Ζ. Τζαννάτος: "Υποταγμένη και σπασμωδική η δημοσιονομική προσαρμογή"

Δημοσιεύτηκε: Κυριακή, 22 Ιουλίου 2012 07:08

Ζ. Τζαννάτος: "Υποταγμένη και σπασμωδική η δημοσιονομική προσαρμογή"

"Υποταγμένη περισσότερο σε Ευρωπαϊκές και διεθνείς σκοπιμότητες παρά συντεταγμένη με τις πραγματικές απαιτήσεις αναδιάρθρωσης της ελληνικής οικονομίας, και σποραδική ως προς τα μέτρα που σπασμωδικά επιβλήθηκαν"... με αυτό τον τρόπο χαρακτηρίζουν τη δημοσιονομική προσαρμογή που έχει επιχειρηθεί εδώ και πάνω από δύο έτη στην Ελλάδα στο πλαίσιο των δύο διεθνών δανειακών συμβάσεων στήριξης που έχουν υπογραφεί μεταξύ των ελληνικών κυβερνήσεων και της τρόικας από το Μάιο του 2010 έως το Φεβρουάριο του 2012, δύο Έλληνες οικονομολόγοι, ο καθηγητής Ζαφείρης Τζαννάτος και o κ. Γιάννης Μονογυιός.

Ο κ. Ζαφείρης Τζαννάτος είναι σήμερα ανώτερος σύμβουλος του Διεθνούς Οργανισμού Εργασίας (και προηγουμένως της Παγκόσμιας Τράπεζας όπου ήταν επίσης επικεφαλής του κοινωνικού προγράμματος στα πλαίσια της διάσωσης της οικονομίας της Κορέας το 1997) και ο κ. Γιάννης Μονογυιός είναι Eπικεφαλής της Δημοσιονομικής και Νομισματικής Πολιτικής του Κέντρου Προγραμματισμού και Οικονομικών Ερευνών (ΚΕΠΕ) (ενώ στο παρελθόν έχει διατελέσει σύμβουλος στην Παγκόσμια Τράπεζα).

Οι κκ. Τζαννάτος και Μονογυιός αποτύπωσαν την ελληνική εμπειρία της πρωτοφανούς για τα μεταπολεμικά δεδομένα, σκληρής δημοσιονομικής προσαρμογής σε μία πολύμηνη ευρωπαϊκή μελέτη που ανέλαβε ο Διεθνής Οργανισμός Εργασίας (International Labour Organization-ILO) σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Ένωση (European Union-EU). Η σχετική μελέτη τωνILO-EU ολοκληρώθηκε στα μέσα του περασμένου Ιουνίου και παρουσιάστηκε σε διεθνές Συνέδριο στις Βρυξέλλες και πρόκειται να εκδοθεί από το διεθνούς φήμης εκδοτικό οίκο "EdwardElgar" με τίτλο: «Το σόκ στον Δημόσιο Τομέα. Ο Αντίκτυπος των Πολιτικών Λιτότητας στην Ευρώπη» στις αρχές του 2013.

Η μελέτη αυτή που έγινε υπό την αιγίδα του ILO-EU, περιλαμβάνει τις εμπειρίες δημοσιονομικής προσαρμογής έμφαση στις μεταρρυθμίσεις στον δημόσιο τομέα σε 14 χώρες-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης (και μιας χώρας υπό ένταξη) και κυρίως εκείνων που έλαβαν τα τελευταία χρόνια "πακέτα διάσωσης" από την ΕΕ, την ΕΚΤ και το ΔΝΤ, όπως για παράδειγμα η Ελλάδα, η Πορτογαλία, η Ιρλανδία ή λίγο παλιότερα η Λετονία.

Σύμφωνα με το ελληνικό κεφάλαιο της πανευρωπαϊκής μελέτης του ILO-EU, το οποίο συνέγραψαν οι κκ Τζαννάτος και Μονογυιός και το οποίο έχει στη διάθεση του το Capital.gr, "κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει ότι έπρεπε να γίνουν εκτεταμένες μεταρρυθμίσεις στο δημόσιο τομέα της Ελλάδας. Ωστόσο, οι μεταρρυθμίσεις αυτές υποτάχθηκαν σ΄ ένα πρόγραμμα διαρθρωτικής προσαρμογής, το οποίο με τη σειρά του υποτάχθηκε στην ανάγκη διάσωσης του ευρώ και στον βραχυπρόθεσμο καθησυχασμό των διεθνών αγορών".

Οι κκ Τζαννάτος και Μονογυιός, εξάλλου. επισημαίνουν τρία κομβικά ερωτήματα που μέχρι και σήμερα παραμένουν ουσιαστικά αναπάντητα, αφήνοντας αδιευκρίνιστο το χαρακτήρα του προγράμματος προσαρμογής στην Ελλάδα:
• Ποιον εξυπηρέτησε περισσότερο το πρόγραμμα στήριξης; Την Ελλάδα ή την Ευρωζώνη;
• Τι πρόβλημα είχε (και έχει) η Ελλάδα; ρευστότητας ή φερεγγυότητας;
• Υπήρξε διάλογος μεταξύ των κοινωνικών εταίρων για τις επιπτώσεις στον ιδιωτικό τομέα και την εξαθλίωση όχι μόνον των αδύναμων κοινωνικών στρωμάτων, αλλά και της μεσαίας τάξης;

Οι κκ Τζαννάτος και Μονογυιός δεν έμειναν μόνο στη διατύπωση ερωτημάτων, αλλά πρότειναν συγκεκριμένες κατευθύνσεις/πολιτικές που θα μπορούσαν να οδηγήσουν στην αποφασιστική αντιμετώπιση της κρίσης στην Ελλάδα.

Για παράδειγμα θα πρέπει δοθεί έμφαση από την πλευρά των ελληνικών αρχών στην ανάπτυξη θεσμών διασφάλισης της διαφάνειας και υπευθυνότητας του Κράτους, τον εξορθολογισμό και την περικοπή των δαπανών αντί της αύξησης των φόρων και την υποστήριξη των αδύναμων κοινωνικών ομάδων.

Πηγή:capital.gr