Ιόνιο Πανεπιστήμιο: Η απόφαση της Συγκλήτου για τα τμήματα Ληξουρίου και Λευκάδας

Δημοσιεύτηκε: Πέμπτη, 05 Δεκεμβρίου 2019 09:44

Ιόνιο Πανεπιστήμιο: Η απόφαση της Συγκλήτου για τα τμήματα Ληξουρίου και Λευκάδας

Σύμφωνα με τις προβλέψεις του Νόμου 4559/2018 τα Τμήματα Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΤΠΑ) με έδρα τη Λευκάδα και Εθνομουσικολογίας (ΤΜΕΘ) με έδρα το Ληξούρι θα ενεργοποιούνταν ακαδημαϊκά όταν η Σύγκλητος του Ι.Π. θεωρούσε ότι συνέτρεχαν οι κατάλληλες ακαδημαϊκές συνθήκες και οι απαραίτητες υλικοτεχνικές υποδομές και πάντως όχι αργότερα από το ακαδημαϊκό έτος 2021-2022.

Σημειώνεται ότι η ίδρυση των δυο αυτών τμημάτων δε συμπεριλαμβανόταν στις προτάσεις που είχαν συνταχθεί από την αρμόδια Δι-ιδρυματική Επιτροπή που διερεύνησε την ενσωμάτωση του πρώην Τ.Ε.Ι. Ιονίων Νήσων στο Ιόνιο Πανεπιστήμιο, ούτε είχε βεβαίως εγκριθεί από τη Σύγκλητο του Ιονίου Πανεπιστημίου.

Αντιθέτως, η Σύγκλητος του Ιδρύματος είχε εκφράσει - πριν την ψήφιση του Ν.4559/2018 - τους προβληματισμούς της σχετικά την ίδρυσή τους, η οποία, εκτός των άλλων, θα συνεπαγόταν τη διάθεση σημαντικών πόρων και κυρίως ανθρώπινου δυναμικού (διδακτικού, διοικητικού και τεχνικού) εις βάρος των υπολοίπων Τμημάτων του Ιδρύματος, τα οποία είναι βιώσιμα και η λειτουργία τους εμπίπτει στον ακαδημαϊκό σχεδιασμό του.

Σήμερα, παρόλο πού το Ιόνιο Πανεπιστήμιο έχει ήδη εκκινήσει τις διαδικασίες οργάνωσης της λειτουργίας όλων των νέων τμημάτων, ακολουθώντας τις επιταγές του Ν.4559/2018, αλλά και του Στρατηγικού Σχεδιασμού του για την ανάπτυξη Τμημάτων του σε όλα τα Ιόνια Νησιά (Κέρκυρα, Λευκάδα, Κεφαλλονιά και Ζάκυνθο), ο οποίος υλοποιείται με μεγάλη προσπάθεια λόγω και της υποστελέχωσης σε διοικητικό και τεχνικό προσωπικό, η Σύγκλητος του Ιονίου Πανεπιστημίου αποφασίζει:

  • Να επιμείνει στην ακαδημαϊκή λειτουργία του Τμήματος Περιφερειακής Ανάπτυξης της Σχολής Οικονομικών Επιστημών με έδρα τη Λευκάδα για το Ακαδημαϊκό Έτος 2021-22, υπό την προϋπόθεση ότι θα έχουν επιλυθεί εν τω μεταξύ θέματα, όπως το στεγαστικό και η πρόσληψη διοικητικού και τεχνικού προσωπικού. Προς τούτο, θα υποβάλει Μελέτη Σκοπιμότητας και Πρόγραμμα Σπουδών για αξιολόγηση από την ΑΔΙΠ.
  • Να μην υποβάλει επί του παρόντος Μελέτη Σκοπιμότητας και Πρόγραμμα Σπουδών για το Τμήμα Εθνομουσικολογίας της Σχολής Μουσικής & Οπτικοακουστικών Τεχνών και να επανέλθει σχετικά στο μέλλον, αφού θα έχουν επιλυθεί εντωμεταξύ διαφορά προβλήματα που έχουν προκύψει από την υλοποίηση της αφομοίωσης του πρώην ΤΕΙ από το Ι.Π.

Η απόφαση της Συγκλήτου είναι ομόφωνη.

Παράλληλα, επιμένει στην πάγια θέση της ότι η οποιαδήποτε συζήτηση περί ίδρυσης νέων ακαδημαϊκών μονάδων ή τροποποίησης της λειτουργίας υφιστάμενων θα πρέπει να γίνεται με αποκλειστικά ακαδημαϊκά κριτήρια και εντός των αρμοδίων οργάνων του Ιδρύματος.


Ετικέτες:


ΠΙΟ ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ