Το ΙΚΙ για το Γεράσιμο Πεντόγαλο

Δημοσιεύτηκε: Τρίτη, 06 Νοεμβρίου 2012 09:24

H φωτογραφία είναι απο την παρουσίαση του βιβλίου γιατροί της Κεφαλονιάς το 2004

H φωτογραφία είναι απο την παρουσίαση του βιβλίου γιατροί της Κεφαλονιάς το 2004

Εκ μέρους των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου του Ιδρύματος Κεφαλονιάς και Ιθάκης θα ήθελα να εκφράσω την ειλικρινή και βαθειά μας λύπη για την 'απώλεια' του Γεράσιμου Πεντόγαλου και ταυτόχρονα τα θερμά μας συλλυπητήρια στην οικογένεια του.

Ο Γεράσιμος Πεντόγαλος υπήρξε ένας από εκείνους τους εκλεκτούς συμπατριώτες μας, χάρις στους οποίους η μικρή μας πατρίδα έχει αποκτήσει τη γνωστή φήμη της, σαν μήτρα σπουδαίων προσωπικοτήτων. Πράγματι, ο πασίγνωστος σε όλους άριστος γιατρός-χειρουργός, ο ιστορικός ερευνητής, ο συγγραφέας, ο καθηγητής της ιστορίας της ιατρικής, ο πνευματικός άνθρωπος με την πλήρη σημασία της λέξης, θα καταγραφεί ως ένας 'Επιφανής Κεφαλλήν» και όχι μόνον.. Διότι το έργο του αναγνωρίστηκε και τιμήθηκε πανελληνίως!..

Όσοι είχαν την τύχη να τον γνωρίσουν από κοντά και να συνεργαστούν μαζί του διαπίστωσαν την εξυπνάδα, τις γνώσεις και κυρίως το πάθος του για την ιστορία και την ιατρική, δύο επιστήμες που χάρις σ' αυτόν, βρήκαν ένα δημιουργικό και καρποφόρο συνδυασμό στο εξαιρετικά ενδιαφέρον και σχετικά 'παρθένο'- πριν μερικές δεκαετίες- γνωστικό πεδίο της Ιστορίας της Ιατρικής.

Γεννημένος και αναθρεμμένος σε ένα τόπο όπου υπήρξε το λίκνο πολλών και διάσημων θεραπόντων της ιατρικής, θέλησε και ό ίδιος, φύσει και θέσει «αρμόδιος», να καταγράψει, να τεκμηριώσει και να αναδείξει αυτή την πλούσια «ιατρική κληρονομιά» της Κεφαλονιάς. Αλλά και γενικότερα η τοπική μας ιστορία του οφείλει πολλά για την συνέπεια, την αφοσίωσή και τη διαχρονική του προσφορά στην ιστορική έρευνα- τόσο σε ποσότητα όσο και ποιότητα.

Ο Γεράσιμος Πεντόγαλος ήταν πάντα στο κέντρο της πνευματικής παραγωγής και δημιουργίας των νησιών μας όπως και του ευρύτερου επτανησιακού χώρου μέσα από τους αντίστοιχους επιστημονικούς φορείς: ένας αληθινός και αθόρυβος πνευματικός εργάτης. Προσωπικά, κρατώ μέσα μου, σαν πολύτιμη παρακαταθήκη, κάποιες αναμνήσεις -σημαδιακές στιγμές- και από τα τριάντα πέντε και πλέον χρόνια γνωριμίας μου μαζί του που δεν χωρούν στις γραμμές αυτές.

Το ΙΚΙ είχε την τύχη να αναλάβει την οργάνωση της παρουσίασης και των δύο τόμων του σημαντικότερου έργου του για τους γιατρούς και τη ιατρική της Κεφαλονιάς. Και αυτή η συνεργασία θα αποτελεί πάντα τιμή για το ίδρυμά μας. Όπως τιμή θα αποτελεί και η προσφώνηση του στην εκδήλωση για την επέτειο των δέκα χρόνων από τη ίδρυση του ΙΚΙ καθώς και η γενναιόδωρη ηθική του στήριξή στις δράσεις του ιδρύματος, ιδίως σε εκείνες σχετικά με την πολιτιστική κληρονομιά.

Ας ευχηθούμε, το έργο του, η ζωή του και το 'παράδειγμά ' του να βρουν μιμητές στις νεότερες γενιές των συμπατριωτών μας! Το έχουμε μεγάλη ανάγκη στους δύσκολους αυτούς καιρούς ...

Για το ΙΚΙ
Ηλίας Μπεριάτος




ΠΙΟ ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ