Καμίνι από σήμερα όλη η χώρα!

Τελευταία ενημέρωση: Παρασκευή, 24 Αυγούστου 2012 07:54

Καμίνι από σήμερα όλη η χώρα!

Καύσωνας μακράς διαρκείας ξεκινά από σήμερα σε όλη τη χώρα! Σε πολλές περιοχές το θερμόμετρο θα φτάσει ακόμα και τους 42 βαθμούς Κελσίου. Ο καιρός θα είναι γενικά αίθριος σε όλη τη χώρα, με υψηλές θερμοκρασίες που θα αγγίξουν ακόμα και τους 39 βαθμούς στα ηπειρωτικά, ενώ το Σαββατοκύριακο θα ξεπεράσει τους 40 βαθμούς σε όλη τη χώρα.

Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 20 έως 36 βαθμούς στη Βόρεια Ελλάδα, από 23 έως 37 στην Κεντρική και Νότια Ελλάδα, από 24 έως 39 βαθμούς στη Δυτική Ελλάδα και από 25 έως 32 βαθμούς στα νησιά του Αιγαίου και στην Κρήτη. Στα ανατολικά Δωδεκάνησα και στα νησιά του Ανατ. Αιγαίου η μέγιστη θερμοκρασία θα φτάσει τοπικά στους 35 ως 36 βαθμούς.

Οι άνεμοι στο Αιγαίο θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις μέτριοι και τοπικά ισχυροί. Στο Ιόνιο μέτριοι βορειοδυτικοί άνεμοι θα πνέουν μετά το μεσημέρι.

Αναλυτικά:

Την Παρασκευή (24/8/2012), το Σάββατο (25/8/2012) και την Κυριακή (26/8/2012) στα ηπειρωτικά η μέγιστη θερμοκρασία θα φθάσει τους 39 με 40 και πιθανόν κατά τόπους τους 41 βαθμούς Κελσίου. Στις Κυκλάδες τους 36 και στις υπόλοιπες νησιωτικές περιοχές τους 37 με 38 βαθμούς.

Τη Δευτέρα (27/8/2012) στην ανατολική χώρα η θερμοκρασία θα φθάσει τους 38 με 40 και πιθανόν τοπικά τους 41 βαθμούς Κελσίου πριν αρχίσει να υποχωρεί.

Πως να προφυλαχθείτε από τον καύσωνα

Με τον καύσωνα να έχει «κυριεύσει» την Αττική και να εξαπλώνεται σταδιακά σε όλη τη χώρα, οι συμβουλές για την αντιμετώπιση του πύρινου μετώπου που δημιουργούν η ηλιακή ακτινοβολία και η υψηλή θερμοκρασία είναι επιβεβλημένες, στις περισσότερες δε περιπτώσεις αποδεικνύονται σωτήριες για την προστασία μικρών και μεγάλων.

Σύμφωνα με τις οδηγίες που εξέδωσαν η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, το υπουργείο Υγείας και το ΕΚΑΒ, ιδιαίτερη προσοχή στις έκτακτες καιρικές συνθήκες των επόμενων ημερών πρέπει να δείξουν οι ηλικιωμένοι και τα παιδιά, χωρίς αυτό να σημαίνει βεβαίως ότι ο καύσωνας δεν μας απειλεί όλους ανεξαιρέτως.

Επίσης, όσοι πάσχουν από χρόνια νοσήματα (αναπνευστικά, καρδιαγγειακά, κλπ) πρέπει να συμβουλευτούν οπωσδήποτε τον θεράποντα ιατρό τους για την εφαρμογή ειδικών οδηγιών, κατά περίπτωση. Ιδιαίτερα, όσοι παίρνουν φάρμακα, πρέπει να συμβουλεύονται τον ιατρό τους, αν πρέπει να τα συνεχίσουν και σε ποια δοσολογία, επειδή μερικά έχουν την ιδιότητα να αυξάνουν την θερμοκρασία του σώματος.

Τι πρέπει να αποφεύγεται κατά τις ημέρες του καύσωνα:

-Ηλιοθεραπεία. Παραμείνετε σε σκιερά και δροσερά μέρη τις θερμές ώρες της ημέρας αποφεύγοντας τους χώρους όπου επικρατεί συνωστισμός

-Βαριά σωματική εργασία, ιδιαίτερα σε χώρους με υψηλή θερμοκρασία, άπνοια και μεγάλη υγρασία

-Βάδισμα ή τρέξιμο για πολύ ώρα κάτω από τον ήλιο

- Κατανάλωση λιπαρών φαγητών και αλκοόλ

-Πολύωρα ταξίδια με διάφορα μέσα συγκοινωνίας, κατά τη διάρκεια της υψηλής ζέστης

Τι συστήνεται:

-Ελαφρύ ντύσιμο, με άνετα και ανοιχτόχρωμα ρούχα από πορώδες υλικό για να διευκολύνεται ο αερισμός του σώματος και η εξάτμιση του ιδρώτα. Φορέστε καπέλο ή άλλο κάλυμμα από φυσικό υλικό, που να επιτρέπει καλό αερισμό του κεφαλιού

-Μικρά, συχνά γεύματα, με έμφαση στα φρούτα και τα λαχανικά. Πίνετε άφθονα υγρά (νερό και χυμούς φρούτων). Αν η εφίδρωση είναι έντονη, τότε συστήνεται η πρόσθετη λήψη αλατιού για να κρατηθεί το επίπεδο των υγρών στον οργανισμό

-Πολλά χλιαρά ντους κατά τη διάρκεια της ημέρας. Καλό θα είναι επίσης να τοποθετούνται υγρά καλύμματα στο κεφάλι και στο λαιμό, σαν προστατευτικά μέτρα

-Μαύρα ή σκουρόχρωμα γυαλιά που προστατεύουν τα μάτια από την έντονη αντανάκλαση του ήλιου

Οδηγίες για νεογνά και βρέφη:

-Τα νεογνά πρέπει να είναι ντυμένα όσο γίνεται πιο ελαφρά. Προτιμότερο είναι τα χέρια και τα πόδια τους να είναι ελεύθερα και να μην τυλίγονται σε πάνες.

-Όταν κάνει ζέστη να τους προσφέρονται συχνά, εκτός από γάλα (μητρικό ή άλλο) και άλλα υγρά όπως χαμομήλι, νερό, κλπ.

-Τα βρέφη και τα μεγαλύτερα παιδιά καλό είναι να τρώνε περισσότερα χορταρικά και φρούτα και λιγότερα λίπη.

-Καλό είναι τα παιδιά να μην παραμένουν πολύ ώρα στον ήλιο μετά το μπάνιο και να φορούν πάντα καπέλο. Εννοείται ότι το κολύμπι γίνεται 10 με 1 το πρωί και μετά τις 5 το απόγευμα!

Τι πρέπει να προσέχουν οι ηλικιωμένοι:

Οι άνθρωποι μεγαλύτερης ηλικίας απειλούνται περισσότερο από τη θερμοπληξία και τις άλλες επιπτώσεις της ζέστης, οπότε συστήνεται να παραμένουν σε δροσερό και σκιερό μέρος καθόλη τη διάρκεια του καύσωνα. Το δωμάτιο ή το σπίτι γενικά, κατά τη διάρκεια των ζεστών ωρών της ημέρας πρέπει να είναι ερμητικά κλειστό, αφού όμως έχει δροσιστεί και μείνει ανοιχτό όλη τη νύχτα.

Οι οικογένειες που έχουν ηλικιωμένα άτομα, καλό θα είναι να φροντίζουν να μην τα εγκαταλείπουν μόνα τους σε περιπτώσεις θερινών διακοπών ή πολυήμερης απουσίας από το σπίτι. Σε αντίθετη περίπτωση, θα πρέπει να εξασφαλίσουν κάποιο άτομο για την καθημερινή τους φροντίδα.

Διατροφή

- Προσθέστε λίγο περισσότερο αλάτι στο φαγητό σας, για να διατηρήσετε σε ισορροπία τα υγρά του σώματος, καθώς υπάρχει έντονη εφίδρωση. Στην περίπτωση που έχετε υψηλή πίεση, η οδηγία δεν έχει νόημα και σαφώς την αγνοείτε.

- Καταναλώστε φρούτα και λαχανικά. Το καλοκαίρι προσφέρει ευρύτατη γκάμα επιλογών, θρεπτικών και ιδιαίτερα γευστικών, με κορυφαία το καρπούζι, το πεπόνι, τα σύκα, τα σταφύλια. Πέρα από δροσιά, παρέχουν ηλεκτρολύτες και ιχνοστοιχεία, που χάνει ο οργανισμός με τον ιδρώτα, ενώ, χάρη στις φυτικές τους ίνες, διευκολύνουν την πέψη, με αποτέλεσμα να μην επιβαρύνεται επιπλέον ο οργανισμός.

- Αποφύγετε τα βαριά φαγητά και τις πλούσιες σε λιπαρά τροφές. Η πέψη τους επιβαρύνει το πεπτικό σύστημα.

- Νερό. Έχετε πάντα μαζί σας ένα μπουκαλάκι δροσερό νερό, που καταναλώνεται ευκολότερα σε μεγάλες ποσότητες.

- Περιορίστε την κατανάλωση καφέ και αλκοολούχων ποτών, είναι διουρητικά.

Φάρμακα και καύσωνας

Η ζέστη μπορεί να επηρεάσει τη δράση συγκεκριμένων φαρμάκων, όπως τα αντικαταθλιπτικά, ως εκ τούτου όσοι ακολουθούν φαρμακευτική αγωγή, θα πρέπει να συμβουλευτούν το γιατρό τους, μήπως χρειαστεί να την τροποποιήσουν.

ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ