2020 12:21

Φορέα Διαχείρισης Εθνικού Δρυμού Αίνου: Ένταξη Έργου στο Τοπικό Πρόγραμμα Έργων Δημοσίου χαρακτήρα LEADER/CLLD 2014-2020

Ο Φορέας Διαχείρισης (ΦΔ) Εθνικού Δρυμού Αίνου, ενέταξε στο Τοπικό Πρόγραμμα Έργων Δημοσίου χαρακτήρα LEADER/CLLD 2014-2020, το έργο «Εκσυγχρονισμός - διαμόρφωση του Δασοφυλακείου του Εθνικού Δρυμού Αίνου ως Κέντρο Περιβαλλοντικής Ενημέρωσης - Ευαισθητοποίησης των ενδημικών, σπάνιων και απειλούμενων φυτών του Αίνου». 

Το φυσικό αντικείμενο της πράξης αφορά στη χρηματοδότηση ανακατασκευής του Δασοφυλακείου, που βρίσκεται εντός του πυρήνα του Εθνικού Δρυμού Αίνου με επιφάνεια 48,65 m2 και σε υψόμετρο περίπου 1.100 μέτρων . Το εν λόγω κτίριο χτίστηκε το 1954, μετά τους καταστρεπτικούς σεισμούς του 1953 και ανήκει στην Δ/νση Δασών Κεφαλληνίας από την οποία έχει γίνει παραχώρηση δεκαετούς διάρκειας στο Φορέα Διαχείρισης με απόφαση της αρμόδιας διεύθυνσης του ΥΠΕΝ.

Η ολοκλήρωση και λειτουργία του Δασοφυλακείου ως Κέντρο Περιβαλλοντικής Ενημέρωσης - Ευαισθητοποίησης θα συμβάλλει στην ανάδειξη και αναβάθμιση των ιδιαίτερων στοιχείων του φυσικού περιβάλλοντος, των ιδιαιτεροτήτων και των τοπικών χαρακτηριστικών της περιοχής και θα ευαισθητοποιήσει τους επισκέπτες για το αξιόλογο και σπάνιο πλούτο που διαθέτει. Η λειτουργία του θα αποτελέσει πόλο έλξης επισκεπτών, οι οποίοι θα είναι οι μόνιμοι κάτοικοι της Κεφαλονιάς, παραθεριστών και οποιοσδήποτε ασχολείται και ενδιαφέρεται για το φυσικό περιβάλλον. Οι επισκέπτες θα έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν από κοντά και να πληροφορηθούν για τα ενδημικά, σπάνια και απειλούμενα φυτά του Αίνου. Θα έρθουν πιο κοντά στο φυσικό τοπίο της περιοχής και η εμπειρία που θα αποκτήσουν θα ενισχύσει την ευαισθητοποίηση τους προς στο φυσικό περιβάλλον. Επομένως η λειτουργία του παραπάνω έργου θα συμβάλλει στην ανάδειξη και αναβάθμιση της περιοχής, η οποία έχει ιδιαίτερη περιβαλλοντική αξία ως εθνικός δρυμός.

Με εκτίμηση
Ο Πρόεδρος του Δ.Σ. του  Φορέα Διαχείρισης Εθνικού Δρυμού Αίνου

Δρ. Γεώργιος Δρακάτος

Δ/ντής Ερευνών Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών




00 inkefalonia general ad 300X250