Το Βαλλιάνειο Λύκειο Κεραμειών τίμησε τη μνήμη της Ελένης Βαλλιάνου (1909-1944)

Τελευταία ενημέρωση: Κυριακή, 27 Οκτωβρίου 2019 08:07

Το Βαλλιάνειο Λύκειο Κεραμειών τίμησε τη μνήμη της Ελένης Βαλλιάνου (1909-1944)

ΒΑΛΛΙΑΝΕΙΟ ΓΕΝΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ ΚΕΡΑΜΕΙΩΝ

Στη μνήμη της Κεφαλονίτισσας ηρωίδας της γαλλικής αντίστασης Ελένης Βαλλιάνου (1909-1944) ήταν αφιερωμένη η σχολική γιορτή της 28ης Οκτωβρίου του Βαλλιανείου Γενικού Λυκείου Κεραμειών, την οποία παρακολούθησαν και οι μαθητές και οι καθηγητές του Βαλλιανείου Γυμνασίου Κεραμειών. Η γιορτή πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 25-10-2019 στο Λυκιαρδοπούλειο Θέατρο του σχολικού συγκροτήματος Κεραμειών.

Τη σχολική γιορτή τίμησε με την παρουσία της και η επίτιμη πρόξενος της Γαλλικής Δημοκρατίας στα νησιά μας κ. Εμμανουέλα Σιναγκρά, με πρωτοβουλία της οποίας είχε πραγματοποιηθεί το περασμένο καλοκαίρι εκδήλωση μνήμης για την Ελένη Βαλλιάνου στο μνημείο της που βρίσκεται στις Κεραμειές.

Η Ελένη Βαλλιάνου ήταν δισέγγονη του Μαρίνου Βαλλιάνου από τις Κεραμειές, αδελφού του μεγάλου ευεργέτη και ιδρυτή του σχολείου μας Παναγή Βαλλιάνου. Βασανίστηκε και εκτελέστηκε από τη Γκεστάπο στη Νίκαια της Γαλλίας στις 15 Αυγούστου 1944 για την αντιστασιακή της δράση ενάντια στις δυνάμεις του φασισμού και του ναζισμού. Η Ελένη από τις πρώτες ημέρες του πολέμου ανέπτυξε ανθρωπιστική δράση και σύντομα εντάχθηκε στη γαλλική αντίσταση, φυγαδεύοντας διωκόμενους αγωνιστές και συνεργαζόμενη με το δίκτυο πληροφοριών που είχε οργανώσει από το εξωτερικό ο στρατηγός Ντε Γκολ.

Παρουσιάστηκε βίντεο με τη ζωή και την αντιστασιακή της δράση, και αναγνώστηκε η μαρτυρία της μητέρας της, Δανάης Βαλλιάνου, για τα φρικτά βασανιστήρια που υπέστη η Ελένη.

Παράλληλα, μεταξύ άλλων παρουσιάστηκαν μαρτυρίες του αντιστασιακού Διονύση Γερολυμάτου, αλλά και στοιχεία για δύο μαθητές των Κεραμειών που έπεσαν θύματα των ναζί: Πρόκειται για τους Μιχαήλ Στελλάτο από τα Σπαρτιά και Ανδρέα-Σπυρίδωνα Σταματελάτο από τα Σβορωνάτα.

Ευχαριστούμε για τη βοήθειά τους την κ. Εμμανουέλα Σιναγκρά, Επίτιμη Πρόξενο της Γαλλίας στα νησιά μας, το Κοργιαλένειο Μουσείο, τον κ. Μικέλη Μαφρέδα, τον κ. Γεράσιμο Μπούρη, την οικογένεια του αντιστασιακού Αρχιμήδη Μαραβέγια και όλους τους μαθητές του σχολείου που συμμετείχαν στην εκδήλωση.

Κεραμειές 25-10-2019

Από το Βαλλιάνειο Γενικό Λύκειο Κεραμειών

https://www.youtube.com/watch?v=jdxmN9UUUOQ

Διαφάνεια42Διαφάνεια42Διαφάνεια42Διαφάνεια42Διαφάνεια42Διαφάνεια42Διαφάνεια42Διαφάνεια42


Ετικέτες:


ΠΙΟ ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ