Τρία χρόνια μετά τους σεισμούς και οι "πληγές" της Κεφαλονιάς παραμένουν ανοικτές...

Τελευταία ενημέρωση: Πέμπτη, 26 Ιανουαρίου 2017 10:16

Τρία χρόνια μετά τους σεισμούς και οι "πληγές" της Κεφαλονιάς παραμένουν ανοικτές...

Τρία χρόνια απο τους σεισμούς της 26ης Ιανουαρίου του 2014 - Τι θα έπρεπε να έχει γίνει και τι έγινε μέχρι σήμερα 

Με την φύση δεν μπορείς να τα βάλεις, όμως κάθε φορά που το ημερολόγιο θα δείχνει 26 του Γενάρη, κάθε φορά θα μας θυμίζει τι πέρασε εκείνη την ημέρα το νησί της Κεφαλονιάς.

Το ευτύχημα είναι πως από εκείνους τους σεισμούς δεν θρηνήσαμε ανθρώπινες ζωές, το "τραγικό" είναι πως τρία χρόνια μετά οι "πληγές" που άφησε πίσω του ο σεισμός της Κεφαλονιάς παραμένουν ορθάνοικτες.

Και αν δεν κλείσουν σύντομα, τότε όλο αυτό θα βαραίνει ακόμα περισσότερο στις πλάτες των Κεφαλονιτών, που είδαν σπίτια και περιουσίες να καταστρέφονται σε δευτερόλεπτα, δρόμους και δημόσια κτίρια να αχρηστεύονται...

Πρωτοφανούς ισχύος σεισμοί

Τρία χρόνια συμπληρώνονται σήμερα από την 26η Ιανουαρίου του 2014, ημέρα όπου ο εγκέλαδος «επισκέφθηκε» την Κεφαλονιά κάνοντας ιδιαίτερα αισθητή την παρουσία του τόσο σε ισχύ, όσο και σε συνέπειες..

Λίγο πριν τις τέσσερις το μεσημέρι μια ιδιαίτερα ισχυρή δόνηση έκανε την εμφάνισή της προκαλώντας φόβο και πανικό σε μεγάλος μέρος των κατοίκων της Κεφαλονιάς.

Οι σεισμογράφοι έδειξαν 6 βαθμούς της κλίμακας ρίχτερ με επίκεντρο 9 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά του Ληξουρίου.

Οι Κεφαλονίτες είχαν χρόνια να βιώσουν την ένταση του σεισμικού φαινομένου σε τέτοια επίπεδα.

Η δύναμη των μετασεισμών ήταν ισχυρή ενώ το πλήθος τους μεγάλο.

Η σημερινή εικόνα της Κεφαλονιάς θα ήταν διαφορετική εάν δεν είχε εκδηλωθεί  και ο δεύτερος πολύ ισχυρός σεισμός στις 05.08 το πρωί  της 3ης Φεβρουαρίου..

Εκείνη την ημέρα 5.7 R έπιασαν κυριολεκτικά στον ύπνο τους Κεφαλονίτες προκαλώντας μια ακόμη, μεγάλη αναστάτωση και ακόμη πιο καταστροφικές συνέπειες σε ιδιωτική και Δημόσια περιουσία.

Οι επιστήμονες μίλησαν για εντυπωσιακά υψηλή επιτάχυνση και στις δυο περιπτώσεις , που κυμαίνονταν από τα 0,40 και έφθανε τα 0,68g.

Το γεγονός ότι εκδηλώθηκαν σε χαμηλό εστιακό βάθος και σε επίκεντρο στην ξηρά , σε συνδυασμό με την ισχύ και την επιτάχυνσή τους είχε ως αποτέλεσμα να μιλάμε για πρωτοφανούς δύναμης φαινόμενα.

Οι συνέπειες

Πολλές από τις πληγές που άνοιξαν το 2014, παραμένουν ακόμη ανοιχτές.

Αν και έχουν περάσει 3 χρόνια από τότε, πολλά πράγματα δεν έχουν ολοκληρωθεί, ενώ άλλα δεν έχουν καν δρομολογηθεί!

Το οδικό δίκτυο που επλήγη  βρίσκεται σε κακή κατάσταση, οι δημόσιες υποδομές στην Παλλική δεν έχουν αποκατασταθεί.

Εκατοντάδες μαθητές του Β Δημοτικού και του Γενικού Σχολείου Ληξουρίου  συνεχίζουν για ακόμη μια χρονιά τα μαθήματα σε κοντέϊνερ.

Στο Αργοστόλι, οι μαθητές του 4ου Δημοτικού πραγματοποιούν μαθήματα στο Ξενία , όπως επίσης και οι μαθητές του 5ου Νηπιαγωγείου, ενώ οι μαθητές του 3ου νηπιαγωγείου στο ΤΕΙ.

Ο περιβόητος Xάρακας χρειάσθηκε τρία χρόνια για να ολοκληρωθεί , και ακόμη δεν έχει παραδοθεί στην κυκλοφορία..

Ασαφής παραμένει και η κατάσταση με το Αρχαιολογικό Μουσείο Αργοστολίου όπου ανήκει στο Υπουργείο Πολιτισμού και αρχικά είχε κριθεί κατεδαφιστέο.

Στάσιμη τα πράγματα και με τις Eργατικές Kατοικίες στο Ληξούρι , όπου αν και η Εθνική Αντιπροσωπεία έχει ψηφίσει την τροπολογία που ρυθμίζει θέματα γύρω από τους όρους δόμησης , ακόμη δεν έχουν προχωρήσει και πολλά.

Το λιμάνι του Ληξουρίου, ακόμα δεν έχει ξεπεράσει τις "πληγές" του σεισμού.

Και ο κατάλογος δυστυχώς είναι αρκετά μεγάλος.

Είναι σίγουρο πως θα μπορούσαν να έχουν γίνει πολλά περισσότερα πράγματα...

Το ζητούμενο όμως είναι να μην καθυστερήσουν και άλλο, όλα όσα ακόμα έχουν να γίνουν...

Διότι κάθε μέρα που περνάει, κάθε εβδομάδα ή μήνας που οι «πληγές» του σεισμού μένουν ανοικτές, τόσο περισσότερο «πληγώνουν» και τους Κεφαλονίτες οι οποίοι είδαν και βλέπουν στην καθημερινότητά τους ακόμα και σήμερα, τους σεισμούς του 2014 να τους ακολουθούν.

https://www.youtube.com/watch?v=Ot1Z_RMD51I

https://www.youtube.com/watch?v=ljuOpBHIn3g


Ετικέτες:


00 inkefalonia general ad 300X250