Δημοτική Κοινότητα Ληξουρίου: «Αιτία πολέμου η απόπειρα κλεισίματος του Μαντζαβινάτειου Νοσοκομείου»

Δημοσιεύτηκε: Σάββατο, 04 Αυγούστου 2012 00:54

Δημοτική Κοινότητα Ληξουρίου:  «Αιτία πολέμου η απόπειρα κλεισίματος του Μαντζαβινάτειου Νοσοκομείου»

Όταν, το 1924, ο Παναγής Μαντζαβινάτος, υιοθετώντας την πρόταση των αδελφών Αλιβιζάτων, με την διαθήκη του διέθεσε την περιουσία του για την ίδρυση του Νοσοκομείου στο Ληξούρι, έθετε έναν ιστορικό θεμέλιο λίθο που αφορούσε στην προστασία της υγείας των Παλικισιάνων. Η ιστορική αυτή δωρεά, μετά από διαρκείς αγώνες και προσφορά του συνόλου των κατοίκων της Παλικής, πήρε σάρκα και οστά την 1η Ιανουαρίου του 1961 οπότε και λειτούργησε για πρώτη φορά το Μαντζαβινάτειο Νοσοκομείο.

Το Μαντζαβινάτειο Νοσοκομείο Ληξουρίου λειτουργεί αδιάκοπα από το 1961, προσφέροντας υπηρεσίες υγείας στους κατοίκους της Παλικής, κάνοντας έτσι πράξη το όραμα του Παναγή και της Αντωνίας Μαντζαβινάτου. Η ιστορία, οι διαρκείς αγώνες για την υλοποίηση και αδιάκοπη λειτουργία του και πάνω απ' όλα η προσφορά του Μαντζαβινάτειου Νοσοκομείου στους πολίτες, το έχουν καταστήσει αναπόσπαστο και απαραίτητο κομμάτι ολόκληρης της κοινωνίας της Παλικής.


Τον τελευταίο καιρό κεντρικά ΜΜΕ (δυστυχώς και κρατικά) προβάλουν στοιχεία (διαφοροποιημένα από τα επίσημα στοιχεία) που τείνουν να απαξιώσουν και να υποβαθμίσουν τόσο την λειτουργία όσο και την προσφορά του Νοσοκομείου. Μόνο υποθέσεις μπορούμε να κάνουμε για αυτήν την διασπορά αλλοιωμένων στοιχείων για το Νοσοκομείο μας. Είναι ωστόσο ένα γεγονός που μας προβληματίζει ιδιαίτερα.


Ως Τοπικό Συμβούλιο της Δημοτικής Κοινότητας Ληξουρίου, εκφράζοντας το σύνολο των πολιτών, καθιστούμε σαφές προς κάθε κατεύθυνση πως οποιαδήποτε απόπειρα κατάργησης του Μαντζαβινάτειου Νοσοκομείου θα αποτελέσει αιτία πολέμου για την κοινωνία της Παλικής. Θεωρούμε αδιανόητο, ανεπίτρεπτο και ανήθικο κάτι που με τόσο κόπο, αγώνες και αγάπη για τον τόπο τους δημιούργησαν οι κάτοικοι της περιοχής, κάτι που δεν γκρέμισε ο καταστροφικός σεισμός του 1953, να το καταστρέψει η οποιαδήποτε δήθεν επιχειρηματολογία «εξορθολογισμού» της δημόσιας υγείας.


Η κοινωνία της Παλικής έχει υποστεί τα τελευταία χρόνια πολλά «Καλλικρατικά» δεινά και πολλές πληγές έχουν ήδη ανοιχτεί στην τοπική κοινωνία από την παρούσα οικονομική συγκυρία. Σε καμιά περίπτωση δεν θα επιτρέψει άλλη μια μαχαιριά στην καρδιά του κοινωνικού της ιστού, σε αυτά που με ιδρώτα και αίμα θεμελίωσε και διατήρησε ως κόρη οφθαλμού. Θα είναι βαρύς ο πολιτικός πέλεκυς σε αυτούς που θα αποπειραθούν να βάλουν λουκέτο στο Μαντζαβινάτειο Νοσοκομείο Ληξουρίου.

Τοπικό Συμβούλιο Δημοτικής Κοινότητας Ληξουρίου

Ο Πρόεδρος                                                 Τα μέλη
Κωσταντίνος Τσίκλης                         Δημήτρης Μαρκέτος
                                                            Βιολέτα Βουτσινά
                                                        Αλέξανδρος Σπυράτος
                                                   Νίκος Αραβαντινός – Ζαφείρης




00 inkefalonia general ad 300X250