Αναδρομικά: Τι ποσά διεκδικούν οι συνταξιούχοι

Δημοσιεύτηκε: Σάββατο, 23 Νοεμβρίου 2019 12:06

Αναδρομικά: Τι ποσά διεκδικούν οι συνταξιούχοι

Στην κρίση της Ολομέλειας του ΣτΕ θα βρεθεί για ακόμα μια φορά το ζήτημα των περικοπών κυρίως και επικουρικών συντάξεων, δώρων και επιδομάτων – Δείτε αναλυτικά παραδείγματα με τα ποσά που διεκδικούν οι συνταξιούχοι αναδρομικά

Με τη διαδικασία της πρότυπης δίκης θα αποφανθεί οριστικά η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας για τα αναδρομικά των συνταξιούχων, μετά το πρόβλημα που έχει ανακύψει με τις περικοπές κυρίων και επικουρικών συντάξεων, καθώς και δώρων-επιδομάτων, βάσει του δεύτερου μνημονίου.

Στην απόφαση αυτή κατέληξε η αρμόδια επιτροπή του ΣτΕ, έπειτα από αίτηση του ΕΦΚΑ στις 15 Νοεμβρίου, προκειμένου να λυθεί και το θέμα με τις αντιφατικές αποφάσεις δικαστηρίων για το συγκεκριμένο θέμα.

Η πιλοτική (πρότυπη) δίκη αφορά «τις περικοπές στις συντάξεις των ν. 4051/2012 και 4093/2012 και για την κατάργηση των δώρων εορτών και του επιδόματος αδείας».

«Είχα κάνει κάποιες ενέργειες αλλά τώρα με το Συμβούλιο της Επικρατείας υπάρχει περίπτωση να διευθετηθεί από την κυβέρνηση να δούμε αν θα πάρουμε αυτά που δικαιούμεθα», σημειώνει  συνταξιούχος στο Open σχετικά, ενώ ένας άλλος προσθέτει: «Όσα οφείλονται, πρέπει να επιστραφούν».

Τι ζητεί ο ΕΦΚΑ

Σημειώνεται πως ο ΕΦΚΑ, με ερωτήματα που έθεσε στο Συμβούλιο της Επικρατείας, ζητεί να ξεκαθαριστεί:

  • Εάν θα χρειαστεί να καταβάλει αναδρομικά για όλες τις μνημονιακές περικοπές που έγιναν στις συντάξεις έως 31 Δεκεμβρίου 2014.
  • Εάν είναι συνταγματικές οι περικοπές στα δώρα των συνταξιούχων και με ποια αναδρομικότητα
  • Εάν οι συνταξιούχοι δικαιούντια αναδρομικά
  • Εάν οι συνταξιούχοι δικαιούνται αναδρομικά για το περιβόητο 10μηνο Ιουλίου 2015 έως τον Μάιο 2016

Με αίτημά του ο ΕΦΚΑ ζητεί από το ΣτΕ να προσδιορίσει αν υπάρχουν ή όχι αναδρομικά για το διάστημα από την προηγούμενη απόφαση της Ολομέλειάς του, τον Ιούλιο 2015 μέχρι και την ψήφιση του νόμου Κατρούγκαλου, τον Μάιο του 2016.

Την ίδια στιγμή, το οικονομικό επιτελείο κάθεται σε αναμμένα κάρβουνα, καθώς μόνο για το περίφημο αυτό 10μηνο οι απόμαχοι της εργασίας διεκδικούν αναδρομικά από 660 έως και 7.400 ευρώ, σύμφωνα με το Open.

Το ΣτΕ θα πρέπει να κρίνει, μεταξύ άλλων, και «αν υπάρχουν αναδρομικά από τον Μάιο του 2016 μέχρι τον Δεκέμβριο του 2018, καθώς και μετά τον νόμο Κατρούγκαλου συνέχισαν να κρατούνται οι περικοπές του 2012», τονίζει ο δικηγόρος, Κώστας Τσουκαλάς, στον ίδιο σταθμό.

Παραδείγματα

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Open, συνταξιούχος με σύνταξη 1.250 ευρώ διεκδικεί 3.150 ευρώ από περικοπές στην κύρια σύνταξη και 2.800 ευρώ από δώρα και επιδόματα. Το σύνολο των αξιώσεων αγγίζει τα 5.950 ευρώ. Σε σύνταξη 1.500 ευρώ αντιστοιχούν αναδρομικά 7.140 ευρώ για τις περικοπές στην κύρια σύνταξη και 2.800 ευρώ για δώρα και επιδόματα. Το συνολικό κόστος των επιστροφών μπορεί να φτάνει σχεδόν τα 10.000 ευρώ.

aftodioikisi.gr