Ο Ιατρικός Σύλλογος Κεφαλονιάς σχετικά με την Κοινωνική Κάρτα

Δημοσιεύτηκε: Παρασκευή, 26 Οκτωβρίου 2012 14:04

Ο Ιατρικός Σύλλογος Κεφαλονιάς σχετικά με την Κοινωνική Κάρτα

Ο ιατρικός σύλλογος Κεφαλονιάς με απόφαση του διοικητικού του συμβουλίου προχωρά στην θέσπιση κοινωνικής κάρτας (αντί ιατρείου). Η δύσκολη οικονομική κατάσταση που ζουν πολλοί συμπολίτες μας, που βρίσκονται ήδη στα όρια της φτώχειας, επιβάλλουν μια κοινωνικής μορφής παρέμβασης του ιατρικού σώματος.

Επίσης, διάφοροι άσχετοι φορείς που δεν έχουν σχέση με ιατρικά θέματα, και για διάφορους δικούς τους λόγους που δεν αφορούν το ιατρικό σώμα, σχεδιάζουν την σύσταση κοινωνικού ιατρείου, κίνηση στην οποία έχει πάντα και δημόσια εναντιωθεί το ΔΣ του συλλόγου μας. Αυτή η στάση μας εξηγείται από το γεγονός ότι κοινωνικά ιατρεία που δεν θα ελέγχονται από ιατρούς αλλά από διάφορους άσχετους φορείς, θα επιφέρουν μία άναρχη κατάσταση, στον χώρο της υγείας στο νησί μας.

Για αυτούς τους λόγους, ο Ιατρικός Σύλλογος, ως ο πλέον επίσημος ιατρικός θεσμικός παράγοντας, αποφασίστηκε να γίνει ο πρωτεργάτης μιας κοινωνικής ιατρικής προσφοράς.
Πιστεύουμε ότι ο σωστός τρόπος λειτουργίας μιας κοινωνικής ιατρικής προσφοράς πρέπει να γίνεται με μια ειδική κάρτα, που θα δίνεται από τον ιατρικό σύλλογο, έτσι ώστε να μπορεί ο ασθενής να επισκέπτεται τον εθελοντή ιατρό όπου και αν αυτός ασκεί το επάγγελμά του. Σκοπός μας είναι η ιατρική παροχή να γίνεται διακριτικά και χωρίς ιδιαίτερη διαφήμιση. Χωρίς ειδικά κοινωνικά ιατρεία τα οποία είναι, και υπερβολή για ένα μικρό μέρος σαν το δικό μας και σε δύσκολη θέση θα φέρνουν τους ασθενείς που θα περιμένουν από έξω και θα μπορούν να εκληφθούν ως διαφήμιση για το ΔΣ του συλλόγου μας.

Ποιός θα έχει δικαίωμα στην κοινωνική κάρτα; Απαραίτητα δικαιολογητικά:
1. Ασφαλιστική κατάσταση, έγγραφο από τα ταμεία ότι ο δικαιούχος δεν είναι ασφαλισμένος σε κανένα ταμείο
2. Εργασιακή κατάσταση: άνεργος
3. Εκκαθαριστικό εφορίας τρέχοντος οικονομικού έτους καθώς και Ε1 και Ε9.
4. Υπεύθυνη δήλωση ότι δεν λαμβάνουν κανένα εισόδημα από χώρα του εξωτερικού
5. Συνοδευτική έκθεση από την πρόνοια που θα εξηγεί γιατί ο αιτών δεν μπορεί να ασφαλιστεί από αυτήν και θα πιστοποιεί την δύσκολη οικονομική κατάσταση που βρίσκεται.
6. Απόφαση του ΔΣ η οποία θα εγκρίνει τα παραπάνω δικαιολογητικά και θα χορηγεί την κοινωνική κάρτα.

Τα δικαιολογητικά θα καταθέτονται στο τμήμα πρόνοιας του Δήμου μας και μετά, με συνοδευτική έκθεση, θα αποστέλλονται στο ΔΣ του συλλόγου μας για έγκριση. Τυπικά επίκειται και η προγραμματική σύμβαση με τον δήμο ώστε το αυτοτελές τμήμα της πρόνοιας να είναι αρωγός σε αυτό το έργο μας. Για την ολοκλήρωση αυτών των διαδικασιών η λειτουργία της κοινωνικής κάρτας θα γίνει από το νέο έτος (1-1-2013).

Συμπερασματικά, πιστεύουμε ότι η όποια κοινωνική προσφορά πρέπει να γίνεται σιωπηλά και χωρίς διαφήμιση. Σκοπός αυτής της κίνησης είναι να βοηθηθούν αυτοί που έχουν πραγματικά ανάγκη και όχι να γίνει μια αλόγιστη και ανεξέλεχτη προσφορά ιατρικών επισκέψεων.

Τέλος, παρακαλούμε τα ΜΜΕ να είναι προσεχτικά και φειδωλά στις δημοσιεύσεις τους για το ζήτημα της κοινωνικής κάρτας, ώστε να μην θιγεί ο κοινωνικός της χαρακτήρας και η προσφορά της. Ήδη η πρώτη ανακοίνωση που έγινε ήταν αφορμή εκμετάλλευσης μικροπολιτικών και προσωπικών συμφερόντων. Εμείς από την μεριά μας θα αντισταθούμε σε όσους, προσπαθούν να αμαυρώσουν μία τέτοια πρωτοβουλία.

Ο Πρόεδρος                                        Η Γραμματέας
Πανταζής Πανταζόπουλος                 Στάμω Θεοτοκάτου