ΚΚΕ: H απάντηση του Υπουργείου για την κατάσταση στα νοσοκομεία Κεφαλονιάς και Ιθάκης

Τελευταία ενημέρωση: Παρασκευή, 20 Σεπτεμβρίου 2019 11:19

ΚΚΕ: H απάντηση του Υπουργείου για την κατάσταση στα νοσοκομεία Κεφαλονιάς και Ιθάκης

Ερώτηση του ΚΚΕ για την κατάσταση στα νοσοκομεία Κεφαλονιάς και Ιθάκης

Η κατάσταση στα Νοσοκομεία (ΓΝ Κεφαλονιάς και Μαντζαβινάτειο Ληξουρίου), καθώς και τις υπόλοιπες δομές υγείας της Κεφαλονιάς και Ιθάκης επιδεινώνεται, ως αποτέλεσμα των πολιτικών υποστελέχωσής τους, επιδείνωσης των όρων εργασίας για το προσωπικό και λειτουργίας τους με όρους εμπορεύματος και αγοράς. Κανένα μέτρο δεν δρομολογείται για τη πλήρη στελέχωση με όλο το απαραίτητο μόνιμο προσωπικό. Αυτή η πολιτική κυβερνήσεων – ΕΕ – ΣΕΒ που ακολούθησε ο ΣΥΡΙΖΑ συνεχίζεται από την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας.

Την ώρα που τη θερινή περίοδο, αυξάνονται οι ανάγκες περίθαλψης για ντόπιους, επισκέπτες και τουρίστες, όχι μόνο παραμένουν οι ελλείψεις σε προσωπικό αλλά διακυβεύεται ακόμη και η παραμονή υπάρχοντος μόνιμου προσωπικού, που εξωθείται σε παραίτηση. Σε αυτό το πλαίσιο νέα προβλήματα προστίθενται στις βάρδιες του ακτινολογικού, ενώ υπάρχει κίνδυνος να αποψιλωθεί ακόμη και η παθολογική στο ΓΝΝ Κεφαλονιάς,  οδηγώντας όλο το σύστημα υγείας στο Νομό σε κατάρρευση. Συγκεκριμένα ενώ αναμένονται εδώ και αρκετούς μήνες τώρα οι επικουρικοί γιατροί, (όπως και η προκήρυξη κάποιων νέων θέσεων σε ιατρικό, νοσηλευτικό και διοικητικό προσωπικό),  ο ένας εκ των δύο παθολόγων έχει δηλώσει παραίτηση που διαδικαστικά ολοκληρώνεται αρχές Αυγούστου, με αποτέλεσμα το ΓΝΝ Κεφαλονιάς, να μένει πλέον μόνο με ένα παθολόγο για δεκάδες χιλιάδες κατοίκους και επισκέπτες.

Παράλληλα συνεχίζονται οι μετακινήσεις προσωπικού από δομή σε δομή, χωρίς να δίνεται μόνιμη λύση πουθενά. Η ΜΕΘ και η ψυχιατρική κλινική συνεχίζουν να μην λειτουργούν και η αερομετακομιδή αποτελεί, πλέον, καθεστώς για ασθενείς με σοβαρά προβλήματα, με ό,τι αυτό συνεπάγεται σε χρόνο και συνέπειες για τη ζωή και την ασφάλειά τους. Γενικά όλα τα προβλήματα που αφορούν τις υποδομές, την ταλαιπωρία και τη συμμετοχή στη νοσηλευτική και φαρμακευτική δαπάνη οξύνονται.

Ερωτάται ο κ. Υπουργός, τι μέτρα θα λάβει ώστε:

Να αντιμετωπιστούν τα οξυμένα προβλήματα στα Νοσοκομεία και τις υπόλοιπες δομές υγείας της Κεφαλονιάς και της Ιθάκης, με πλήρη κάλυψη των αναγκών σε μόνιμο προσωπικό, λειτουργία των απαραίτητων υποδομών και διασφάλιση του δικαιώματος των κατοίκων και των επισκεπτών του Νομού σε δημόσια – δωρεάν υγεία.

Απάντηση σε ερώτηση Βουλευτών

Σε απάντηση της με αριθμ. πρωτ. 13/24-7-2019 ερώτησης, που κατατέθηκε στη Βουλή  από  τους  Βουλευτές  κ.κ.  Νίκο  Καραθανασόπουλο, Νίκο  Παπαναστάση  και  Γιώργο Λαμπρούλη, με θέμα: «Οξυμένα προβλήματα στα Νοσοκομεία (ΓΝ Κεφαλονιάς και Μαντζαβινάτειο Ληξουρίου) και τις υπόλοιπες δομές υγείας της Κεφαλονιάς και Ιθάκης», σας γνωρίζουμε τα ακόλουθα:

Οι θέσεις των ιατρών κλάδου Ε.Σ.Υ. προκηρύσσονται με απόφαση του Διοικητή του νοσοκομείου ή του Διοικητή της οικείας Υ.ΠΕ. εάν πρόκειται για θέσεις των μονάδων υγείας που υπάγονται στην αρμοδιότητά τους.

Συγκεκριμένα, για το Γ.Ν. Κεφαλληνίας έχουν δοθεί οι παρακάτω θέσεις:

Δύο (2) θέσεις Επιμελητή Β΄ Παιδοψυχιατρικής (για το κέντρο Ψυχικής Υγείας), μία (1) θέση

Παθολογίας, μία (1) θέση Επιμελητή Β΄ Χειρουργικής, μία (1) θέση Επιμελητή Β΄ Οφθαλμολογίας, μία (1) θέση Επιμελητή Β΄ Αναισθησιολογίας (2017), μία (1) θέση Επιμελητή Β΄ Ψυχιατρικής, μία (1) θέση Επιμελητή Β΄ Καρδιολογίας, μία (1) θέση Επιμελητή Β΄ Αναισθησιολογίας (2019), για τις οποίες η διαδικασία διορισμού των ιατρών έχει ήδη ολοκληρωθεί.

Επιπρόσθετα, μία (1) θέση Επιμελητή Β΄ ΨΥΧΙΑΤΡΙΚΗΣ (για το Κέντρο Ψυχικής Υγείας), η οποία έχει σταλεί στο Νοσοκομείο και περιμένουμε την εγγραφή στο μητρώο μισθοδοτούμενων.

Όσον αφορά στο Κ.Υ. Κεφαλληνίας έχει δοθεί μία (1) θέση Επιμελητή Β΄ Καρδιολογίας, για την οποία δεν έχει κοινοποιηθεί πρακτικό στην αρμόδια υπηρεσία του Υπουργείου.

θέσεις:

Όσον αφορά  στο Γ.Ν. Ληξουρίου «ΜΑΤΖΑΒΙΝΑΤΕΙΟ» έχουν δοθεί οι παρακάτω

Μία (1) θέση Επιμελητή Β΄ Ακτινοδιαγνωστικής για την οποία η διαδικασία διορισμού του ιατρού έχει ήδη ολοκληρωθεί.

Δύο (2) θέσεις Επιμελητή Β΄ Παθολογίας για τις οποίες δεν έχουν κοινοποιηθεί πρακτικά στην αρμόδια υπηρεσία.

Τέλος, για το Κ.Υ. «ΙΘΑΚΗΣ» έχουν δοθεί οι παρακάτω θέσεις:

Μία (1) θέση Επιμελητή Α΄ Παιδιατρικής για την οποία η διαδικασία διορισμού του ιατρού έχει ήδη ολοκληρωθεί.

Μία (1) θέση Επιμελητή Β΄ Παθολογίας για την οποία δεν έχει κοινοποιηθεί πρακτικό στην αρμόδια υπηρεσία.

Η υποστήριξη του Γ.Ν. Κεφαλληνίας και του Γ.Ν. Ληξουρίου τόσο για το πρωινό ωράριο

όσο και για τις εφημερίες γίνεται με Γενικό Ιατρό, υπόχρεους υπηρεσίας υπαίθρου και οπλίτες ιατρούς που ανήκουν στην οργανωτική δομή και δύναμη του Κ.Υ. Σάμης ή και άλλων υγειονομικών δομών της 6ης Υγειονομικής Περιφέρειας (Υ.ΠΕ.).

Ο ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ

Β. ΚΟΝΤΟΖΑΜΑΝΗΣ


Ετικέτες:


00 inkefalonia general ad 300X250