Τα θυρανοίξια του ΙΝ του Αγίου Σπυρίδωνος στα Ματζαβινάτα [εικόνες]

Τελευταία ενημέρωση: Σάββατο, 25 Νοεμβρίου 2017 12:31

Τα θυρανοίξια του ΙΝ του Αγίου Σπυρίδωνος στα Ματζαβινάτα [εικόνες]

Τα θυρανοίξια του Ιερού Ναού του Αγίου Σπυρίδωνος στα Ματζαβινάτα πραγματοποιήθηκαν πριν από λίγες ημέρες, παρουσία του Μητροπολίτη Κεφαλονιάς Δημητρίου και πλήθους Ιερέων.

Κατά τη διάρκεια του εκκλησιασμού, τιμήθηκε με τον τίτλο του «Αναγνώστη» ο κ. Παναγής Ατσάρος για την προσφορά του στην αποκατάσταση του Ναού, ο οποίος υπέστη σημαντικές ζημιές, κατά τη διάρκεια των σεισμών του 2014.

Ο κ. Ατσάρος, στο λόγο που απηύθυνε στους παρευρισκόμενους , υποστήριξε ότι υπηρετεί το Ναό τα τελευταία τριάντα χρόνια και θεωρεί υποχρέωσή του τη διαφύλαξη και συντήρηση του.

Στόχος, σύμφωνα με τον κ. Ατσάρο, ήταν η  διάσωση των κειμηλίων και των εικόνων του Ναού, ενώ ο αγώνας για τη διάσωση αφιερώθηκε από τον ίδιο στη μνήμη των γονέων του.

«Τον αγώνα αυτόν θέλω να τον αφιερώσω στη μνήμη των γονιών μου, που μου εμφύσησαν την αγάπη για τον Χριστό και τους αγίους μας, στον πατέρα μου που υπηρέτησε τον ναό ως ιεροψάλτης, στην μητέρα μου και στα αδέλφια μου που έχουν φύγει από τη ζωή» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Ατσάρος.

IMG 0256IMG 0265IMG 0293IMG 0296IMG 0308IMG 0351IMG 0376IMG 0388IMG 0414IMG 0426IMG 0448IMG 0449IMG 0539IMG 0556IMG 0587IMG 0639IMG 0646IMG 0683IMG 0688IMG 0702

* Οι εικόνες είναι από το γνωστό φωτογραφείο στο Ληξούρι "ΕΠΡΕΠΕ".

Το σύνολο της ομιλίας του κ. Ατσάρου :

 Σεβασμιότατε

Αιδεσιμότατοι   πατέρες

Κυρίες  και  Κύριοι

Συγχωριανές και Συγχωριανοί

 Καλησπέρα  σας

Σεβασμιότατε  σας καλωσορίζουμε  στον Ιερό Ναό του Αγίου Σπυρίδωνα  Μαντζαβινάτων σε τούτη την ιδιαίτερη τελετή γι’ αυτόν τον ιερό χώρο.

Ο Ναός του Αγίου  Σπυρίδωνα  Μαντζαβινάτων  ήταν  από πολύ παλιά  συναδελφικός   ναός  κάποιων  οικογενειών  του χωριού.

Σώζεται νοταριακή  πράξη στα 1696  που συνετάχθη από τον Νοτάριο

Κωνσταντίνο  Μηνιάτη και  αφορά στον ειρημένο ναό  αγοροπωλησίες και εργασίες   για τον ευπρεπισμό του,  καθώς και για τη γενική διευθέτηση της περιουσίας του  ναού.

Επίσης, σώζεται η νοταριακή πράξη, όπου στις 30 Δεκεμβρίου 1721

συμφωνήθηκε η κατασκευή του τέμπλου του ναού, με αναφορές τόσο στους   χορηγούς όσο και στους εκτελεστές του έργου.

Ο Ιερός Ναός υπέστη σοβαρές ζημιές από τους σεισμούς του 1867, του 1953 και του 1972.

Οι μεγαλύτερες  όμως ζημιές  που έπαθε ο ναός,  είναι αυτές των σεισμών του  2014,  από τις οποίες κατέστη εντελώς ακατάλληλος. Οι  βαθιές ρηγματώσεις  στους τοίχους, στην ουρανία του ναού, στην  κόγχη και στο δάπεδο ήταν έντονες με αποτέλεσμα να θέλει ριζική επιδιόρθωση σε όλα τα μέρη του.

Σεβασμιότατε από τις πρώτες μέρες της εγκαθιδρύσεώς σας στον επισκοπικό   θώκο του νησιού μας, μας βοηθήσατε με τη συμβουλή σας, τον τρόπο σας και παράλληλα, ο εφημέριος του ναού,  πατέρας Ιωάννης   Φραγκισκάτος  από την πρώτη στιγμή, νύκτα και μέρα με την απαράμιλλη προσφορά του, καθώς και με τη συμπαράσταση του Συμβουλίου του ναού, πήραμε τις δύσκολες αποφάσεις προς αποκατάστασή του  ιερού κτίσματος και σήμερα καμαρώνουμε για το αποτέλεσμα.

Σεβασμιότατε

Υπηρετώ το ναό από τριακονταετία και θεωρώ υποχρέωσή μου, αυτά που παραλάβαμε να τα διαφυλάξουμε και να τα συντηρήσουμε,  όπως πρέπει,  για να συνεχίσουν το λειτουργικό τους σκοπό μέσα στο χρόνο. 

Έπρεπε λοιπόν αυτός ο ναός να γίνει όπως ήταν πριν, να αποκατασταθεί στην ακεραιότητά του, να σωθούν τα κειμήλιά του, οι εικόνες του.  Ο αγώνας  ήταν μεγάλος , ανέλαβα την πρωτοβουλία και με τη μέγιστη βοήθεια πολλών που σχετίζονται με το ναό και το χωριό, πρωτίστως με τη βοήθεια του Θεού καταφέραμε να τον ξαναφτιάξουμε και σήμερα να είναι λειτουργικός  και να τον χαιρόμαστε.

Τον αγώνα αυτόν θέλω να τον αφιερώσω στη μνήμη των γονιών μου, που μου εμφύσησαν την αγάπη για τον Χριστό και τους αγίους μας, στον  πατέρα μου που υπηρέτησε τον ναό  ως ιεροψάλτης, στην μητέρα μου και στα αδέλφια μου που  έχουν φύγει από τη ζωή. 

Να ευχαριστήσω,  εσάς Σεβασμιότατε

τον πατέρα  Ιωάννη Φραγκισκάτο

την οικογένεια μου τον ανηψιο μου,Αγγελο,Μουρελατο Δημητρη,Γιωργο Ζερβο . Όλα τα συνεργεια  εκτιμοντας την καλυτερη προσφορα τους προς χαρη του ναου τον Βασιλη Μπουρμπουλη,Αντωνη Τιμοθεατο,Διονυση Κατσιβελη Δημητρη Κτσιβελη,Δαβρη Δημητρη,Γιωργο Ατζουλατο,Πναγη Συνοδινο,Βιτωρατο Σπυρο με τα αδελφια του Αντωνη και Στεφανο,Πρεντανο Παναγη,με τους γιους του και ιδιεταιρως τον Ανασταση για την προσφορα του τον Αγαπιο Μαρκαντωνατο τις γυναικες την Πρεσβυτερα για την ευγενικη προσφορα τους για την καθαριοτητα και στολισμο του ναου και ολους οσους βοηθησαν για τον ναο ολους εσας που συμετειχατε στην ιερη τουτη τελετη για τον ναο.   

Εύχομαι  δια των πρεσβειών του Αγίου Δεσπότη μας να χαρίζει η Παναγία και ο Άγιος Σπυρίδωνας υγεία προσωπική και οικογενειακή.

Επιτρέψετέ μου να συμπληρώσω, ότι δεν αρκεί μόνο να φτιάχνουμε ναούς , πρέπει πρωτίστως να τους γεμίζουμε με μεγάλους και μικρούς κοιτάζοντας με την καρδιά μας  προς τον ουρανό για τον δρόμο του Θεού.

Σας ευχαριστω


Ετικέτες:


00 inkefalonia general ad 300X250