Λειτούργησε μετά από χρόνια η εκκλησία στον οικισμό του Αγίου Δημητρίου στο Αφράτο (photos)

Τελευταία ενημέρωση: Σάββατο, 27 Οκτωβρίου 2012 18:39

Λειτούργησε μετά από χρόνια η εκκλησία στον οικισμό του Αγίου Δημητρίου στο Αφράτο (photos)

Είναι εξαιρετικά σημαντικό να ανοίγει ξανά μετά από χρόνια μια εκκλησία. Αυτό το γεγονός συνέβη στον οικισμό του Αγίου Δημητρίου στο Αφράτο, όπου ανήμερα της γιορτής του Αγίου Δημητρίου, τελέστηκε η πανηγυρική θεία λειτουργία χοροστατούντος του παπά Ανδρέα Λιοσάτου και του πάπα Κώστα Λιοσάτου. Κείμενο: Γιώργος ΧαλαβαζήςΦωτογραφίες: Δημήτρης Χρηστάτος

Πατέρας και γιός λοιπόν χοροστάτησαν σε μία πολύ σημαντική Θεία Λειτουργία που την παρακολούθησε πλήθος πιστών από τα γύρω χωριά.

Έξω από την εκκλησία πραγματοποιήθηκε και η αρτοκλασία, όπου οι πιστοί πήραν το παραδοσιακό ψωμοτύρι, ελιές και εδέσματα που είχαν φέρει οι γυναίκες της περιοχής.

Η ιστορία της εκκλησίας αλλά και της εικόνας του Αγίου Δημητρίου που υπάρχει εκεί είναι εξαιρετικά μεγάλη. Η εικόνα του Αγίου Δημητρίου χρονολογείται γύρω στο 1700 και την έφεραν οι άνθρωποι που έμειναν πρώτοι στον αγροτικό οικισμό.

Επειδή ο Αγιος Δημήτριος, είναι ο προστάτης των σιτηρών και των δημητριακών, πολλές φορές επικαλούνταν το όνομά του για να τους προστατεύει στις αγροτικές τους καλλιέργειες. Μεγάλο ιστορικό γεγονός αποτελεί το υπογεγραμμένο αντιμήνσιο από τον Άγιο Νοταρά, ο οποίος κατήλθε ως δεσπότης 180 χρόνια μετά τον θάνατο του αγίου Γερασίμου να προσκυνήσει τον συγγενή του.

Την εκκλησία αγιογράφησε εσωτερικά η Χριστίνα Κεφάλα, σύζυγος του Παπά Κώστα Λιοσάτου, ενώ τα κειμήλια που βρέθηκαν μέσα σε ένα μπαούλο συντηρήθηκαν από τον Πάπα Κώστα και μπήκαν σε μία βιτρίνα προς έκθεση μέσα στην εκκλησία.

Η εκκλησία ανήκει στη οικογένεια Βιλάνδου, η οποία είχε έρθει από την Αθήνα για να μπορέσει να παραστεί στην εορτή.

Με ιδιαίτερη ικανοποίηση ο πατήρ Κωνσταντίνος είδε ξανά την εκκλησία να λειτουργεί ενώ οι ιδιοκτήτες της είναι πρόθυμοι να τελέσουν εκεί και άλλες τελετές.

Ευχαριστούμε θερμά τον εορτάζοντα Δημήτρη Χρηστάτο, για τις φωτογραφίες που μας απέστειλε

{phocagallery view=category|categoryid=250|limitstart=0|limitcount=0}




ΠΙΟ ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

00 inkefalonia general ad 300X250