Ολοκληρώθηκε η αποστολή των κινητών ιατρικών μονάδων και της κινητής αθλητιατρικής μονάδας στην Ιθάκη

Τελευταία ενημέρωση: Τρίτη, 19 Νοεμβρίου 2019 12:16

Ολοκληρώθηκε η αποστολή των κινητών ιατρικών μονάδων και της κινητής αθλητιατρικής μονάδας στην Ιθάκη

Οι Κινητές Ιατρικές Μονάδες (ΚΙΜ) ολοκλήρωσαν με επιτυχία την 61η αποστολή τους που είχε ως προορισμό την Ιθάκη, πραγματοποιώντας έτσι το πρώτο τους ταξίδι στα Επτάνησα.

Η αποστολή των ΚΙΜ, ξεκίνησε το έργο της δωρεάν παροχής πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας το Σάββατο 9 Νοεμβρίου, αποτελούμενη από μια 25μελη ομάδα ιατρικού, παραϊατρικού και διοικητικού προσωπικού, η οποία φιλοξενήθηκε στο Ιατρικό Κέντρο του νησιού, και συγκεκριμένα στο Βαθύ. Στο διάστημα παραμονής των ΚΙΜ στην Ιθάκη, περίπου 670 άτομα επισκέφθηκαν τις μονάδες για να εξεταστούν και να πραγματοποιήσουν το ιατρικό τους ραντεβού καθώς το μόνιμο προσωπικό του Ιατρικού Κέντρου περιορίζεται μόνο σε 4 ειδικότητες. Να σημειωθεί ότι κατά το διάστημα 9 – 12 Νοεμβρίου, όσο δηλαδή παρέμειναν στο νησί, πραγματοποιήθηκαν 1152 ραντεβού, διενεργήθηκαν 576 εξετάσεις και 19 μικροεπεμβάσεις. Όπως σε όλες τις αποστολές τους, έτσι και σε αυτή, τηρήθηκε ο ηλεκτρονικός φάκελος με το ιστορικό του κάθε ασθενούς ώστε στην επόμενη επίσκεψη των ΚΙΜ να διευκολύνεται η διαδικασία σύγκρισης των ιατρικών δεδομένων, φυσικά αυτό διευκολύνει τον ασθενή και σε περίπτωση επίσκεψης του σε κάποιον άλλο γιατρό. Επίσης, υπήρξε και καταγραφή αρχείου – registry – για όλες τις γυναίκες που έχουν ένδειξη μαστογραφίας.

Παράλληλα με την λειτουργία των ΚΙΜ, στο νησί βρέθηκε και η Κινητή Αθλητιατρική Μονάδα (ΚΑΜ) του Sports Excellence (SE), στο πλαίσιο υλοποίησης προγράμματος ενημέρωσης και πρακτικής άσκησης σε παιδιά και ενήλικες κάθε ηλικίας. Συγκεκριμένα, στις 9 & 10 Νοεμβρίου η ΚΑΜ με εξειδικευμένο επιστημονικό προσωπικό πραγματοποίησε μια αξιολόγηση δεξιοτήτων με τη μορφή παιχνιδιού σε παιδιά ηλικίας 6 – 18 ετών στο Δημοτικό Σχολείο στο Βαθύ και τους έδωσε τη δυνατότητα να διασκεδάσουν γνωρίζοντας αθλήματα και τεχνολογικό εξοπλισμό. Αντίστοιχα με τον ηλεκτρονικό φάκελο που δημιουργείται από τις ΚΙΜ, στην ΚΑΜ γίνεται καταγραφή – registry – της κατάστασης ενυδάτωσης των παιδιών δημοτικού που συμμετέχουν στο πρόγραμμα αξιολόγησης. Ειδικά απευθυνόμενη προς τους ενήλικες πραγματοποιήθηκε μια ενημέρωση για το πρόγραμμα «Η άσκηση είναι φάρμακο», σε θεωρητικό αλλά και σε πρακτικό επίπεδο, για τα οφέλη της άσκησης στην πρόληψη, τη βελτίωση και την αποκατάσταση χρόνιων ασθενειών.

Μεγάλη ανταπόκριση από τους κατοίκους του νησιού είχαν το προγραμματισμένο μάθημα Α’ Βοηθειών που πραγματοποιήθηκε στον Δημοτικό Κινηματογράφο καθώς και οι ομιλίες που δόθηκαν στο πλαίσιο λειτουργίας των ΚΙΜ με τα εξής θέματα:

Διατροφή & Ποιότητα Ζωής

Γονείς & Παιδί – Μαθησιακές Δυσκολίες

Ορθολογική Διαχείριση εξετάσεων που σκοπεύουν στην πρόληψη

Στις αποστολές των ΚΙΜ, οι καιρικές συνθήκες είναι ο μόνος απρόβλεπτος παράγοντας, έτσι και στη συγκεκριμένη, μετέτρεψε την επιστροφή τους στην Αθήνα σε μια παράδοξη «Οδύσσεια», καθώς την καθυστέρησε για 2 ημέρες, γεγονός που ευτυχώς όμως δεν επηρέασε, καθώς η αποστολή είχε ήδη ολοκληρωθεί. Η προετοιμασία για τον επόμενο προορισμό, τη Μοσιά Ορεινής Κορινθίας στις 22 Νοεμβρίου έχει ήδη ξεκινήσει. Τα προγράμματα υλοποιούνται από την ΑΜΚΕ «Αναγέννηση & Πρόοδος» με αποκλειστική δωρεά από το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, υπό την επιστημονική επίβλεψη της Α’ Ορθοπαιδικής Κλινικής του ΕΚΠΑ σε συνεργασία με την Ανώνυμη Εταιρεία Μονάδων Υγείας (Α.Ε.Μ.Υ.). Για να ενημερώνεστε για τα νέα των ΚΙΜ και τις επόμενες αποστολές τους, επισκεφθείτε: www.mmu.gr.

Τζωρτζίνα Φίνου

Υπεύθυνη Επικοινωνίας


Ετικέτες: