Ανοιχτή επιστολή και Πρωτοβουλία αγώνα για τη στέγαση και τη μετακίνηση των αναπληρωτών εκπαιδευτικών

Δημοσιεύτηκε: Δευτέρα, 17 Σεπτεμβρίου 2018 09:11

Ανοιχτή επιστολή και Πρωτοβουλία αγώνα για τη στέγαση και τη μετακίνηση των αναπληρωτών εκπαιδευτικών

ΕΝΩΣΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΩΝ ΜΕΣΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΚΕΦΑΛΟΝΙΑΣ - ΙΘΑΚΗΣ (ΕΛΜΕ-ΚΙ)

Ανοιχτή επιστολή και Πρωτοβουλία αγώνα

για τη στέγαση και τη μετακίνηση των αναπληρωτών εκπαιδευτικών

Προς: κ. Υπουργό Παιδείας

          κ. Υπουργό Ναυτιλίας και Νησιωτικής πολιτικής

          κ. Βουλευτή Κεφαλονιάς -Ιθάκης

          κ. Περιφερειακό Διευθυντή  Εκπαίδευσης Ιονίων Νήσων.

          κ. Περιφερειάρχη Ιονίων Νήσων

          κ. Αντιπεριφερειάρχη Κεφαλονιάς-Ιθάκης

          κ. Δήμαρχο Κεφαλονιάς

          κ. Δήμαρχο Ιθάκης

Ακτοπλοϊκές εταιρείες«kefalonianlines»,«Ionian Group», «Ionion P. Lines»

Αεροπορικές εταιρείες «Olympic Air», «egean airlines», «skyscanner».

ΚΤΕΛ Κεφαλονιάς και Ιθάκης

Κύριοι

Φέτος και για άλλη μια φορά η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ κινήθηκε στην επωδό όλων των προηγούμενων κυβερνήσεων που εδώ και 10χρόνια τώρα, καλύπτουν πραγματικά οργανικά κενά στην εκπαίδευση με προσλήψεις αναπληρωτών και όχι μόνιμους διορισμούς.

Από τη Θεσσαλονίκη ο πρωθυπουργός έδωσε «άδειο καλάθι» στους αναπληρωτές, μιλώντας μόνο με αμφισημία για «4500 άμεσες προσλήψεις εκπαιδευτικών και εξειδικευμένου προσωπικού για την ενίσχυση της Ειδικής Αγωγής», δηλαδή για μια (κι αυτή αόριστη) μερική άμεση κάλυψη κενών στην ειδική αγωγή. Με τον τρόπο αυτό (και με δεδομένο πως οι σημερινοί πίνακες αναπληρωτών στη γενική παιδεία συγκροτούνται κύρια από το κριτήριο της προϋπηρεσίας), αποκάλυψε το στίγμα διαιώνισης της αδιοριστίας αλλά και το στίγμα για νέα «ειδικά» κριτήρια συγκρότησης πινάκων, στο οποίο έχει στρατευθεί η κυβέρνηση. Ούτε καν, λοιπόν, εξαγγελίες για τη γενική όπως έκανε ο Σαμαράς (για 10.000) ή ο Φίλης (30.000 «εμπροσθοβαρείς»). Το έδαφος για αυτό το αίσχος το είχε στρώσει η κυβέρνηση μέσω των διαλόγων για κριτήρια (απολύσεων κι όχι διορισμών στην πράξη) με τους «θεσμικούς» συνδικαλιστικούς συνδαιτημόνες της. Αυτή είναι η μεταμνημονιακή εποχή!!! Ο λόγος που ο κ. Τσίπρας προέβη σε κάτι τέτοιο είναι ένας και πολύ κατανοητός πλέον για όλους. Είναι η δραματική μείωση του κόστους μέσα από την αλλαγή των εργασιακών σχέσεων αλλά και ότι η «πολλαπλότητα των εργασιακών σχέσεων» στα σχολεία, με τα κριτήρια των ιμπεριαλιστικών οργανισμών όπως ο ΟΟΣΑ, η ΕΕ κλπ., αξιολογείται ως θετική.

Το αποτέλεσμα της ομηρίας το βιώνουν όλα αυτά τα χρόνια 25 και πλέον χιλιάδες αναπληρωτές εκπαιδευτικοί που αναγκάζονται να ζουν περιπλανώμενοι από νομό σε νομό και διαφορετικό κάθε χρόνο. Ήδη αυτοί οι συνάδελφοι όλα αυτά τα χρόνια κουβαλούν την πραμάτεια τους μα και την συσσωρευμένη ταλαιπωρία τους, με πολλούς από αυτούς να έχουν κάνει οικογένειες που τις αφήνουν πίσω η παίρνουν τα παιδιά μόνο μαζί τους με ένα δυσβάσταχτο κόστος διαμονής.

Τα δικαιώματά τους θυμίζουν άλλες εποχές.

Οι αναπληρωτές εκπαιδευτικοί είναι χαμηλά αμειβόμενοι και δεν πληρώνονται το καλοκαίρι αφού με κάθε λήξη του σχολικού έτους απολύονται, σε πείσμα της κυβέρνησης που λέει ότι δεν κάνει απολύσεις. Δεν μπορούν να αρρωστήσουν πάνω από δεκαπέντε μέρες τον χρόνο (συν 15 ημέρες ακόμη για σοβαρές παθήσεις), γιατί πέραν αυτών δεν πληρώνονται και δεν υπολογίζονται στην προϋπηρεσία τους οι μέρες της ασθένειάς τους που ξεπέρασαν αυτά τα όρια. Αν όμως είναι «τυχεροί» και το νόσημά τους αποδειχθεί σοβαρό, κινδυνεύουν και με απόλυση. Μια έγκυος αναπληρώτρια δικαιούται άδεια 8 εβδομάδες πριν και 9 εβδομάδες μετά !!!  Όταν προσληφθούν καλύπτουν εκπαιδευτικές ανάγκες και ώρες ως γυρολόγοι σε 4 - 5 (μπορεί και παραπάνω) σχολεία της πόλης ή της όμορης περιοχής, ιδιαίτερα αν είναι κάποιος εκπαιδευτικός ειδικότητας (ξένες γλώσσες, πληροφορικής κλπ.). Τις μετακινήσεις αυτές από πλευράς κόστους τις επωμίζονται οι ίδιοι είτε έχουν δικό τους μεταφορικό μέσο είτε όχι.

Αν κάτω από την ανάγκη της αγωνιστικής διεκδίκησης των προβλημάτων τους απεργήσουν απειλούνται (σε κάποιες περιπτώσεις), ότι θα χάσουν εκτός από το πενιχρό μεροκάματο και την ημέρα της απεργίας ως ημέρα προϋπηρεσίας και ενδεχόμενα την επιδότηση από το ταμείο ανεργίας τους καλοκαιρινούς μήνες. Το υποκριτικό «ενδιαφέρον» της κυβέρνησης για την πορεία της υγείας των εκπαιδευτικών συνολικά, εξαντλείται στους αναπληρωτές, που είναι υποχρεωμένοι κάθε χρόνο να καταθέτουν νέα έγγραφα που να πιστοποιούν την καλή τους υγεία από παθολόγο και ψυχίατρο, ίσως αναγνωρίζοντας ότι οι συνθήκες που προαναφέρθηκαν, φέρνουν πιο κοντά την πιθανότητα να χρειαστούν τους παραπάνω γιατρούς. Όμως οι αναπληρωτές κατά τα άλλα είναι κανονικοί εκπαιδευτικοί όσον αφορά τις υποχρεώσεις τους, δηλαδή διδάσκουν πλήρες ωράριο, διορθώνουν γραπτά Πανελλαδικών εξετάσεων, εξετάζουν τους φυσικώς αδυνάτους μαθητές, επιτηρούν στις Πανελλαδικές εξετάσεις, υπογράφουν τα απολυτήρια Δημοτικού, Γυμνασίου και Λυκείου δηλαδή δημόσια έγγραφα κλπ.

Στο νομό Κεφαλονιάς τα τελευταία χρόνια υπηρετούν στην Α/θμια και στην Δ/θμια εκπαίδευση κάθε χρόνο 200 περίπου αναπληρωτές. Αυτοί οι συνάδελφοι καλούνται να στήσουν το νοικοκυριό τους στην αρχή της σχολικής χρονιάς, με ένα μεγάλο κόστος σχετικά με τις πενιχρές αποδοχές τους, που διαμορφώνει κυρίως το ενοίκιο, το μεγαλύτερο κόστος διαβίωσης και οι μετακινήσεις (80 ευρώ με ΚΤΕΛ – καράβι από και προς Αθήνα). Η τουριστική περίοδος που αρχίζει τα τελευταία χρόνια πολύ νωρίτερα από όταν τελειώνουν τα μαθήματα και τελειώνει πολύ αργότερα από όταν ξαναρχίζουν το Σεπτέμβριο αλλά και η νέα μέθοδος μισθώσεων «Airbnb» έχουν απογειώσει τις τιμές και τις δεσμεύσεις των καταλυμάτων με αποτέλεσμα να γίνεται Γολγοθάς για τους συναδέλφους αναπληρωτές η εξεύρεση κατοικίας και ιδιαίτερα φθηνής. Το αποτέλεσμα είναι να φθάνουν να διανυχτερεύουν οι συνάδελφοι αυτοί ακόμη και στα αυτοκίνητα, στα παγκάκια και στις παραλίες όπως ανέδειξαν πέρσι ρεπορτάζ κάποιων ΜΜΕ.

Το ΔΣ της ΕΛΜΕΚΙ θεωρεί απαράδεκτη και προσβλητική για το σύνολο του κλάδου των εκπαιδευτικών αυτήν την κατάσταση και γι’ αυτό τα τελευταία χρόνια έχει δώσει μεγάλη μάχη να καλυφθούν έστω και στοιχειωδώς οι ανάγκες αυτών των συναδέλφων με χαμηλότερο κόστος, ώστε να μπορούν να αντεπεξέλθουν. Στα πλαίσια αυτά έχει εξασφαλιστεί η φθηνή σίτισή τους στην λέσχη του ΤΕΙ, ενώ για πρώτη φορά πέρσι μετά από πολλά χρόνια, οι ακτοπλοϊκές εταιρείες έδωσαν εκπτωτικά εισιτήρια σε κάποια δρομολόγιά τους σε όλη την διάρκεια της χρονιάς κάτι που και φέτος θα επιδιωχθεί.

Στα παραπάνω πλαίσια και συνεχίζοντας την προσπάθεια να ανακουφίσουμε το κομμάτι αυτό των συναδέλφων μας σχετικά με τη στέγαση και τη μετακίνηση και πέραν των γενικότερων αιτημάτων καλούμε σε διεκδίκηση για:

α) να εξασφαλιστεί άμεσα η ένταξη όλων των συναδέλφων αναπληρωτών σε Κεφαλονιά και Ιθάκη σε προγράμματα του κράτους και της τοπικής διοίκησης που θα εξασφαλίζουν δωρεάν στέγαση σε ξενοδοχεία ή σπίτια, δωρεάν σίτιση για όλους, επίδομα θέρμανσης,

να εξασφαλιστεί νομοθετικά το εκπτωτικό εισιτήριο κατά 50% για τους αναπληρωτές για όλο το χρόνο και για όλα τα δρομολόγια και τις εταιρείες, χερσαίας, ακτοπλοϊκής και αεροπορικής μεταφοράς.

Άμεσα να εξασφαλιστεί η παραμονή τους σε μισθωμένα από την Περιφέρεια και τους Δήμους ξενοδοχεία έως ότου βρουν να ενοικιάσουν κάποιο κατάλυμα.

β) να επισκευασθούν και να αποδοθούν άμεσα στους φοιτητές του ΤΕΙ για την διαμονή τους τα εγκαταλελειμμένα δωμάτια της Εστίας του οικοτροφείου που βρίσκεται στο χώρο όπου στεγάζεται σήμερα το ΕΠΑΛ Αργοστολίου στην Λάσση. Στο πλαίσιο αυτό, όπως έχει αποφασίσει το Περιφερειακό Συμβούλιο Ιονίων Νήσων παλιότερα, να αποδοθεί συγκεκριμένος αριθμός δωματίων στην εν λόγω εστία για τους εκπαιδευτικούς.

γ) Να ξεκινήσει άμεσα η διαδικασία απόσπασης από το ΤΑΙΠΕΔ των παλαιών υπαλληλικών κατοικιών στο Αργοστόλι και εκεί να ανεγερθούν κατοικίες για τους δημόσιους υπάλληλους και τους αναπληρωτές εκπαιδευτικούς του Νομού. Να επισκευαστούν το γυμνάσιο Αγίας Θέκλης και τα υπάρχοντα καταλύματα μέσα σε αυτό και όπου αλλού υπάρχουν τέτοια (Κεραμειές), για να χρησιμοποιηθούν από αυτούς.

δ) Να επισκευαστεί - ανακατασκευαστεί η μαθητική εστία στην Ιθάκη προκειμένου να εξυπηρετήσει την ανάγκη διαμονής μαθητών που μετακινούνται από απομακρυσμένες περιοχές της Ιθάκης ή άλλες περιοχές της χώρας (λόγω ναυτικού τομέα). Εκεί να διαμορφωθούν και χώροι που θα διατεθούν για δωρεάν διαμονή αναπληρωτών.

Η παραπάνω πρωτοβουλία πέραν από το γεγονός ότι θα δώσει μια μεγάλη βοήθεια στους συναδέλφους αναπληρωτές και ιδιαίτερα στις κρίσιμες τουριστικές περιόδους που προαναφέραμε, θα δώσει ζωή σε χώρους που ερημώνουν και καταστρέφονται καθημερινά, ενώ την περίοδο του καλοκαιριού θα μπορεί να έχει και άλλες χρήσεις προς όφελος του λαού και της νεολαίας.

Αργοστόλι,  Σεπτέμβρης 2018                                                Το Δ.Σ. της ΕΛΜΕ-ΚΙ