ΣΤΟ ΓΕΡΑΚΑ… Η πρώτη φωλιά της Caretta Caretta

Δημοσιεύτηκε: Παρασκευή, 13 Μαΐου 2016 12:55

ΣΤΟ ΓΕΡΑΚΑ… Η πρώτη φωλιά της Caretta Caretta

Την φιλοπατρία τους έδειξαν για μια ακόμη χρονιά οι θαλάσσιες χελώνες Caretta Caretta ως προς τις περιοχές όπου γεννήθηκαν, προκειμένου να αναπαραχθούν και να δημιουργήσουν απογόνους.

Πρωτοπόρα παρέμεινε και για φέτος η προστατευόμενη παραλία του Ε.Θ.Π.Ζ. στο Γέρακα όπου προχθές (11.05.2016) εντοπίστηκε η πρώτη φωλιά. Αυτό σηματοδοτεί το γεγονός πως άρχισε και για τη φετινή χρονιά η αναπαραγωγική περίοδος, η οποία θα διαρκέσει έως τα τέλη Οκτωβρίου. Επίσης, πως η εν λόγω παραλία αποτελεί σημαντικό πόλο έλξης επισκεπτών καθ’ όλη τη διάρκεια του καλοκαιριού και ως εκ τούτου χρήζει ιδιαίτερης προστασίας και διαχείρισης.

Λειτουργία του Μουσείου
Ταυτόχρονα, ο Φορέας Διαχείρισης του Ε.Θ.Π.Ζ. θα ήθελε να γνωστοποιήσει τη έναρξη λειτουργίας του Θεματικού Εκθεσιακού Κέντρου (Τηλέφωνο επικοινωνίας: 6973330786) της Θαλάσσιας Χελώνας Caretta caretta στην περιοχή της Δάφνης Βασιλικού από την Τρίτη 17 Μαΐου. Σε ένα παραδοσιακό και συμβατό με το ύφος και το χρώμα του φυσικού περιβάλλοντος κτίριο, ο επισκέπτης μπορεί να απολαύσει φωτογραφική έκθεση όπου απεικονίζονται στοιχεία από τη χλωρίδα και την πανίδα της περιοχής του Ε.Θ.Π.Ζ, θαλάσσια και χερσαία τοπία, καθώς επίσης και πήλινες αναπαραστάσεις της θαλάσσια χελώνας, των νεογνών της, τεχνητές φωλιές κ. ά.


Το Θεματικό Εκθεσιακό Κέντρο διαθέτει ακόμη Αίθουσα Απασχόλησης Παιδιών, όπου εκεί κάθε παιδί μπορεί να εκφράσει το ενδιαφέρον του για το περιβάλλον μέσα από ζωγραφιές και εκπαιδευτικά παιχνίδια. Οι εξειδικευμένοι ξεναγοί του Θεματικού Εκθεσιακού Κέντρου σας περιμένουν για να σας ενημερώσουν σχετικά με την αναπαραγωγή, την ωοτοκία, τους κινδύνους που διατρέχει η Θαλάσσια Χελώνα και τα μέτρα προστασίας που εφαρμόζονται στο Εθνικό Θαλάσσιο Πάρκο Ζακύνθου.

Ο καθαρισμός
Συγχρόνως, εν όψη της έναρξης της φετινής περιόδου ωοτοκίας της θαλάσσιας χελώνας Caretta caretta, ο Φορέας Διαχείρισης του Εθνικού Θαλάσσιου Πάρκου Ζακύνθου σε συνεργασία με τις Μη Κυβερνητικές Περιβαλλοντικές Οργανώσεις ΑΡΧΕΛΩΝ και WWF Ελλάς καθώς και το Α.Τ.Ε.Ι. Ιονίων Νήσων, διοργανώνει καθαρισμό των παραλιών ωοτοκίας των τοπικών κοινοτήτων Βασιλικού και Καλαμακίου του Δήμου Ζακύνθου, σύμφωνα με το ακόλουθο πρόγραμμα: 17/5/2016: Γέρακας, 18/05/2016: Δάφνη, 19/05/2016: Καλαμάκι- Κρυστάλ έως Στάνη, 20/05/2016: Καλαμάκι- Στάνη έως Λούρο, 21/05/2016: Καλαμάκι- Λούρος έως Zante beach, 23/05/2016: Μαραθονήσι και
24/05/2016: Σεκάνια, με ώρα έναρξης τις 9.30πμ.
Η συλλογή και απομάκρυνση των απορριμμάτων από τις παραλίες είναι αναγκαία για τη διευκόλυνση της ωοτοκίας της θαλάσσιας χελώνας και την επιτυχή εκκόλαψη των αυγών, με αποτέλεσμα η συμβολή σας να είναι αναγκαία.

φωτο: www.animalplanet.gr




00 inkefalonia general ad 300X250