Επιτροπή Αγώνα Φορέων: Όχι στην ιδιωτικοποίηση του Πλατύ Γιαλού

Δημοσιεύτηκε: Δευτέρα, 04 Ιουλίου 2016 05:27

Επιτροπή Αγώνα Φορέων: Όχι στην ιδιωτικοποίηση του Πλατύ Γιαλού

Επιτροπή Αγώνα Φορέων Κεφαλονιάς - Ιθάκης

Ο Πλατύς Γιαλός και οι υπόλοιπες εκτάσεις της ΕΤΑΔ

ΑΝΗΚΟΥΝ ΣΤΟ ΛΑΟ

Η Επιτροπή Αγώνα Φορέων Κεφαλονιάς – Ιθάκης, στην πρόσφατη κινητοποίηση στην Αθήνα, κατέθεσε στη Βουλή και στις ΚΟ των κομμάτων την αντίθετή της στην απόφαση της ΕΤαιρίας Ακινήτων Δημοσίου (ΕΤΑΔ) να εντάξει την παραλία του Πλατύ Γιαλού στο Αργοστόλι στο «πρόγραμμα αξιοποίησης» της εταιρίας.

Η ΕΤΑΔ αφαιρεί τη χρήση των «λουτρικών εγκαταστάσεων» από το Δήμο Κεφαλονιάς και ζητά την παράδοσή τους σε εξουσιοδοτημένο εκπρόσωπό της. Η εξέλιξη αποτελεί προανάκρουσμα για το σύνολο των ιδιοκτησιών της ΕΤΑΔ στο Νομό, σε παραλίες, περιοχές ιδιαίτερου φυσικού κάλους και οικόπεδα (βλ. Υπαλληλικά, Ξενία, Τραπεζάκι, Άγιος Θωμάς, Ράγια, περίπτερο Αίνου κοκ).

Η διαδικασία ιδιωτικοποιήσεων, εμβάθυνσης και επέκτασης της ιδιωτικοοικονομικής λειτουργίας στους χώρους αυτούς, σημαίνει ότι ο λαός της Κεφαλονιάς θα έχει μεγαλύτερα εμπόδια ή και θα στερηθεί το δικαίωμα δωρεάν – απρόσκοπτης πρόσβασης στη γη και τη θάλασσά του. Σημαίνει, ακόμη, ότι χώροι που σήμερα στεγάζουν (ή θα μπορούσαν να στεγάσουν) σχολεία ή θα μπορούσαν να διατεθούν για οικίες σε εργάτες – υπάλληλους (πχ νέους γιατρούς, εκπαιδευτικούς κλπ) θα αποτελέσουν πεδία κερδοφόρων επενδύσεων για την καπιταλιστική ανάπτυξη. Η ΕΤΑΔ αξιοποιεί το νομοθετικό πλαίσιο που έχει εξυφανθεί διαχρονικά από τις κυβερνήσεις, την ΕΕ και τις συμφωνίες με τους δανειστές (διευκολύνσεις για εκχωρήσεις αιγιαλών - παραλιών – περιοχών φυσικού κάλους και δημόσιων οικοπέδων σε ιδιώτες, αλλαγές χρήσης γης, διευκόλυνση τσιμεντοποίησης κλπ). Η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ όχι μόνο είναι συνεχιστής του έργου της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ αλλά και «τολμά» να κάνει πιο ανοιχτά και ξετσίπωτα τη βρώμικη δουλειά που δεν είχαν τολμήσει οι προηγούμενοι.

Η θέση των σωματείων και των Λαϊκών Επιτροπών που συσπειρώνονται στην Επιτροπή Αγώνα δικαιώνεται, δυστυχώς, για μια ακόμη φορά. Καταρρέουν τα φληναφήματα των τέως και νυν πολιτικών παραγόντων από τα νησιά μας (υπουργών, στελεχών ΕΤΑ κοκ) αλλά και όλων των τοπικών διοικήσεων, Δημοτικών και Περιφερειακών, ότι οι συμφωνίες εκχώρησης των παραλιών στους ΟΤΑ θα διασφάλιζαν τα λαϊκά δικαιώματα. Στην περίπτωση του Πλατύ Γιαλού η υποχρηματοδότηση των ΟΤΑ και οι προτεραιότητες της Δημοτικής Αρχής (ΝΔ) μεταφράζονται σε μία άνευ προηγουμένου υποβάθμιση των εγκαταστάσεων στο χώρο, που αξιοποιείται από την κυβέρνηση στα σχέδιά της. Η αποδοχή των υπέρογκων μισθωμάτων προς την ΕΤΑΔ που αδυνατούσε να πληρώσει ο Δήμος, προετοίμασε την καταγγελία της υφιστάμενης σύμβασης παραχώρησης. Η φθηνή και ανέξοδη κοκορομαχία μεταξύ συγκυβέρνησης – ΟΤΑ, μεταξύ ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, η οποία δεν αμφισβητεί στο ελάχιστο τη στρατηγική της αξιοποίησης και της επιχειρηματικής δράσης (βλ. σπήλαια ή πανάκριβες εκμισθώσεις παραλιών από το Δήμο Κεφαλονιάς, εργασιακές σχέσεις «γαλέρας»), στόχο έχει να εγκλωβίσει και να αποπροσανατολίσει το λαό. Δεν αφορά το λαό το ποιος επιχειρηματίας (κράτος, δήμος ή ιδιώτης), «γειτνιάζων» ή νέος θα του κόβει το εισιτήριο. Επί κυβερνήσεων ΝΔ - ΠΑΣΟΚ «έβγαινε στα κάγκελα» ο ΣΥΡΙΖΑ και διεκδικούσε να μη δοθούν οι παραλίες στους «επενδυτές – πειρατές» τώρα σιωπά ένοχα, όπως σιώπησε και στη Βουλή η αντιπροσωπεία της ΚΟ που μας υποδέχτηκε με επικεφαλής την κ. βουλευτή. Σιωπούν η τοπική ΝΕ του ΣΥΡΙΖΑ και η Περιφερειακή Αρχή (ΣΥΡΙΖΑ- ΛΑΕ) δικαιολογεί την αντίδραση της ΕΤΑΔ. Τώρα, που η συγκυβέρνηση έγινε μνημονιακότερη των μνημονιακών, η ΝΔ και η Δημοτική Αρχή δήθεν υπερασπίζονται τα λαϊκά δικαιώματα.

Η Επιτροπή Αγώνα Φορέων καλεί το λαό της Κεφαλονιάς να βγάλει συμπεράσματα. Να αξιοποιήσει την παρακαταθήκη των αγώνων που έχει ιστορικά για τον Πλατύ Γιαλό και τις άλλες προς «αξιοποίηση» εκτάσεις. Να ακουμπήσει στις δικές του δυνάμεις και όχι σε όψιμους φίλους και δήθεν αγωνιστές.

Διεκδικούμε:

1. Έξω η ΕΤΑΔ από τον Πλατύ Γιαλό και τις υπόλοιπες παραλίες και εκτάσεις.
2. Καμιά ιδιωτικοποίηση αυτής ή και των υπόλοιπων παραλιών, ελεύθερες παραλίες, δωρεάν πρόσβαση και δωρεάν παροχή λουτρικών υπηρεσιών.
3. Αιγιαλοί - παραλίες – περιοχές φυσικού κάλους – όλες οι προς «αξιοποίηση» εκτάσεις λαϊκή περιουσία.




00 inkefalonia general ad 300X250