Συλλυπητήρια μηνύματα για την απώλεια του Γεράσιμου Αρσένη (Ανανεωμένα)

Τελευταία ενημέρωση: Παρασκευή, 22 Απριλίου 2016 16:17

Συλλυπητήρια μηνύματα για την απώλεια του Γεράσιμου Αρσένη (Ανανεωμένα)

Συλλυπητήρια μηνύματα για την απώλεια του Γεράσιμου Αρσένη

 

Μάκης Θεοτόκατος

Εκφράζω την  βαθιά  μου θλίψη  για τον χαμό του Γεράσιμου  Αρσένη και  τα  θερμά μου συλλυπητήρια  στην  οικογένεια  του.  Η Ελλάδα  έχασε  μια σημαντική προσωπικότητα  έναν σπουδαίο  πολιτικό με ήθος, συνέπεια  εντοιμότητα και  μαχητή.  Αγάπησε με πάθος την  Κεφαλλονιά η οποία  του οφείλει πάρα  πολλά.  Συνεργάστηκα  μαζί  του από  τα πρώτα  χρόνια  της υπουργοποίησηςτου και η προσφορά  του υπήρξε καθοριστική για την ανάπτυξη  της Κεφαλλονιάς και της Ιθάκη.

Γεράσιμε  θα μείνεις για πάντα  στην καρδιά μου.
 
Μάκης Θεοτόκατος.

 

Ευάγγελος Κεκάτος : Φωτεινό το πέρασμα του Γεράσιμου Αρσένη

Αν υπήρχε θεσμικά ο τίτλος του Άρχοντα, αναμφιβόλως θα συνόδευε το πέρασμα ζωής του Γεράσιμου Αρσένη, που λίγα 24ωρα πριν έσβησε το καντήλι της ψυχής του και απομένει ηχηρός ο απόηχος μιας διεθνούς διαδρομής με έντονα τα στοιχεία του κοσμοπολίτη πολιτικού, όπως και να εκλαμβάνει κανείς την ιδιότητα αυτή.

Έντονα τα ίχνη της προσωπικότητάς του από όποια θέση, μικρή ή μεγάλη, πανελλήνια ή διεθνή, που πέρασε και τίμησε με ειλικρίνεια , πάθος δημιουργίας, όραμα και αποτελεσματικότητα.

Απλός, προσιτός, ουσιαστικός,είτε ως «τσάρος της Οικονομίας» , είτε ως εμπνευστής της καθαρά δικής του πολιτικής πρότασης για μια καλύτερη κοινωνία από μία ίσως μικρή κατηγορία ρομαντικών αλλά εμπνευσμένων πολιτικών, που επιθυμούν να «δώσουν» και όχι να «πάρουν».

Θλιμμένη η Κεφαλονιά, συμμετέχει στο πένθος, με μεσίστιες τις Σημαίες της μετά από «ομόφωνη» Απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, σκύβει με σεβασμό στην Μνήμη του Ανθρώπου της, που μέσα στους πολλούς προχωρούσε μόνος.

Επέλεξε ο ισχυρός Άνδρας την μοναχική διαδρομή μέσα στο πλήθος των πολιτικών, που συνήθως επιλέγουν τους «-ατικούς» για να ενισχύουν την όποια εικόνα τους στην κοινωνία και να ισχυροποιούν το πολιτικό τους profile.

Ζηλευτή η καριέρα του στους Διεθνείς Οργανισμούς, γιατί φυσικά πρώτα φτιάχνεις τον εαυτόν σου και μετά την κοινωνία, βαθιά μορφωμένος, επέλεξε την τριτοβάθμια εκπαίδευση , ως το κυρίως έργο, που θα είχε την υπογραφή του στην γενέτειρά του Κεφαλονιά.

Με διακριτικό humor, ένδειξη ευφυούς Άνδρα, με εύστοχες παρεμβάσεις στην πολιτική ζωή της Χώρας μας, με αντιδράσεις όπου χρειαζόταν και διαφωνίες ακόμα και με τους πλέον ισχυρούς, κατέθετε ντόμπρα και ξεκάθαρα την άποψη του και την υπηρετούσε με συνέπεια.

Τιμούσε με την πρόθυμη συμμετοχή του τη Συνεδριακή ζωή του Νησιού και προσυπέγραφε τις Εκδηλώσεις των Αποδήμων με τις πάντοτε θετικές και ωφέλιμες για τον τόπο παρεμβάσεις του.

Δώρο θεού, η «συνοδοιπόρος ζωής», Λούκα Κατσέλη, είχες την αίσθηση ότι συμπλήρωνε ό ένας τον άλλον,είτε σε κεντρικό επίπεδο με κορυφαίες θέσεις στο δημόσιο βίο, είτε στην καθημερινότητα όπου και τους συναντούσες χαμογελαστούς, αισιόδοξους και πάντα προσηνείς.

Πονά η Κεφαλονιά, αλλά «δακρύζει» η Λειβαθώ , που επέλεξε για να κατοικήσει και να «γεμίζει» ενέργεια από το απαράμιλλης ομορφιάς φυσικό περιβάλλον της.

Δεν γνωρίζω αν υπάρχει «άλλη ζωή», αλλά είναι σίγουρο, ότι αν υπάρχει ούτε και εκεί θα «κάτσει καλά», ο ανήσυχος και δημιουργικός ….μέχρι το τέλος, Αγαπητός σε όλους μας Γεράσιμος.

Καλό ταξίδι Γεράσιμε Αρσένη, γιατί αυτό που έχει πάντα σημασία είναι η διαδρομή και η δική σου ήταν φωτεινή σαν το χαμόγελό σου, που είναι βέβαιο ότι η ανάμνηση του θα απαλαίνει το βαρύ πόνο της Οικογένειας, των Συγγενών και των Φίλων σου.

Ευάγγελος Κεκάτος

Α/Δήμαρχος Λειβαθούς



Ένωση Ξενοδόχων Κεφαλληνίας και Ιθάκης

Η Ένωση Ξενοδόχων Κεφαλληνίας και Ιθάκης εκφράζει τα θερμά της συλλυπητήρια στην οικογένεια και στους οικείους του Γεράσιμου Αρσένη για την απώλεια τους.

Ο Γεράσιμος Αρσένης υπήρξε ένας σπουδαίος Έλληνας πολιτικός και ιδεολόγος που διακατέχονταν από ήθος και αξιοπρέπεια, γνωρίσματα σπάνια για την σημερινή μας εποχή.

Το κενό που αφήνει η απώλειά του είναι δυσαναπλήρωτο, το έργο του όμως παρακαταθήκη για τις νεότερες γενιές.

 

ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΑΤΣΙΒΕΛΗΣ 

Γεράσιμος Αρσένης.

Ένα όνομα , μια ιστορία!!

Από τους ελάχιστους Κεφαλονίτες πολιτικούς που απέδειξε με ΕΡΓΑ την αγάπη του για τη γενέτειρά του.

Τα λόγια περιττεύουν μπροστά στο μέγεθος της προσφοράς του.

Αποτίοντας ελάχιστο φόρο τιμής στη μνήμη του προτείνω το Κλειστό Γυμναστήριο Ληξουρίου , έργο που φέρει τη σφραγίδα και υπογραφή του , από τούδε και στο εξής να φέρει το όνομά του και να ονομαστεί Κλειστό Γυμναστήριο Ληξουρίου "Γεράσιμος Αρσένης".

Γιώργος Κατσιβέλης

Δημοτικός Σύμβουλος Παλικής

 

 

 Ψήφισμα Δημοτικής Κοινότητας Αργοστολίου για Γεράσιμο Αρσένη

Αείμνηστε Γεράσιμε Αρσένη ως εκπρόσωποι της γενέτειρας σου πόλεως Αργοστολίου, η Δημοτική Κοινότητα Αργοστολίου σου απευθύνουμε χαιρετισμό και καλό ταξίδι για την νέα σου αιωνία κατοικία και πάντοτε θα είσαι για μας το παράδειγμα ενός ακόμα υγιούς πολιτικού, πνευματικού, επιστήμονα που έβγαλε η Κεφαλλονιά . Μας εκπροσώπησες επάξια και κατόρθωσες να είσαι επιτυχημένος και διέπρεψες σε όλους τους τομείς. Είμαστε περήφανοι.

Συλλυπούμεθα την οικογένεια του Γερασίμου Αρσένη .

Να έχεις καλό ταξίδι Γεράσιμε.

Προς τιμήν του η Δημοτική Κοινότητα Αργοστολίου αποφάσισε,


Α) Να διαβιβάσει στην οικογένεια το ψήφισμα μας ,
Β) Να το κοινοποιήσει στα Μαζικά Μέσα Ενημέρωσης
και
Γ) Να μετονομάσει την οδό Γεωργικής Σχολής και συγκεκριμένα από την διασταύρωση της οδού Σουηδίας με την Γεώργιου βεργωτή (Γηροκομείο) έως την είσοδο της ΒΙ.ΠΕ (Αστυνομία) σε οδό Γερασίμου Αρσένη .

Ο λόγος που μετονομάζεται η συγκεκριμένη οδός είναι ότι εκεί βρίσκεται τα Τ.Ε.Ι τα οποία έχει ιδρύσει ο αείμνηστος Γεράσιμος Αρσένης.

Για την Δημοτική Κοινότητα Αργοστολίου

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ

ΛΟΥΚΑΣ ΝΙΦΟΡΑΤΟΣ

 

Αποχαιρετώντας τον Γεράσιμο Αρσένη

Με το θάνατο του Γεράσιμου Αρσένη η Κεφαλονιά έχασε ένα από τα πιο λαμπρά τέκνα της. Και η χώρα μας έναν διεθνούς εμβέλειας προοδευτικό πολιτικό που άφησε ανεξίτηλα τα ίχνη του από όπου κι’ αν πέρασε: την Οικονομία, την Άμυνα , την Παιδεία (ιδιαίτερα την πανεπιστημιακή στην οποία επιτέλεσε σοβαρό μεταρρυθμιστικό έργο) καθώς και από τους διεθνείς οργανισμούς .

Ιδιαίτερη μνεία αξίζει να γίνει στο γεγονός ότι ο Γεράσιμος Αρσένης υπήρξε κορυφαίος έλληνας της διασποράς, αντικείμενο μεγάλης εκτίμησης και αγάπης από όλους τους απόδημους της Κεφαλονιάς και της Ιθάκης και όχι μόνον.

Τόσο προσωπικά όσο και εκ μέρους του Ιδρύματος Κεφαλονιάς Ιθάκης το οποίο ευτύχησε να συνεργαστεί μαζί του σε ένα από τα συμπόσιά του, εκφράζω τα ειλικρινή μου συλλυπητήρια στην σύζυγό του Λούκα Κατσέλη και στην οικογένεια του.

Ηλίας Μπεριάτος

 

ΣΥΛΛΥΠΗΤΗΡΙΑ Κ.Ε. ΔΗ.ΚΕ.

H Κοινωφελής Επιχείρηση του Δήμου Κεφαλλονιάς εκφράζει τα θερμά της συλλυπητήρια στην Οικογένεια και τους οικείους του εκλιπόντος συμπατριώτη μας πρώην Υπουργού Γεράσιμου Αρσένη.

Θέλοντας να αποτίσει ύστατο φόρο τιμής στον σπουδαίο Κεφαλλονίτη στέλνει τμήμα της Φιλαρμονικής Σάμης, με τη συμμετοχή εκλεκτών μουσικών από όλες τις Φιλαρμονικές για να τον συνοδεύσει στη τελευταία του κατοικία στο Κοιμητήριο, Αμαρουσίου.

 Για το Δ.Σ. τηςΚ.Ε.ΔΗ.ΚΕ.

Ο Πρόεδρος

Άγγελος Δ. Κωνσταντάκης

 

Αδελφότητα Κεφαλλήνων και Ιθακησίων Πειραιά

12994476 994030410633496 1878568892565457107 n

 

ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΠΑΡΑΤΑΞΗ “ΕΝΩΜΕΝΗ ΤΕΤΡΑΠΟΛΗ”

Μετά τη θλιβερή είδηση της απώλειας του μεγάλου Κεφαλλονίτη Γεράσιμου Αρσένη, εκφράζουμε στην οικογένεια του τα ειλικρινή και βαθύτατα συλλυπητήρια μας στο βαρύτατο πένθος τους.

Ο Γεράσιμος Αρσένης υπήρξε διαπρεπής επιστήμονας και κορυφαίος πολιτικός. Υπηρέτησε την Ελλάδα και τη Δημοκρατία με ήθος, εντιμότητα, πίστη και αφοσίωση.

Αφήνει σε εμάς παρακαταθήκη τους αγώνες και το έργο του όπως και τη μεγάλη προσπάθεια του για τη μεταρρύθμιση της παιδείας.

Αγάπησε και υποστήριξε τα νησιά μας και συνέβαλλε καθοριστικά στη δημιουργία υποδομών και στην αντιμετώπιση προβλημάτων. Η δημιουργία του ΤΕΙ Ιονίων Νήσων αποτελεί μια σημαντική στιγμή της δημιουργικής προσφοράς του.

Ας είναι ελαφρύ το χώμα της Αττικής Γης που θα τον σκεπάσει.

ΑΠΟ ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΤΗΣ ΔΗΜΟΤΙΚΉΣ ΠΑΡΑΤΑΞΗΣ

“ΕΝΩΜΕΝΗ ΤΕΤΡΑΠΟΛΗ”

 

ΨΗΦΙΣΜΑ ΤΟΥ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟΥ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ ΙΔΡΥΜΑΤΟΣ ΙΟΝΙΩΝ ΝΗΣΩΝ    

Με τη θλιβερή είδηση της απώλειας του πρώην Υπουργού Παιδείας και Ιδρυτή του ΤΕΙ Ιονίων Νήσων, Γεράσιμου Αρσένη, η Διοικούσα Επιτροπή του Ιδρύματος συνήλθε σήμερα σε έκτακτη συνεδρίαση και αποφάσισε τα ακόλουθα:

1. να εκφράσει τα συλλυπητήρια όλης της εκπαιδευτικής κοινότητας του Ιδρύματος προς την οικογένεια του εκλιπόντος,

2. να αναρτήσει μεσίστιες τις σημαίες της Κεντρικής Διοίκησης και των Τμημάτων του Ιδρύματος,

3. να θεσπίσει υποτροφίες στο όνομα του εκλιπόντος,

4. να προτείνει στο Υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων να ονομαστεί το Ίδρυμα "ΤΕΙ Ιονίων Νήσων – Γεράσιμος Αρσένης".

Για τη Διοικούσα Επιτροπή

Ο Πρόεδρος

Καθηγητής Ιωάννης Δραγώνας

 

Συλλυπητήριο μήνυμα του Περιφερειάρχη Ιονίων Νήσων για τον θάνατο του Γεράσιμου Αρσένη  

Εκφράζουμε τη μεγάλη θλίψη μας για το θάνατο του Κεφαλλονίτη πολιτικού και διανοητή Γεράσιμου Αρσένη.

Υπήρξε ένας ασυμβίβαστος άνθρωπος, πιστός στην ιδεολογία και τις αρχές του, ένας συνεπής και μαχητικός πολιτικός, που προσέφερε πολλά στη δημοκρατία και τον τόπο.

Ο Γεράσιμος Αρσένης, γνήσιο τέκνο της Κεφαλλονίτικης γης, δεν δίστασε να συγκρουστεί για τα πιστεύω του και, ακόμη και σε δύσκολες στιγμές, έπραττε πάντα ότι του επέβαλλε η συνείδησή του.

Άφησε το στίγμα του στην πολιτική ζωή της χώρας, στη διανόηση, τις οικονομικές και πολιτικές επιστήμες. Πορεύτηκε στο δημόσιο βίο της χώρας χωρίς να αλλοιωθεί από εξουσίες, χωρίς να ξεχνά τις ρίζες του και χωρίς να παύσει να υπερασπίζεται την κοινωνική δικαιοσύνη και αλληλεγγύη.

Όλοι εμείς στα Ιόνια Νησιά και την Κεφαλονιά χάσαμε ένα σπουδαίο άνθρωπο, μια σημαντική προσωπικότητα, έναν πολύτιμο φίλο. Η σκέψη μας, όλων των συμπατριωτών και συντοπιτών του, συντροφεύει τον Γεράσιμο στο τελευταίο ταξίδι του.

Εκφράζουμε από καρδιάς τη θλίψη μας και τα θερμά μας συλλυπητήρια στη σύζυγό του Λούκα Κατσέλη, τα παιδιά και την οικογένειά του.

Ο Περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων

 Θεόδωρος Γαλιατσάτος



Παναγής  Βλάχος


Με βαθειά  θλίψη και οδύνη αποχαιρετάμε αύριο έναν από τους τελευταίους πολιτικούς γίγαντες της Νεώτερης Πολιτικής Ιστορίας  τον Γεράσιμο Αρσένη .

Ο Γεράσιμος Αρσένης  υπήρξε ένας πολιτικός Διεθνούς Κύρους και πάνω από όλα ένας μεγάλος Ουμανιστής κυρίως με μεγάλη αγάπη για την ιδιαίτερή του Πατρίδα   την Κεφαλονιά, παρόλο που οι Κεφαλονίτες τον είχαν πικράνει αρκετές φορές αυτός συνέχισε αγόγγυστα να βοηθά με περίσσιο πάθος το νησί  γιαυτό και τα μεγαλύτερα έργα πνοής στο τόπο οφείλονται στο δικό του Αγώνα.

Ήταν ένας φάρος της Κεντροαριστεράς που μαζί με τον Αείμνηστο Ανδρέα  Παπανδρέου αντιπροσώπευαν τα Σοσιαλιστικά Ιδεώδη που το κενό τους  έως σήμερα παραμένει αναντικατάστατο.

Θεωρώ  τον εαυτό μου τυχερό  που υπήρξα διαχρονικά συνεργάτης του και μου μεταλαμπάδευσε λίγη από την Σοφία του .

Γεράσιμε Αρσένη   πάντα θα υπάρχεις  ζωντανός σαν  έμπνευση  τόσο σε μένα όσο και  χιλιάδες  συμπατριώτες μου .

Τα θερμά μου Συλλυπητήρια στην οικογένεια του.

Παναγής  Βλάχος

πρώην Νομαρχιακός Σύμβουλος και μέλος της Πολιτικής Επιτροπής της Κοινωνικής Συμφωνίας



Αλέκος Καλαφάτης

Εκφράζω τα θερμά μου συλλυπητήρια προς την οικογένεια του Γεράσιμου Αρσένη.

Ο Γεράσιμος Αρσένης υπήρξε κορυφαίος Έλληνας πολιτικός, που καθόρισε με τις αποφάσεις του τα πολιτικά πράγματα της χώρας μας. Η απήχησή του διεθνής. Ως γνήσιος Κεφαλονίτης αγάπησε ανυπόκριτα και αφειδώλευτα το νησί μας και του προσέφερε παντοιοτρόπως τη βοήθεια του, με μέγιστη προσφορά τη δημιουργία του ΤΕΙ.

Υπήρξαμε επί δεκαετίες συνεργάτες κι αυτό ήταν για μένα ευτυχής εμπειρία.

Αλέκος Καλαφάτης



Ν.Ε. Κεφαλονιάς-Ιθάκης ΣΥΡΙΖΑ

Εκφράζουμε τα θερμά μας συλλυπητήρια στην οικογένεια και στους οικείους του αποθανόντα Γεράσιμου Αρσένη.

Ο Κεφαλλονίτης που διέπρεψε ως επιστήμονας στο εξωτερικό, και ως πολιτικός σημάδεψε με την πορεία του για πολλά χρόνια όχι μονάχα την Κεφαλονιά αλλά και την Πατρίδα μας.

Ο άνθρωπος εκφραστής της πολιτικής της ευπρέπειας, οραματιστής, διακρινόταν για το ήθος, την εντιμότητα του, και τον αγώνα του για βαθιές τομές της ελληνικής κοινωνίας.

Ν.Ε. Κεφαλονιάς-Ιθάκης ΣΥΡΙΖΑ

 

ΣΥΛΛΟΓΟΣ «ΟΔΥΣΣΕΑΣ» της ΝΕΑΣ ΥΟΡΚΗΣ

odysseys



ΚΕΦΑΛΛΗΝΙΑΚΗ ΑΔΕΛΦΟΤΗΤΑ ΝΕΑΣ ΥΟΡΚΗΣ

n.y


ΜΙΚΕΛΗΣ ΜΑΦΡΕΔΑΣ

Αποχαιρετισμός στον Γεράσιμο Αρσένη

Εκπροσωπώντας το τοπικό συμβούλιο και τους κατοίκους της Τοπικής Κοινότητας Σπαρτιών, θέλω να εκφράσω, στην σύζυγο και τα παιδιά του Γεράσιμου Αρσένη, τα συλλυπητήριά μου, για την απώλεια του μεγάλου Κεφαλονίτη πολιτικού.

Είχα την τύχη να τον γνωρίσω και να συνεργαστώ μαζί του, αφού όταν ερχόταν στην Κεφαλονιά, διέμενε στο σπίτι του στα Σπαρτιά.
Ήταν ένας απλός άνθρωπος που χαιρόσουν να μιλάς μαζί του για διάφορα θέματα .

Αγαπούσε ιδιαίτερα το νησί μας και όποτε, οι φορείς του τόπου μας, ζήτησαν την συνδρομή του, δήλωνε πάντοτε παρών.
Στενός συνεργάτης του Ανδρέα Παπανδρέου, υπηρέτησε την πατρίδα από όποιο πόστο του ζητήθηκε με ιδιαίτερη επιτυχία, ενώ ποτέ το όνομά του δεν ακούστηκε σε κανένα οικονομικό σκάνδαλο.

H εντιμότητα και η αντίσταση σε κάθε είδους συμφέροντα, είναι νομίζω η παρακαταθήκη που αφήνει (είδαμε όλοι το “βασίλειο της μίζας” που επικράτησε στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας μετά την αποχώρησή του).
Κατά την άποψή μου, είναι ο κορυφαίος πολιτικός που πέρασε από την Κεφαλονιά.

Το κενό που αφήνει είναι μεγάλο και για τον τόπο μας και την πατρίδα μας. Θα τον θυμόμαστε πάντα.

Μικέλης Μαφρέδας

Πρόεδρος Τοπικής Κοινότητας Σπαρτιών



H ΚΡΑΝΗ για την απώλεια του Γεράσιμου Αρσένη

Ο εμπορικός σύλλογος Αργοστολίου η ΚΡΑΝΗ, εκφράζει τα συλλυπητήριά του στην οικογένεια του Γεράσιμου Αρσένη για την απώλειά τους και τη θλίψη του για τον χαμό ενός μεγάλου Έλληνα.

Εξέχων Επιστήμονας, ιδεολόγος πολιτικός και διανοούμενος, πάντα εξέφραζε την άποψή του ελεύθερα και δεν δίσταζε να διαφωνήσει όταν τα συμφέροντα του λαού διακυβεύονταν.

Αγωνιστής για την Ελλάδα και τον τόπο του την Κεφαλλονιά, με σημαντικό έργο για τις υποδομές του νησιού και αποκορύφωμα τη Δημιουργία των ΤΕΙ Ιονίων Νήσων. Ελάχιστος φόρος τιμής στη συνεισφορά του στο νησί η μετονομασία των ΤΕΙ με το όνομά του.

Η αγωνιστικότητά σου, η ελεύθερη σκέψη σου, η πραότητα των λόγων σου, η αγάπη σου για την Κεφαλλονιά έχουν εντυπωθεί στη μνήμη μας και αποτελούν οδηγό για μας.

Πιστεύουμε ακράδαντα ότι η Ελλάδα θα ήταν διαφορετική σήμερα προς το καλύτερο, αν εσύ είχες γίνει πρωθυπουργός τότε….

Σε αποχαιρετούμε Γεράσιμε, θα είσαι όμως πάντα παρόν, στο μυαλό και την καρδιά μας.

Ο Πρόεδρος                                                              Η Γραμματέας

Σταύρος Σπαθής                                                      Μαρία Σκλαβουνάκη



ΑΦΡΟΔΙΤΗ ΘΕΟΠΕΦΤΑΤΟΥ 

ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΚΕΦΑΛΟΝΙΑΣ ΚΑΙ ΙΘΑΚΗΣ 

 

Με λύπη πληροφορηθήκαμε την απώλεια του συμπατριώτη μας, Γεράσιμου Αρσένη. Λαμπρός επιστήμονας και πολιτικός, σημάδεψε με την πορεία του για δεκαετίες την ιστορία αυτού του τόπου και με την αγάπη του την ιδιαίτερη πατρίδα του, την Κεφαλονιά. Θερμά συλλυπητήρια στην οικογένειά του και τους οικείους του.

 

ΣΥΛΛΥΠΗΤΗΡΙΟ ΜΗΝΥΜΑ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΚΕΦΑΛΛΟΝΙΑΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΠΑΡΙΣΗ

Έφυγε σήμερα από τη ζωή ένας μεγάλος Κεφαλονίτης.

Μία από τις μεγαλύτερες προσωπικότητες της σύγχρονης πολιτικής μας ιστορίας.

Ένας κορυφαίος μαχητής και νικητής αλλά και ένας προσωπικός φίλος.

Βυθίζοντας το νησί μας στην θλίψη διότι το κενό του είναι δυσαναπλήρωτο.

Ο Γεράσιμος Αρσένης θα μείνει για πάντα χαραγμένος στη μνήμη μας.

Άλλωστε θα μας τον θυμίζουν η ανεξάντλητη αγάπη και η πολύ μεγάλη προσφορά του για την Κεφαλονιά.
Από όποιο μετερίζι κι αν βρέθηκε. Είτε ως Υπουργός Εθνικής Οικονομίας, είτε ως Υπουργός Εθνικής Άμυνας και κυρίως ως Υπουργός Παιδείας με την επαναστατική απόφασή του να φέρει την Τριτοβάθμια Εκπαίδευση στο νησί μας.

Για όλα αυτά θα του είμαστε για πάντα ευγνώμονες. Ένας γνήσιος Κεφαλονίτης που πολιτεύτηκε πάντα ήθος, ευπρέπεια, εντιμότητα και με γνώμονα το συμφέρον του ελληνικού λαού.

Ας είναι ελαφρύ το χώμα που τον σκεπάζει.

Εκφράζω τα θερμά μου συλλυπητήρια στην οικογένεια και τους οικείους του

Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΚΕΦΑΛΛΟΝΙΑΣ

ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΠΑΡΙΣΗΣ

 

ΔΙΟΝΥΣΗΣ ΛΥΚΟΥΔΗΣ

ΑΝΤΙΔΗΜΑΡΧΟΣ ΚΕΦΑΛΟΝΙΑΣ

Αντίο Μεγάλε Έλληνα, Αντίο Μεγάλε Κεφαλονίτη, Αντίο Φίλε, Αντίο Κουμπάρε.
Σε μια εποχή που η προσωπικότητα σου, το εκτόπισμα σου, η σοφία σου, η πείρα σου, η γνώση σου ήταν περισσότερο αναγκαία από ποτέ, εσύ μας άφησες.
Από κει ψηλά που πας, θα βλέπεις και θα χαίρεσαι, γιατί όλοι εμείς που σε ζήσαμε από κοντά, που με τα λόγια σου μας έχτισες την προσωπικότητα, μας έμαθες να σκεφτόμαστε και να λειτουργούμε, θα αποτελούμε την ιστορική σου συνέχεια και θα προσπαθούμε καθημερινά να ελαχιστοποιούμε το μεγάλο έλλειμα της απουσίας σου.
Προσωπικά, η φιλία και η σχέση που είχαμε, ήταν μεγάλη τιμή για μένα και η προσωπικότητα σου θα μείνει για πάντα χαραγμένη στο μυαλό μου, ως ο μεγάλος μου δάσκαλος και ο μεγάλος μου παιδαγωγός.

Εγώ και ολόκληρη η οικογένεια μου σου ευχόμαστε καλό ταξίδι και σ ’ευχαριστούμε για τη φιλία σου...

Αντίο Φίλε!!!

Διονύσης Λυκούδης

Αντιδήμαρχος Κεφαλονιάς

 

ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗ ΕΝΩΜΕΝΗ ΚΕΦΑΛΟΝΙΑ 

Η είδηση της απώλειας του Γεράσιμου Αρσένη είναι ένα τεράστιο πλήγμα όχι μόνο για την ιδιαίτερη πατρίδα του την Κεφαλονιά αλλά και για την Ελλάδα ολόκληρη.

Ο πολιτικός, που από όποιο πόστο και αν πέρασε επιδίωξε βαθιές τομές χωρίς να προσμετρά κανένα κόστος, δυστυχώς έφυγε από κοντά μας.

Διακρινόταν παντού για το ήθος και την εντιμότητα του, το σθένος και την παρρησία του λόγου του. Αγωνίστηκε με ειλικρίνεια και συνέπεια για τα σοσιαλιστικά ιδεώδη της ισότητας, της κοινωνικής δικαιοσύνης και της παναθρώπινης αλληλεγγύης.

Στην μακρόχρονη πολιτική του σταδιοδρομία επιδίωξε αταλάντευτα να κάνει πραγματικότητα το όραμά του για μια κοινωνία αρχών, αξιών και ίσων ευκαιριών.

Η Κεφαλονιά θα τον έχει καθημερινά κοντά της μέσα από τις καινοτόμες παρεμβάσεις του στην παιδεία και το ΤΕΙ που της άφησε παρακαταθήκη.

Δυστυχώς για μας, και μέσα στις δύσκολες συγκυρίες που περνάει η χώρα μας, ο Γεράσιμος Αρσένης ήταν ο φάρος που έσβησε, ο καθοδηγητής, ο στυλοβάτης, το παράδειγμα για μια χώρα που πρέπει να κρατήσει την περηφάνια της και να βρει το βηματισμό της.

Η απώλεια του μας κάνει φτωχότερους. Ας είναι ελαφρύ το χώμα που θα τον σκεπάσει ...

Εκ του Γραφείου Τύπου

της ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗΣ ΕΝΩΜΕΝΗΣ ΚΕΦΑΛΟΝΙΑΣ

 

ΝΙΚΟΛΑΣ ΒΑΛΛΙΑΝΑΤΟΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ

Τον Γεράσιμο Αρσένη θα τον θυμάται η Κεφαλονιά γιατί έχει κάνει πολλά και μεγάλα έργα το νησί με κυριότερο το ΤΕΙ Ιονίων Νήσων .

Πάντα ήταν δίπλα στην Κεφαλονιά και βοηθούσε με κάθε τρόπο στο να χρηματοδοτούνται μεγάλα έργα για το νησί του.

Προτείνω το ΤΕΙ Ιονίων Νησων να πάρει το όνομά του και να λέγεται ΤΕΙ Ιονίων Νήσων "Γεράσιμος Αρσένης".

Νικόλας Βαλλιανάτος

Περιφερειακός Σύμβουλος

 

ΝΙΚΟΣ ΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ

ΑΠΟΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ ΣΕ ΕΝΑ ΣΠΟΥΔΑΙΟ ΚΕΦΑΛΟΝΙΤΗ

Πέτυχε πολλά πράγματα στη ζωή του ο Γεράσιμος Αρσένης.Στους τομείς της Επιστήμης,της Οικονομίας,της Παιδείας,της Πολιτικής.

Θα μπορούσε να πετύχει κι άλλα πολλά.Προτίμησε,όμως,να διατηρήσει την αξιοπρέπεια του κόντρα σε μικρά και μεγάλα συμφέροντα.Δεν ήταν πάντα κομματικά "συνεπής" και το πλήρωσε.Δεν το μετάνοιωσε ποτέ. Ήταν Κεφαλονίτης με το "κάπα" κεφαλαίο.Δεν θα πρόδιδε ποτέ τα ιδανικά του,τα "πιστεύω" του...Μικροκομματικές συμμαχίες και συνηθισμένες αδικίες του στέρησαν το 1996 τη δυνατότητα να γίνει Πρωθυπουργός,κάτι που θα ήταν πολύ καλό για το νησί μας.Για λίγες,μόλις ψήφους...Το ξεπέρασε.

Συνέχισε να παλεύει,να μάχεται,να βοηθά.Όχι παντού,μόνο όπου υπήρχε ανάγκη.Δεν ήταν υπέρ του "ρουσφετιού" ο Γεράσιμος.Όταν έπρεπε,όμως,ήταν παρών.

Αγάπησε πολύ την Κεφαλονιά,τη Ζάκυνθο όπου πέρασε τα παιδικά του χρόνια,όλα τα Επτάνησα.Τον αγάπησαν κι αυτά.Κι ας τον πίκραναν κάποιες φορές,άνθρωποι τους οποίους ευεργέτησε.

Προσωπικά δεν θα τον ξεχάσω στα 83 του χρόνια και έχοντας κλονισμένη την υγεία να δίνει τη μάχη του κι αυτός,ώστε να παραμείνουν ανοικτά τα Τ.Ε.Ι Ιονίων Νήσων.Και βγήκε νικητής...

Σοβαρός,στιβαρός,άνθρωπος μέχρι το τέλος.Ακριβοδίκαιος και σωστός.
............................................................................................................................................

Μεγάλη,πράγματι,η απώλειά του για το νησί μας. Δυσαναπλήρωτο το κενό του.
Ας είναι ελαφρύ το χώμα που θα τον σκεπάσει.
Θερμά συλλυπητήρια στους οικείους του.

Νίκος Γιαννόπουλος

Αρχισυντάκτης Δελτίων Ειδήσεων ΕΡΤ

 

 

ΠΑΣΟΚ ΚΕΦΑΛΟΝΙΑΣ - ΙΘΑΚΗΣ 

Το ΠΑ.ΣΟ.Κ. Κεφαλονιάς - Ιθάκης εκφράζει την βαθύτατη θλίψη του για την απώλεια του συμπατριώτη μας Γεράσιμου Αρσένη.

Έφυγε ένας αγαπημένος μας σύντροφος, που πορεύθηκε για αρκετά χρόνια με την παράταξή μας, την οποία υπηρέτησε από πολλά κομματικά και κυβερνητικά αξιώματα και αποτελεί αναπόσπαστο μέρος της ιστορίας της. Ήταν βαθιά δημοκράτης, πάντοτε μαχητικός και εξέχων επιστήμονας διεθνούς βεληνεκούς. Υπηρέτησε με ευπρέπεια, με πάθος και ανιδιοτέλεια τον λαό μας υπερασπιζόμενος αξίες και οράματα. Αγάπησε τα νησιά μας ως γνήσιος πατριώτης και από όποιο αξίωμα και αν υπηρέτησε την χώρα μας , πάντοτε ενδιαφερόταν για την πρόοδο των νησιών μας.

Αξέχαστες θα μείνουν στην μνήμη των συμπολιτών μας οι μεγάλες του παρεμβάσεις στο Νομό μας με μεγάλα έργα, για τις μεγάλες αθλητικές εγκαταστάσεις , για τα Νοσοκομεία του Νομού μας.

Αποκορύφωμα της προσφορά του στον τόπο μας ήταν η ίδρυση και λειτουργία των Τ.Ε.Ι. Ιονίων Νήσων, τα οποία και συνέχισε να υπερασπίζεται με πάθος ακόμα και όταν διακυβευόταν το μέλλον τους.

Ως ελάχιστο φόρο τιμής συνηγορούμε με την πρόταση, που έχει ήδη κατατεθεί, να δοθεί στα Τ.Ε.Ι Ιονίων Νήσων το όνομα του εκλιπόντος δημιουργού τους.

Το ΠΑ.ΣΟ.Κ. θα προωθήσει αυτή την πρόταση προς το αρμόδιο Υπουργείο Παιδείας.
Εκφράζουμε τα θερμά μας συλλυπητήρια στην οικογένειά του.

ΠΑ.ΣΟ.Κ. Κεφαλονιάς-Ιθάκης

 

 Κεφαλληνιακή Αδελφότητα Αθηνών

Φτωχότερη είναι απο σήμερα η χώρα μας,η Κεφαλληνιακή παροικία της Αθήνας και η ιστορική Αδελφότητα μας!

Η εκδημία του συμπατριώτη μας πρώην Υπουργού Γεράσιμου Αρσένη σκόρπισε θλίψη στις καρδιές όλων των Κεφαλλήνων.

Ο αείμνηστος Γεράσιμος Αρσένης υπήρξε μία κορυφαία πολιτική προσωπικότητα,ένας σπουδαίος επιστήμονας και ένας υπέροχος άνθρωπος.

Επί πολλά έτη υπηρέτησε την πατρίδα από υψηλές πολιτικές θέσεις,όπως Διοικητής της τραπέζης Ελλάδος.Υπουργός Εθνικής οικονομίας,οικονομικών,Εμπορικής Ναυτιλίας,παιδείας καθώς και Υπουργός Εθνικής Άμυνας.

Το 1996 υπήρξε υποψήφιος για την πρωθυπουργία κατά τη διαδικασία διαδοχής του Ανδρέα Παπανδρέου.

Ο Γεράσιμος Αρσένης παρά τη λαμπρή πορεία του δεν λησμόνησε ποτέ το Αγαπημένο νησί μας και τις ρίζες του.

Υπήρξε πάντα αρωγός σε ολα τα προβλήματα του τόπου,συμπαραστάτης κάθε Κεφαλονίτη ανεξαρτήτως πολιτικής τοποθέτησης.
Επισης υπήρξε ενεργό μέλος Κεφαλληνιακής παροικίας της Αθήνας και της Ιστορικής Αδελφότητας μας,στης οποίας συμμετείχε ανελλιπώς σε όλες τις εκδηλώσεις!

Ο πρόεδρος και το Δ.Σ της Κεφαλληνιακής Αδελφότητας Αθηνών θα θελαμε να εκφράσουμε τα θερμα Συλλυπητήρια μας στη συζυγο του κ.Λούκα Κατσέλη Αρσένη και την οικογένεια του και να τονίσουμε ότι η μνήμη του θα ζει στις καρδίες όλων των Κεφαλλήνων που τόσο αγαπούσε και τόσο τον αγάπησαν!
Αιωνία του η μνήμη!

Το Δ.Σ της Κεφαλληνιακής Αδελφότητας Αθηνών

 

Ευρυδίκη Λειβαδά

Έφυγε ένας μεγάλος πολιτικός της Ελλάδας. Ο Γεράσιμος Αρσένης

 

 Στις 19 Απριλίου 2016 στις 15:30 έφυγε ο Γεράσιμος Αρσένης. Η απώλεια είναι μεγάλη για την οικογένεια και τους φίλους τους, για τον τόπο μας, για την πατρίδα μας καθώς την υπηρέτησε από διάφορες θέσεις όπου κλήθηκε: ως Υπουργός Οικονομικών, ως Υπουργός Εθνικής Άμυνας, ως Υπουργός Εθνικής Παιδείας, ως Διοικητής της Τράπεζας Ελλάδος.

Ως διευθυντικό στέλεχος των Ηνωμένων Εθνών, ανέλαβε πρωτοβουλίες σε διεθνές επίπεδο, σε συνεργασία με διάφορες σοσιαλιστικές κυβερνήσεις, και υπήρξε ένθερμος υποστηρικτής της προσπάθειας για μια «Νέα Διεθνή Οικονομική Τάξη Πραγμάτων» (New International Economic Order, NIEO), μια τελικά ατελέσφορη προσπάθεια να εγκαθιδρυθεί ένα νέο και πιο προοδευτικό διεθνές οικονομικό σύστημα.

Γεννήθηκε στο Αργοστόλι στις 30 Μαΐου 1931. Σπούδασε στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών και συνέχισε τις σπουδές του με υποτροφία στο Τεχνολογικό Ινστιτούτο της Μασαχουσέτης των Η.Π.Α. (MIT), στην Οικονομική Επιστήμη. Εργάστηκε σαν οικονομολόγος στον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών (Ο.Η.Ε.), στη Νέα Υόρκη και στη Γενεύη. Διετέλεσε διευθυντής του Τμήματος Οικονομικών Μελετών του Κέντρου Ερευνών του Ο.Ο.Σ.Α. στο Παρίσι (1964 – 1966) και διευθυντής στον Οργανισμό του Ο.Η.Ε. για το Εμπόριο και την Ανάπτυξη (United Nations Conference on Trade and Development, UNCTAD) από το 1967 ως το 1980.

Το 1981 ήρθε στην Ελλάδα και ανέλαβε την υλοποίηση του οικονομικού προγράμματος της πρώτης κυβέρνησης του Παπανδρέου, ενώ παράλληλα συμμετείχε στην κατάρτιση του προγράμματος της πρώτης τετραετίας του ΠΑ.ΣΟ.Κ.. Αρχικά τοποθετήθηκε διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος (3 Νοεμβρίου 1981 – 20 Φεβρουαρίου 1984). Στην κυβέρνηση εισήλθε τον Ιούλιο του 1982, με τον πρώτο ανασχηματισμό. Διετέλεσε υπουργός Εθνικής Οικονομίας (5 Ιουλίου 1982 – 26 Ιουλίου 1985), Οικονομικών (27 Μαρτίου 1984 – 26 Ιουλίου 1985) και Εμπορικής Ναυτιλίας (5 Ιουνίου 1985 – 26 Ιουλίου 1985). Όταν ανέλαβε το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας το 1982, διατήρησε και τη θέση του διοικητή της ΤτΕ, γεγονός που του έδωσε το προσωνύμιο «τσάρος της οικονομίας».

Το 1985 παραιτήθηκε από υπουργός διαφωνώντας με τον Ανδρέα Παπανδρέου σε θέματα οικονομικής πολιτικής και υπουργός Εθνικής Οικονομίας ανέλαβε ο Κώστας Σημίτης. Τον Μάρτιο του 1986 διαγράφηκε από το ΠΑ.ΣΟ.Κ. επειδή ασκούσε κριτική στην κυβερνητική πολιτική με ομιλίες ανά την Ελλάδα. Το ίδιο έτος ίδρυσε το Ελληνικό Σοσιαλιστικό Κόμμα (Ε.Σ.Κ.). Στο ΠΑ.ΣΟ.Κ. επέστρεψε το 1989.

Το 1993 με την επιστροφή του ΠΑ.ΣΟ.Κ. στην εξουσία ανέλαβε υπουργός Εθνικής Άμυνας (13 Οκτωβρίου 1993 – 25 Σεπτεμβρίου 1996). Με την αποχώρηση του Ανδρέα Παπανδρέου από την πολιτική, διεκδίκησε με αξιώσεις την ηγεσία του κόμματος τον Ιανουάριο του 1996, την οποία έχασε. Ο Γεράσιμος Αρσένης ήταν αυτός που θεωρούνταν πιο κοντά στον Ανδρέα Παπανδρέου εκείνη την εποχή, παρά την παλαιότερη διαφωνία τους: τόσο ο ίδιος όσο και η σύζυγός του Λούκα Κατσέλη διατηρούσαν πολύ φιλικές σχέσεις με τον ιδρυτή του ΠΑΣΟΚ. Διετέλεσε υπουργός Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων (25 Σεπτεμβρίου 1996 – 13 Απριλίου 2000) στην κυβέρνηση Σημίτη. Οι μεταρρυθμίσεις του αν και αρχικά ήταν αμφιλεγόμενες και προκάλεσαν κύμα καταλήψεων από μαθητές λυκείου, πολλές από αυτές τελικά υιοθετήθηκαν και από τα δύο μεγάλα κόμματα.

Εξελέγη βουλευτής του ΠΑΣΟΚ στην εκλογική περιφέρεια Α’ Αθήνας το 1985 και επανεξελέγη τον Απρίλιο του 1990, τον Οκτώβριο του 1993, τον Σεπτέμβριο του 1996 και τον Απρίλιο του 2000. Τον Σεπτέμβριο του 2006 κατέλαβε την βουλευτική έδρα του Κώστα Σκανδαλίδη ως πρώτος επιλαχών του ψηφοδελτίου του ΠΑΣΟΚ στην Α' εκλογική περιφέρεια Αθηνών μετά την παραίτηση του τελευταίου.

Λαμπρό πολιτικό μυαλό είχε προβλέψει με κάθε λεπτομέρεια το οικονομικό μέλλον της Ελλάδας, θέματα εθνικής πολιτικής (Θράκη, ζήτημα Κύπρου, "Μακεδονίας", ζητήματα με Τουρκία κ.α.) και ασφάλειας, καθώς και διεθνή θέματα.

Είχε παντρευτεί τη Λούκα Κατσέλη, πρώην Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης και πρώην Υπουργό Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας (2009-2010), καθηγήτρια του Οικονομικού Τμήματος του Πανεπιστημίου Αθηνών, και νυν Πρόεδρο της Εθνικής Τράπεζας. Πέρισυ μάλιστα γιόρτασαν 25 χρόνια γάμου σε κλειστό κύκλο συγγενών και φίλων.

Ακόμη δεν έχει ορισθεί πότε θα γίνει η κηδεία του.

Η οδύνη όλων μας είναι ανείπωτη. Ας είναι ελαφρύ το χώμα που θα σκεπάσει αυτόν τον μεγάλο πολιτικό άνδρα.




00 inkefalonia general ad 300X250