Γαβριήλ Μανωλάτος: Γιατί με το «ΜέΡΑ25»

Τελευταία ενημέρωση: Δευτέρα, 24 Ιουνίου 2019 12:12

Γαβριήλ Μανωλάτος: Γιατί με το «ΜέΡΑ25»

Η δημοκρατία είναι συμμετοχή

ΓΙΑΤΙ  ΜΕ ΤΟ  «ΜέΡΑ25»

Γράφει ο

ΓΑΒΡΙΗΛ ΜΑΝΩΛΑΤΟΣ

Καθηγητής

Διεθνούς Οικονομίας και Χρηματοδοτικής Διοίκησης

Υποψήφιος Βουλευτής Κεφαλληνίας-Ιθάκης

Η δημοκρατία είναι συμμετοχή.  

Δεν είναι παραμύθι  ούτε αφήγημα. Είναι μια δυναμική διαδικασία μετάβασης της κοινωνίας σε χειροπιαστή καθημερινότητα. Γι’ αυτό συμμετέχω ενεργά,  γι’ αυτό ψηφίζω. Το να μη συμμετέχω, το να μην ψηφίζω αποτελεί και αυτό μια ψήφο. Είναι όμως μία ψήφος ανοχής σε ανθρώπους που πιθανόν έχουν αντίθετα συμφέροντα ή έλλειψη οράματος.

Γιατί όμως ψηφίζω ΜέΡΑ25. Τί είναι το ΜέΡΑ25;

ΜέΡΑ σημαίνει Μέτωπο Ευρωπαϊκής Ρεαλιστικής Ανυπακοής. Θα έλεγα και Μέτωπο Ελληνικής Ρεαλιστικής Αριστεράς  

Το ΜέΡΑ25 ούτε είναι, ούτε μπορεί να γίνει άλλο ένα ελληνικό κόμμα. Είναι μέτωπο γιατί τα σκυμμένα και υπάκουα κεφάλια δε μπορούν να υλοποιούν οράματα. Ανυπακοή, ρεαλιστική, διότι η ανυπακοή για να έχει δύναμη πρέπει να συνδυάζεται με την κατάθεση ρεαλιστικών και υπεύθυνων προτάσεων και θέσεων.

Αποτελεί τον εκλογικό βραχίονα στη χώρα μας, ενός ευρύτερου πανευρωπαϊκού κινήματος με την ονομασία DiEM25, Κίνημα για τη Δημοκρατία στην Ευρώπη 2025 (αγγλ. Democracy in Europe Movement 2025) στόχος του οποίου είναι η προώθηση προτάσεων και ολοκληρωμένων προγραμμάτων, που αποσκοπούν στη ριζική αναδόμηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης και στην αντιμετώπιση της ολιγαρχίας που κυριαρχεί.

Το ΜέΡΑ είναι βαθύτατα δημοκρατικό κίνημα.

Ψηφίζω και συμμετέχω με το ΜέΡΑ γιατί είναι το μοναδικό κόμμα που τολμά να προτείνει νέο ειδικό φόρο επί των τραπεζών (που ανέρχεται ετησίως στο 0,2% των χρεών των τραπεζών), ο οποίος προορίζεται να ενισχύσει τα ασφαλιστικά ταμεία. Είναι θεμελιώδες να αντιληφθούμε πως «αντίπαλος» μας δεν είναι ο οποιοσδήποτε συνάνθρωπος μας αλλά αυτό το απρόσωπο και χαοτικό φεουδαρχικό τραπεζικό σύστημα, από τα μπατζάκια του οποίου κρέμεται ολόκληρη η ευρωπαϊκή πολιτική ηγεσία

Ψηφίζω και συμμετέχω με το ΜέΡΑ25 γιατί σε συνεργασία με τα υπόλοιπα κόμματα της Ευρωπαϊκής Άνοιξης, ζητά ενίσχυση των δικαιωμάτων των εργαζομένων σε όλη την Ευρώπη και καλεί όλα τα κράτη μέλη να έρθουν σε συμφωνία να χρηματοδοτήσουν και να εγγυηθούν αξιοπρεπή εργασία σε όλους τους Ευρωπαίους κατοίκους που την αναζητούν.

Είμαι με το ΜέΡΑ25 γιατί ζητάει τη δημιουργία ενός επενδυτικού ταμείου πολιτών, το οποίο θα διανέμει κάθε χρόνο ένα Καθολικό Μέρισμα Πολιτών, ώστε κάθε πολίτης να είναι συμμέτοχος στην οικονομική ανάπτυξη.

Ψηφίζω ΜέΡΑ25 γιατί θέλει να θεσπίσει ένα Πράσινο Επενδυτικό  Πρόγραμμα, το οποίο θα επενδύει 500 δισεκατομμύρια ευρώ κάθε χρόνο, στην πράσινη μετάβαση της Ευρώπης, δημιουργώντας πληθώρα νέων εργασιακών θέσεων στα μέσα μεταφοράς, στην βιομηχανία και στην γεωργία, βελτιώνοντας ταυτόχρονα την ποιότητα του περιβάλλοντος μας και θέτοντας τα θεμέλια για μια σημαντική κλιματική μεταστροφή.

Ψηφίζω ΜέΡΑ25 γιατί ήρθε επιτέλους η ώρα να αλλάξουμε αυτό το κράτος –Λεβιάθαν.

Ήρθε η ώρα να καταλάβουμε πως το οποιοδήποτε πολιτικό και οικονομικό σύστημα που ακολουθούμε αποτελεί προέκταση κοινωνικού οράματος και ανάγκης. Προκύπτει δε και καθορίζεται από τον άνθρωπο και όχι το αντίθετο.

Ήρθε η ώρα να αντιληφθούμε πως δεν υπάρχει κανένα αόρατο χέρι και καμία κεντρική τράπεζα που να ελέγχει και να διαμορφώνει την αγορά και τις ζωές μας, αλλά αυτό είναι αποκλειστικά δική μας ευθύνη, μέσω της επιλογής των πολιτικών προσώπων που θα αγωνιστούν για την υλοποίηση των επιδιώξεων μας.

Μακρύς και επίπονος είναι ο δρόμος. Ας κάνουμε όμως την αρχή και ας ανάψουμε την σπίθα που θα κάνει την ατελείωτη νύχτα ΜέΡΑ.