Απολογισμός δράσεων του Ιδρύματος Κεφαλονιάς Ιθάκης για το 2017

Δημοσιεύτηκε: Δευτέρα, 01 Ιανουαρίου 2018 11:47

Απολογισμός δράσεων του Ιδρύματος Κεφαλονιάς Ιθάκης για το 2017

Για το Νησιωτικό χώρο το 17ο Συνέδριο

 

Αφήνοντας το 2017 και περνώντας το κατώφλι του 2018, το ΔΣ του ΙΚΙ  θέλει να  δηλώσει και πάλι την σταθερή του προσήλωση στους βασικούς του στόχους  για το Περιβάλλον, την Ανάπτυξη και τον Πολιτισμό στην Κεφαλονιά και Ιθάκη και ευρύτερα στα Ιόνια Νησιά, τους οποίους υπηρετεί με τις δράσεις του, συμβάλλοντας κυρίως με επιστημονικές εκδηλώσεις (συμπόσια, συνέδρια,  εκδόσεις  κλπ) σε συνεργασία και με άλλους τοπικούς   φορείς  οι οποίοι δραστηριοποιούνται στο πεδίο αυτό.  

Στη χρονιά που πέρασε, το ΙΚΙ διοργάνωσε στο  Αργοστόλι μαζί με τρία πανεπιστήμια  και με την υλικοτεχνική στήριξη της ΚΕΔΗΚΕ το 16ο Επιστημονικό Συμπόσιο για το  κρίσιμο  θέμα «Το δημογραφικό και μεταναστευτικό ζήτημα: οικονομικές, κοινωνικές και περιβαλλοντικές πτυχές» 

Επίσης σε συνεργασία με την ΚΕΔΗΚΕ και τον πολιτιστικό σύλλογο «Ο Πάλιος»  οργανώθηκε μια εσπερίδα στο Ληξούρι με  αφορμή τη συμπλήρωση 150 χρόνων από  τον σεισμό του 1867 με τίτλο «1867 - 2017: 150 χρόνια από τη μεγάλη καταστροφή της Παλικής»

Παράλειψή μας, όπως ίσως και άλλων τοπικών συλλογικοτήτων, που πρέπει να επισημανθεί,  είναι η απουσία μιας επετειακής εκδήλωσης σχετικά με τον  χαρισματικό κεφαλλονίτη ζωγράφο Γεράσιμο Στέρη (Σταματελάτο) που καταγόταν από το  Πυργί, με αφορμή τη συμπλήρωση των 30 χρόνων από το θάνατό του. Και αυτό, γιατί ο Στέρης υπήρξε ένας εξαιρετικά ιδιόρρυθμος, ξεχωριστός και πρωτοπόρος καλλιτέχνης με πανελλήνια και διεθνή ακτινοβολία και αναγνώριση, για τον οποίο ο Οδυσσέας Ελύτης  έγραψε ότι είναι ο πιο διαυγής αλλά και ο πιο μυστηριώδης έλληνας ζωγράφος. Υποσχόμαστε να αποκαταστήσουμε αυτήν την παράλειψη, με σχετική εκδήλωση, στο νέο έτος 2018 που συμπληρώνονται 120 χρόνια από τη γέννησή του!  Αξίζει να σημειωθεί ότι το ΙΚΙ, στις αρχές της δεκαετίας του ΄90, είχε πρωτοστατήσει  με τη βοήθεια του αείμνηστου διπλωμάτη και κριτικού της τέχνης Αλέξανδρου Ξύδη, να βρει χώρο μόνιμης έκθεσης για έργα του Στέρη.

Ειδικότερα,  με την ευκαιρία της διεξαγωγής του 16ου Συμποσίου, παρουσιάστηκε ειδική επετειακή έκδοση του ΙΚΙ με τίτλο «Τα Συμπόσια της Κεφαλονιάς: Μια πρωτοβουλία με πανελλήνια απήχηση- Συμβολή στην παραγωγή και διάδοση της επιστημονικής γνώσης» το οποίο αναφέρεται στην πραγματοποίηση των 15 προηγούμενων Επιστημονικών Συμποσίων και στα χαρακτηριστικά της πρωτοβουλίας αυτής (φορείς, πρόσωπα, χορηγοί κλπ) με άφθονο εικαστικό υλικό. Η έκδοση αυτή διατίθεται από το ΙΚΙ.

Στο βιβλίο αυτό αναφέρεται μεταξύ άλλων ότι η βασική ιδέα που οδήγησε στο εγχείρημα αυτό (που µετεξελίχθηκε σε άτυπο ‘θεσµό’), ήταν να υπάρξει ένα φόρουµ επιστηµονικού και κοινωνικού διαλόγου, προβληματισμού, ανταλλαγής απόψεων αλλά και γόνιµης αντιπαράθεσης των συμμετεχόντων στα διάφορα γνωστικά πεδία. Τα θέµατα των συμποσίων ήσαν:

1.Περιβάλλον και υγεία: προβλήματα διατροφής - σύγχρονοι διατροφικοί κίνδυνοι

2.Περιβάλλον και γεωργία - ο ρόλος του περιβάλλοντος στην ανάπτυξη της υπαίθρου

3.Σεισµοί και δοµηµένο περιβάλλον - οι επιπτώσεις στον πολεοδοµικό σχεδιασµό και την οικιστική ανάπτυξη

  1. Τουρισµός και πολιτιστικό περιβάλλον
  2. Περιβάλλον και ανάπτυξη στον ορεινό χώρο - ο ρόλος των προστατευόµενων περιοχών και του τουρισμού
  3. Βιώσιµη ανάπτυξη σε παράκτιες και νησιωτικές πόλεις - προβλήµατα και προοπτικές

 7.Προστασία και ανάδειξη του ελληνικού και µεσογειακού τοπίου

 8.Περιβαλλοντικός σχεδιασµός πόλεων και κτιρίων: εξοικονόµηση ενέργειας,  οικολογική δόµηση, βιοκλιµατική αρχιτεκτονική

 9.Κτισµένη κληρονοµιά στη νεότερη εποχή - παράδοση και µοντερνισµός

  1. Πόλεις και περιφέρειες στην Ελλάδα και τη Μεσόγειο στον 21ο αιώνα: χώροι & τόποι - περιβάλλον & ανάπτυξη

11.Προστασία και ανάδειξη µνηµειακής κληρονοµιάς - αναζητώντας ένα µέλλον για το παρελθόν µας

 13.Περιβάλλον - Ενέργεια - Τεχνολογία: ανανεώσιµες πηγές, ενεργειακές καλλιέργειες, τεχνολογικές καινοτοµίες

 14.Ολοκληρωµένη θαλάσσια πολιτική - Θαλάσσιος χωροταξικός σχεδιασµός

 Ανάπτυξη στον παράκτιο χώρο - λιµενική πολιτική, σχεδιασµός & υποδοµές

  1. Αρχιτεκτονική & πολεοδοµία: παράδοση και εκσυγχρονισµός

Στα Συμπόσια έχουν παρουσιαστεί εκατοντάδες εισηγήσεις από κορυφαίους Έλληνες και ξένους επιστήμονες (καθηγητές, στελέχη της διοίκησης και  μελετητές),  από την Ευρωπαϊκή Ένωση, το Συμβούλιο της Ευρώπης, διεθνείς ΜΚΟ και διάφορες χώρες (Δανία, Βέλγιο, Μεγάλη Βρετανία, Καναδάς, ΗΠΑ, Γαλλία, Γερµανία, Ιταλία, Τσεχία, Γιουγκοσλαβία κ.α.).  Με βάση τις ανακοινώσεις και εισηγήσεις  έχουν γίνει µέχρι σήµερα 5 επιστημονικές εκδόσεις. Στα συμπόσια συνεργάστηκαν και συμμετείχαν δεκάδες επιστηµονικοί, επαγγελµατικοί και κοινωνικοί φορείς πανελλήνιας εµβέλειας από τον ιδιωτικό και δηµόσιο τοµέα.  Τέλος, η διεξαγωγή των Συµποσίων σε µια γωνιά του ελληνικού νησιωτικού χώρου, στην Κεφαλονιά, σηµατοδοτεί τη βούληση των διοργανωτών για την ικανοποίηση ενός πάγιου αιτήµατος με στόχο ποιοτικές  εκδηλώσεις στην ελληνική περιφέρεια µε όλα τα πλεονεκτήματα που αυτό συνεπάγεται, (οικονοµικά και πολιτιστικά)  για την  τοπική κοινωνία. Συµπερασµατικά, ο θεσµός των Συµποσίων της Κεφαλονιάς μετρά ήδη 16 χρόνια επιστηµονικής και πνευµατικής προσφοράς σε µια περίοδο όπου η παραγωγή και διάδοση της γνώσης, η παιδεία και η έρευνα για την ανάπτυξη και την προστασία του περιβάλλοντος,  είναι κάτι περισσότερο από αναγκαία. 

Συνεχίζοντας την πορεία του στο 2018, το ΙΚΙ προγραμματίζει το 17ο Επιστημονικό του Συμπόσιο    τέλη Ιουνίου –αρχές Ιουλίου  με θέμα : «Νησιωτικός χώρος: Περιβαλλοντικά, αναπτυξιακά και πολιτισμικά διακυβεύματα» σε μια εποχή που τα  νησιά της χώρας μας -Αιγαίου και Ιονίου -αντιμετωπίζουν μεγάλα προβλήματα αλλά και μεγάλες προκλήσεις.

Ευχόμαστε σε όλους και όλες    Χρόνια Πολλά- Καλή Χρονιά!


Ετικέτες:


ΠΙΟ ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

00 inkefalonia general ad 300X250