Η ΔΑΣ ΟΤΑ για τις καθαρίστριες των σχολείων της Κεφαλονιάς

Δημοσιεύτηκε: Δευτέρα, 11 Δεκεμβρίου 2017 10:00

Η ΔΑΣ ΟΤΑ για τις καθαρίστριες των σχολείων της Κεφαλονιάς

Αλλά και για τα μέτρα προστασίας των εργαζομένων στους ΟΤΑ

Η ΔΑΣ ΟΤΑ Δήμου Κεφαλονιάς χαιρετίζει τον αγώνα των σχολικών καθαριστριών του Δήμου μας. Η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, συνεχίζοντας το δρόμο των προηγούμενων κυβερνήσεων, παρείχε αφειδώς διαβεβαιώσεις στις σχολικές καθαρίστριες πως θα μπει τέλος στην εργασιακή ομηρία και στην απληρωσιά. Όταν όμως κυβερνήσεις και δήμοι υπηρετούν την καπιταλιστική ανάπτυξη οι μόνες διαβεβαιώσεις που ισχύουν σταθερά είναι αυτές προς τους μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους. Οι εργαζόμενοι έχουν μόνο το δρόμο του οργανωμένου ταξικού αγώνα για να υπερασπίζονται το δίκιο τους.

Η ΔΑΣ ΟΤΑ έδωσε εδώ και χρόνια μάχη ώστε οι καθαρίστριες να ενταχθούν στο τοπικό σωματείο των ΟΤΑ, χωρίς πάντα να υπάρχει θετική ανταπόκριση από την πλειοψηφία.

Αποδείχτηκε από τις καθυστερήσεις στις πληρωμές συναδέλφων μας πόσο δίκιο έχουμε στην παραπάνω εκτίμηση. Κατόπιν των προσφάτων κινητοποιήσεων, της απεργίας στις 22-11-2017 στους ΟΤΑ αλλά και στις μετέπειτα παραστάσεις διαμαρτυρίας στην Δημοτική Αρχή (ΝΔ) και στο Δημοτικό Συμβούλιο 28 -11 - 2017, η Δημοτική Αρχή αναδιπλώθηκε και αναθεώρησε τις επί δυόμιση μήνες δικαιολογίες της και πλήρωσε τις καθαρίστριες των σχολείων Α΄ Βάθμιας Εκπαίδευσης στις 8-12-2017 (τα δεδουλευμένα των μηνών Οκτωβρίου – Νοέμβριου 2017).

Η εξέλιξη αυτή είναι αποτέλεσμα της οργάνωσης των καθαριστριών γύρω από το σωματείο τους (μέλη του Συλλόγου Δημοτικών Υπαλλήλων Δήμου Κεφαλονιάς), της δημοσιοποίησης του προβλήματός τους, των κινητοποιήσεων και της αλληλεγγύης που εκφράστηκε από το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα (Εργατικό Κέντρο Κεφαλονιάς, ΕΛΜΕ-ΚΙ κλπ).

Καταδικάζουμε τις φραστικές απειλές μέσα στο δημοτικό συμβούλιο στις 28-11-2017, που κύρια μέσω της επίθεσης στη ΔΑΣ απευθύνονταν στο σύνολο των εργαζομένων. Να μην περάσει το κλίμα τρομοκράτησης. Η ετσιθελική απαγόρευση του Προέδρου του Δημοτικού συμβουλίου, να απαγορεύσει να διαβαστεί το σχετικό ομόφωνο ψήφισμα του Συλλόγου Δημοτικών Υπαλλήλων Δήμου Κεφαλονιάς που τον εκπροσωπούσε η εκλεγμένη με το ψηφοδέλτιο της ΔΑΣ ΟΤΑ δείχνει την αδυναμία της Δημοτικής Αρχής και την πολιτική που εκπροσωπεί.

Ο αγώνας στον κλάδο των ΟΤΑ συνεχίζεται.

Διεκδικούμε:

  • Μόνιμη και σταθερή δουλειά και για τις καθαρίστριες των σχολείων, των δημοτικών παιδικών σταθμών, της βοήθειας στο σπίτι, του Δήμου Κεφαλονιάς με πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα.
  • Άμεση μετατροπή των συμβάσεών τους σε αορίστου χρόνου.
  • Καμιά άλλη καθυστέρηση στη μισθοδοσία των καθαριστριών στα σχολεία και τακτική, πλέον, σταθερή ημερομηνία πληρωμής.

***

Για τα μέτρα προστασίας των εργαζομένων στους ΟΤΑ

Μετά από χρόνια αγώνων δικαιώνονται μερικά στο ζήτημα της προστασίας οι εργαζόμενοι στο Δήμο Κεφαλονιάς και το επόμενο διάστημα θα υπάρχει η σταδιακή χρηματική αποζημίωση των εργαζομένων στο Δήμο που στερήθηκαν το γάλα και τα μέσα ατομικής προστασίας για τα παρελθόντα έτη από την δημοτική Αρχή Κεφαλονιάς (ΝΔ).

Πρόκειται για εργαζόμενους στην καθαριότητα, στο πράσινο, στις τεχνικές υπηρεσίες, στο κοιμητήριο, στον ηλεκτροφωτισμό, στις αθλητικές και πολιτιστικές δραστηριότητες κλπ και αφορά μόνιμους, αορίστου και συμβασιούχους.

Η ΔΑΣ-ΟΤΑ Κεφαλονιάς τονίζει ότι η εξέλιξη αυτή δεν ήρθε με ευχολόγια και παρακαλετά, ούτε βέβαια μας χαρίστηκε.

Ήρθε με επίπονο, πολύχρονο αγώνα στον οποίο πρωτοστάτησε η ΔΑΣ ΟΤΑ μέσα από διαρκείς παρεμβάσεις στα διοικητικά συμβούλια του Συλλόγου Δημοτικών Υπαλλήλων του Δήμου Κεφαλονιάς, τις Γενικές Συνελεύσεις του κλάδου μας από το 2011 και μέχρι σήμερα, καθώς και με την επαγρύπνηση των συναδέλφων για να μην παραγραφούν τα ως άνω δικαιώματά μας, αλλά και με πιέσεις και παραστάσεις διαμαρτυρίας στην Δημοτική Αρχή, ως πάγια διεκδίκηση.

Με αφορμή και την εξέλιξη αυτή μπορούν οι συνάδελφοι να κρίνουν και να βγάλουν συμπεράσματα για το γεγονός ότι δεν υποταχθήκαμε στη λογική ότι «τίποτε δε γίνεται» και πως «οι αντοχές της ελληνικής οικονομίας και των δεδομένων του Δήμου δεν επιτρέπουν την υλοποίηση αυτών των διεκδικήσεων». Να κριθεί ο ρόλος κάθε δύναμης στο ΔΣ του Συλλόγου γύρω από το πρόβλημα αυτό, όπως και το ποιοι μας έδειξαν αλληλεγγύη (ΠΑΜΕ, Εργατικό Κέντρο, ΕΛΜΕ-ΚΙ κλπ).

Συνάδελφοι, συναδέλφισσες.

Ασφάλεια και προστασία στην εργασία ασφαλώς δεν είναι μόνο το γάλα, όπως δείχνουν τα δεκάδες «ατυχήματα» - στην ουσία εγκλήματα κράτους και εργοδοσίας. Αξιοποιούμε την όποια κατάκτηση για να συνεχίσουμε τον αγώνα στα κύρια και ουσιαστικά ζητήματα.

Τα προβλήματα θα οξυνθούν και τα δικαιώματά μας σε όλη τη γραμμή του μετώπου θα δεχτούν επίθεση. Η πολιτική κυβέρνηση – κεφαλαίου – ΕΕ και όλων όσων στρατεύονται υπέρ της καπιταλιστική ανάπτυξη θέλουν να μην μείνει τίποτε όρθιο σε εργασιακά, ασφαλιστικά, κοινωνικά δικαιώματα. Φθάνουν να καταργούν το δικαίωμα στην ΑΠΕΡΓΙΑ.

Δίνουμε όλοι και όλες το «παρών» στις 14 ΔΕΚΕΜΒΡΗ στη ΓΕΝΙΚΗ ΑΠΕΡΓΙΑ. Διεκδικούμε τις σύγχρονες ανάγκες μας δεν κάνουμε βήμα πίσω!!!

Αργοστόλι 10 – 12 - 2017




ΠΙΟ ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ