Ιατρική Απόβαση σε Αργοστόλι και Ληξούρι! Φοιτητές Ιατρικής εξασκούνται σε περίοδο αιχμής

Τελευταία ενημέρωση: Δευτέρα, 22 Ιουλίου 2019 11:11

Ιατρική Απόβαση σε Αργοστόλι και Ληξούρι! Φοιτητές Ιατρικής εξασκούνται σε περίοδο αιχμής

Ένα καλοκαιρινό πρόγραμμα, με 23 έτη ιστορίας, διοργανώνεται για ακόμη μία χρονιά από την Επιστημονική Εταιρία Φοιτητών Ιατρικής Ελλάδος (Ε.Ε.Φ.Ι.Ε. – www.eefie.org).

Το πρόγραμμα «Ιατρική Απόβαση», ήδη από το 1997, πραγματοποιείται σε συνεργασία με Μονάδες Υγείας (Νοσοκομεία, Κέντρα Υγείας, Πολυδύναμα Περιφερειακά Ιατρεία) και Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης νησιών και άλλων τουριστικών προορισμών της Ελλάδας. Ως θεσμός τελεί υπό την αιγίδα της 2ης, 4ης, 5ης, 6ης και 7ης Υγειονομικής Περιφέρειας (Υ.ΠΕ.).

Μέσω του προγράμματος «Ιατρική Απόβαση», οι φοιτητές έχουν τη δυνατότητα να εργαστούν σε Μονάδες Υγείας τουριστικών προορισμών κατά τη διάρκεια των καλοκαιρινών μηνών. Οι συμμετέχοντες είναι φοιτητές Ιατρικής από όλες τις Ιατρικές Σχολές της χώρας μας που έχουν ολοκληρώσει τουλάχιστον ένα κλινικό έτος, δηλαδή έχουν εκπαιδευτεί ήδη έναν χρόνο μέσα στα πανεπιστημιακά νοσοκομεία, διασφαλίζοντας έτσι το γνωστικό υπόβαθρο των φοιτητών στην αντιμετώπιση του ασθενή και την αποτελεσματική παρουσία του στη Μονάδα Υγείας.

Στόχος είναι η προσφορά εθελοντικής βοήθειας στους Ιατρούς και το προσωπικό των Μονάδων Υγείας. Η ενίσχυση του έργου τους είναι σημαντική τόσο λόγω της αυξημένης τουριστικής προσέλευσης, όσο και λόγω της επίκαιρης πραγματικότητας των προσφυγικών κυμάτων, η οποία πολλαπλασιάζει τις ανάγκες για ιατρική περίθαλψη. Φέτος θα συμμετέχουν πάνω από 300 φοιτητές Ιατρικής σε περισσότερους από 40 τουριστικούς προορισμούς.

Επιπλέον, το πρόγραμμα αποσκοπεί στην εκπαίδευση των φοιτητών Ιατρικής και μελλοντικών Ιατρών στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας και την αντιμετώπιση επειγόντων περιστατικών υπό πραγματικές συνθήκες. Κατά τον τρόπο αυτό, οι φοιτητές έχουν την ευκαιρία να δουν και να αντιμετωπίσουν συνήθη επείγοντα περιστατικά των τουριστικών περιοχών και να γνωρίσουν τις συνθήκες παροχής υγείας σε δομές εκτός των Πανεπιστημιακών Κλινικών, όπου ασκούνται σύμφωνα με το πρόγραμμα σπουδών.

Το πρόγραμμα συμβάλλει ουσιαστικά στην προετοιμασία των φοιτητών για την Υπηρεσία Υπαίθρου (Αγροτικό Ιατρείο), στην προώθηση του εθελοντισμού, στη στήριξη των Περιφερειακών Μονάδων Υγείας, στη δημιουργική συνάντηση νέων από διαφορετικά μέρη της Ελλάδας και στην ανάπτυξη ομαδικότητας και συνεργασίας.

Μία κίνηση από φοιτητές για φοιτητές, με σκοπό τη βελτίωση της ιατρικής περίθαλψης, τον εθελοντισμό, την εκπαίδευση και τη γνωριμία με την ιατρική υπαίθρου.

Πιο συγκεκριμένα σχετικά με τον τρόπο διεξαγωγής του προγράμματος, οι φοιτητές Ιατρικής θα έρχονται σε ζευγάρια κάθε 10 μέρες στα νοσοκομεία Αργοστολίου και Ληξουρίου. Το πρώτο ζευγάρι αφίχθη στις 10 Ιουλίου, και κάθε 10 μέρες θα έρχονται νέα ζευγάρια φοιτητών καθώς φεύγουν οι προηγούμενοι, μέχρι τις 28 Αυγούστου. Συνολικά σε κάθε ένα από τα 2 νοσοκομεία θα εργαστούν εθελοντικά 10 φοιτητές σε βάθος 5

 

 17545386 1370416596315061 3928547444428777456 o