Παναγής Καππάτος: Απάντηση σε επιστολή του Προέδρου του Επιμελητηρίου, με αφορμή τη κύρωση του προϋπολογισμού

Τελευταία ενημέρωση: Παρασκευή, 20 Δεκεμβρίου 2019 11:18

Παναγής Καππάτος: Απάντηση σε επιστολή του Προέδρου του Επιμελητηρίου, με αφορμή τη κύρωση του προϋπολογισμού

 

 

Αξιότιμε κ. Πρόεδρε,

Τον Ιούλιο, μερικές ημέρες μετά τις εθνικές εκλογές, μου απευθύνατε μια δημόσια επιστολή ως Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Κεφαλονιάς και Ιθάκης, αναφέροντας τα βασικότερα προβλήματα των επαγγελματιών των νησιών μας και ζητώντας συγκεκριμένες νομοθετικές πρωτοβουλίες, ιδίως επί φορολογικών ζητημάτων.
Με αφορμή την κύρωση του κρατικού προϋπολογισμού του οικονομικού έτους 2020 και σε συνδυασμό με τα 32 Σχέδια Νόμου που έχουν ψηφιστεί ως τώρα, βρίσκομαι στην ευχάριστη θέση να μπορώ να απαντήσω, μόλις πέντε μήνες από την επιστολή σας, ότι έχει δρομολογηθεί η αντιμετώπιση όλων των ζητημάτων που θέσατε, ενώ έχουν αναληφθεί και επιπρόσθετες αναπτυξιακές πρωτοβουλίες από την κυβέρνηση.

Συγκεκριμένα:

• Έχει ήδη μειωθεί ο ΕΝΦΙΑ κατά 22% και ανακοινώθηκε εχθές από τον Πρωθυπουργό, περαιτέρω μείωση 8% για το 2020.

• Η νέα φορολογική κλίμακα του 2020 καθιερώνει εισαγωγικό φορολογικό συντελεστή 9% για φυσικά πρόσωπα, ελεύθερους επαγγελματίες και αγρότες από 22% που είναι σήμερα. Με τη μείωση αυτή αλλάζει ο τρόπος που φορολογούνται όχι μόνο όσοι έχουν εισόδημα κάτω των 10.000 ευρώ, αλλά το σύνολο των φορολογουμένων.

• Ανακοινώθηκε ήδη η μείωση της εισφοράς αλληλεγγύης από το 2020 με προοπτική κατάργησής της ως το τέλος της τετραετίας, όπως και του τέλους επιτηδεύματος.

• Μειώθηκε ο φορολογικός συντελεστής από 28% σε 24%, με ισχύ από τα κέρδη της τρέχουσας χρήσης, ένα χρόνο νωρίτερα σε σχέση με τις προεκλογικές μας δεσμεύσεις. Ο συντελεστής θα αποκλιμακωθεί περαιτέρω στο 20% σε δεύτερη φάση.

• Η βελτίωση του πλαισίου ρύθμισης των οφειλών σε 120 δόσεις στην εφορία αποδείχθηκε αποτελεσματικό για πολίτες και επιχειρήσεις, με 616.000 συμπολίτες μας να αξιοποιούν τη ρύθμιση. Αυξάνεται ο μέγιστος αριθμός των δόσεων της πάγιας ρύθμισης οφειλών από 12 σε 24 και σε ειδικές περιπτώσεις έκτακτων οφειλών από 24 σε 48.

• Μειώθηκε ο φόρος στο 5% από 10% για τα μερίσματα που θα διανεμηθούν το 2020

• Ψηφίστηκε το σχέδιο «Ηρακλής» για τα κόκκινα δάνεια που θα βοηθήσει τους συνεπείς δανειολήπτες και την πιστωτική επέκταση προς όφελος της οικονομίας.

Αποφασίστηκαν μέτρα ενίσχυσης της οικοδομικής δραστηριότητας και των συναφών επαγγελμάτων, κάτι που αφορά ιδιαίτερα την οικονομία του νομού μας:

• Ανεστάλη έως το 2022 ο Φ.Π.Α. για τα νεόδμητα ακίνητα, με αναδρομική ισχύ για τα αδιάθετα νεόδμητα ακίνητα με άδεια που εκδόθηκε από την 1.1.2006. Με την απαλλαγή από τον ΦΠΑ τα ακίνητα φορολογούνται με φόρο μεταβίβασης και συντελεστή 3% επί της αξίας τους, που σημαίνει μικρότερο φορολογικό κόστος απόκτησης για τους αγοραστές.

• Ανεστάλη έως το 2022 ο φόρος υπεραξίας στα ακίνητα.

• Προβλέπεται η παροχή έκπτωσης 40% από τον φόρο εισοδήματος για τις δαπάνες ενεργειακής, λειτουργικής ή αισθητικής αναβάθμισης ακινήτων.
Επιπλέον:

• Καταργήθηκαν όλοι οι κεφαλαιακοί περιορισμοί.

• Oι επιχειρήσεις θα έχουν τη δυνατότητα να μεταφέρουν τη φορολογική ζημιά σε διάστημα δέκα ετών από πέντε που ίσχυε ως τώρα

• Μειώνεται στο 95% το ποσό προκαταβολής φόρου για επιχειρήσεις και νομικά πρόσωπα.

• Ψηφίστηκε ένα φιλικό στις επενδύσεις αναπτυξιακό νομοσχέδιο.

• Απλουστεύεται η νομοθεσία για τη φορολογική κατοικία και προβλέπεται εναλλακτικός τρόπος φορολόγησης των εισοδημάτων αλλοδαπής προέλευσης.

Λαμβάνοντας υπόψη τα παραπάνω, θεωρώ ότι από την πλευρά της κυβέρνησης, σε μόλις 5 μήνες έχουν αναληφθεί οι απαραίτητες νομοθετικές πρωτοβουλίες για την ενίσχυση των χιλιάδων επαγγελματιών των νησιών μας και αναμένεται ανάλογη συνέχεια, με βάση το δημοσιονομικό χώρο που θα δημιουργείται από τη βελτίωση των εσόδων.
Αξιότιμε κ. Πρόεδρε, είναι αυτονόητο ότι βρίσκομαι πάντα στη διάθεση του Επιμελητηρίου, το οποίο θεσμικά έχει ένα σημαντικό συμβουλευτικό ρόλο για την οικονομική και αναπτυξιακή πολιτική της κυβέρνησης.

Με τιμή,

Παναγής Καππάτος

Βουλευτής Κεφαλονιάς και Ιθάκης