Αύριο της Παναγίας της Μπουρμπουρελούς, σήμερα φτιάχνουν τα Μπουρμπουρέλια

Δημοσιεύτηκε: Τρίτη, 20 Νοεμβρίου 2012 12:53

Αύριο της Παναγίας της Μπουρμπουρελούς, σήμερα φτιάχνουν τα Μπουρμπουρέλια

Αύριο Τετάρτη 21 Νομεβρίου, είναι της Παναγιάς της Μπουρμπουρελούς τα ετοιμάζουν όμως απο απόψε τα Μπουρμπουρελια. Ρεπορτάζ: Χριστίνα Ζησιμάτου Τι είναι τα Μπουρμπουρέλια Τα μπουρμπουρέλια είναι μίγμα διαφόρων δημητριακών όπως σιτάρι, καλαμπόκι, φασόλια, φακές, ρεβύθια, κουκιά και μπιζέλια τα οποία μαγειρεύονται παραδοσιακά στην Κεφαλονιά την ημέρα των Εισοδίων της Θεοτόκου (21 Νοεμβρίου). Το έθιμο αυτό σχετίζεται με το γεγονός ότι η γιορτή των Εισοδίων της Θεοτόκου βρίσκεται ακριβώς στο μέσον της εποχής της σποράς και γι' αυτό η Παναγία των Εισοδίων λέγεται και Παναγία η Μεσοσπορίτισσα, ενώ αποτελεί συνέχιση της προσφοράς καρπών στην αρχαία ελληνίδα θεά Δήμητρα ώστε ο επόμενος χρόνος να φέρει καλή σοδειά.

Η συνταγή με Μπουρμπουρέλια
Για 4 άτομα
Προσθήκη βασικών συστατικών στα ψώνια μου
Βασικά συστατικά
φασόλια | φακές | ρεβύθια | αρακάς | κουκιά | φασόλια μαυρομάτικα

2 φλιτζάνια του καφέ φασόλια
2 φλιτζάνια του καφέ φακές
2 φλιτζάνια του καφέ ρεβίθια
2 φλιτζάνια του καφέ μπιζέλια
2 φλιτζάνια του καφέ σιτάρι
2 φλιτζάνια του καφέ καλαμπόκι
2 φλιτζάνια του καφέ κουκιά
2 φλιτζάνια του καφέ μαυρομάτικα φασόλια
αλάτι
πιπέρι
ελαιόλαδο

Εκτέλεση Συνταγής

Γονιμικό κεφαλλονίτικο φαγητό, γνωστό στην αρχαιότητα ως «πανσπερμία», που αποτελείται δηλαδή από σπόρους όλων των ειδών. Τότε το αφιέρωναν στη θεά Δήμητρα και σήμερα το αφιερώνουμε στην Παναγιά των Εισοδίων, που οι αγρότες τη λένε και Μεσοσπορίτισσα. Το φαγητό είναι πολύ χορταστικό και υγιεινό.
Μουλιάζουμε από βραδύς σε αρκετό νερό τα φασόλια, τα ρεβύθια, το στάρι και τα κουκιά. Την επόμενη μέρα ζεσταίνουμε αρκετό νερό σε μια κατσαρόλα, ρίχνουμε όλα τα όσπρια μαζί και τα αφήνουμε να βράσουν για 1 1/2 ώρα. Μόλις βράσουν τα αλατίζουμε, σερβίρουμε με λίγο φρέσκο πιπεράκι και αν θέλουμε ραντίζουμε με φρέσκο ελαιόλαδο. όποιος θέλει μπορεί να προσθέσει και χυμό από λεμόνι.

Το φαγητό μας συνδυάζεται τέλεια με λακέρδα και του πάει η ρακή και το μπρούσκο το κρασί!

Καλή επιτυχία και καλή όρεξη!

Πηγή: Toarkoudi.gr

 




00 inkefalonia general ad 300X250